Jump to content
Omega Elite Klub

OB FL executive - Riposta

Riposta

Recommended Posts

Cześć wszystkim jeszcze raz. Być może to jeszcze nie czas na jakaś konkretną prezentacje ale skoro już z Wami jestem to chciałbym wam opisać swoja rodzinną miłość do opla. 

Historia zaczęła się dawno dawno temu, jeszcze za mojego dziadka, którego pierwszym opelkiem była Vectra B 2,5 w benzynie - w ten czas kupiona w salonie. Auto igła. Dalej w tym samym salonie ok 3-4 lat później stała nowa mega ładna srebrna Oma, BFL też 2,5.

No to suip i jest.

Z dziadka omegomania w między czasie przeszła na ojca i tu siup pierwsza omega A czarna sedan (nie pamiętam z jakim silnikiem), dalej chyba jakiś test bo była Vectra A, ale to krótki epizod i nie pamiętam go za bardzo :P.

Pi niej kolejna omega A karawan chyba 2.4i  - do tego miała mega ładny bordowy kolor. Przyszedł czas na zmiany i tu omega B też kombiak silnik już 2.5 - pech chciał że poszła do kasacji po nieszczęsnym wypadku.

Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło była omega, jest kolejna  Tym razem Złoty metalik automat również model B kombi i też 2.5 V6 w benzynie. Przyszły czasy że właśnie zrobiłem prawko wiec miałem możliwość zasiadania za kółkiem i byłem wniebowzięty.

Młody kierowca piec 2.5 i jak na tamte czasy całkiem niezłe autko :). Ale i przyszedł czas na nią - rozbita ;/.

Jest kolejna Srebrna BFL 2.5 DTI 150 kuca  Nią wraz z rodzicami zwiedziliśmy trochę europy ale też poszła do żyda w zastępstwo Vectry C OPC. Ale że był to już czas studiów i na tę uczelnię trzeba było jakoś dojechać to czas na zakup pierwszego auta. 

I co to mogło być  - Cataliabra inaczej zwana Calibra xD. 2.0 16V Ecotek czy jakoś tak. Ale to nie było to ;/. Poszła do żyda i pojawiła się ona, ta moja pierwsza, piękna wspaniała taka jak chciałem  - Omega B, 2.5 TD.

To było to  Mógłbym sie o nie rozpisywać ale każdy ty wie jaka omega jest. Ale przyszedł i czas na nią. I tu pojawia się moje aktualne cacko. Czarna, sedan, bogato wyposażona, w wersji Executive omegunia BFL 3.2 V6 benzynka w automacie. 

Teraz trochę o niej.

Kupiona na łopatach mniej więcej tak jak wygląda teraz. Do auta dojechały Irmy 18", wywaliłem obnizajace sprężyny H&R na poczet kompletnego zawieszenia od Blistein - Eibach Pro kit -30mm. Zrobiony kompletny przegląd silnika, wymieniony oklej w silniku + olej w skrzyni. Wymieniona chłodnica oleju. Wywalony oryginalny dolot i wstawiony stożek oraz rezonator. Wywalone ostatnie puszki z dolotu i wstawiony tłumik Remus ;/. Autko brzmi cudnie :). Dalej wymieniłem wszystkie drążki i stabilizatory. Zarówno przód jak i tył. Wstawione zostały poliuretany, które połamały mi wahacze ;/ wiec wróciłem do oryginalnych. Wymieniłem tarcze na nawiercane i wentylowane + nowe zaciski. Przyciemnione zostały szyby. 

Plany na przyszłość..... tyle ich jest że sam nie wiem od czego zacząć. Autko aktualnie prezentuje się tak:

IMG_8243.thumb.JPG.4e11903337b2192ba8bc66676bdca4ae.JPG

IMG_8244.thumb.JPG.1def6690dbe90dbc620de0d3e739c144.JPG

IMG_8245.thumb.JPG.d073dc8a7f02af59a71a03d22641b6fe.JPG

IMG_8246.thumb.JPG.63cf765e5dedf64f7104c6b9cb06006c.JPG

178741_399857560065730_254537393_o.thumb.jpg.4f14a0994bcde42d31b0b1ba7486b7eb.jpg

IMG_8226.thumb.jpg.5d5b66e200e08fcf3ce260b5d00887b3.jpg

IMG_8227.jpg.ac7ba45eedfe711558c5c3acfe4f1ce7.jpg

IMG_8303.thumb.jpg.ecff80e180380789f9969f00f795b1fe.jpg

IMG_8323.thumb.jpg.d40796497ff9454b1648be50efd2ee28.jpg

IMG_8351.thumb.jpg.fef182d946b6ee760dfb3982d41975f3.jpg

13147735_1735555103325843_1769680446183834047_o.thumb.jpg.116b0c8d61cbbe4dfcf61e3438f8e02b.jpg

@Grabarz coraz wiecej naszych klekotow

Piekna oma i ten kolor

Co zrobiles z h&r -ami? Jaki ci siedzi na tych eibach? Mowia ze nie rowno omy siadaja na nich

7 minut temu, danio napisał:

@Grabarz coraz wiecej naszych klekotow

Piekna oma i ten kolor

Co zrobiles z h&r -ami? Jaki ci siedzi na tych eibach? Mowia ze nie rowno omy siadaja na nich

H&R sprzedane a co do zawieszenia to nie narzekam, nie miałem jeszcze żadnego problemu odkąd je założyłem. Jest negatyw na tyle ale niewielki tak po za tym jeździ mi sie na nich lepiej niż na tych H&R i mało tego nie siada tak mocno. Często ze sprężynami miałem problem że mocno się huśtała i nie raz przytarłem a to tłumikiem a to gdzieś katami pierwszymi idącymi z downpipu 

13 minut temu, Grabarz napisał:

Dopieszczona fura gratuluję bezawaryjnosci życzę

Oprocz irka jakie plany? 

Oprócz irka to chciałbym wymienić radio na jakieś "dotykowe" z androidem. Zaciski na jakiegoś Wilwooda albo Brembo i tak się zastanawiam nad felgami. A idąc dalej dalej dalej to może jakieś turbo

Widzisz tez mam komplet nowych sprezyn eibach -30 pod kombi i zglupialem juz czy je zakladac czy nie. Bo wlasnie gadaja ze nie rowno siadzie.

Eibach na przod jest bez znaczenia ktora strona. H&r pisze gdzie ktoa ma byc, a irmi dluzsza od kierowcy

Do tego zestawu jakie amory masz? Bilstein b4?

16 minut temu, danio napisał:

@Grabarz coraz wiecej naszych klekotow

Piekna oma i ten kolor

Grzeszysz  toć to v6 jest a nie ropniak

A bo tyle ich wypisal ze namieszal ropniaki gora

9 minut temu, saint napisał:

Grzeszysz  toć to v6 jest a nie ropniak

Widzisz co pisze o eibach -ach sa good a ty mnie przeklinasz

10 minut temu, danio napisał:

Widzisz tez mam komplet nowych sprezyn eibach -30 pod kombi i zglupialem juz czy je zakladac czy nie. Bo wlasnie gadaja ze nie rowno siadzie.

Eibach na przod jest bez znaczenia ktora strona. H&r pisze gdzie ktoa ma byc, a irmi dluzsza od kierowcy

Do tego zestawu jakie amory masz? Bilstein b4?

Nie jestem w 100% teraz pewny ale na 80-90% wydaje mi się właśnie że były te o których piszesz B4. Mam zestaw dokładnie ten - https://bilsteinpolska.pl/sklep/bilstein-b12-pro-kit_46-192813-22088.html. Znalazłem też FV w mailu ale tam nie mam za wielu informacji

Bardzo ładn sztuka  Obaiwam sie jednak że z pakietem irmiego nie będzie tak prosto. Trza po prostu patrzeć i pzreglądać e-baye, olx-y i allegro. Czasem się poajwiaja. Ale szukających jest tylu że jakby ktos mial na sprzedaż to już by dawno sprzedał. Chyba że interesuje cię laminat to jest do dostania od waskiego. @Omega Star ostatnio zakładał i prezentuje sie to naprawdę fajnie,

Teraz, skit napisał:

Bardzo ładn sztuka  Obaiwam sie jednak że z pakietem irmiego nie będzie tak prosto. Trza po prostu patrzeć i pzreglądać e-baye, olx-y i allegro. Czasem się poajwiaja. Ale szukających jest tylu że jakby ktos mial na sprzedaż to już by dawno sprzedał. Chyba że interesuje cię laminat to jest do dostania od waskiego. @Omega Star ostatnio zakładał i prezentuje sie to naprawdę fajnie,

Zdaję sobie sprawę z tego że oryginał to będzie biały kruk. Nie jestem anty laminaty. Wygląd jest ten sam a że nie ma plakietki no trudno. Ważne żeby był spasowany

3 minuty temu, Riposta napisał:

Zdaję sobie sprawę z tego że oryginał to będzie biały kruk. Nie jestem anty laminaty. Wygląd jest ten sam a że nie ma plakietki no trudno. Ważne żeby był spasowany 

mój tylny zderzak jest laminat od wąskiego. Bo niestety oryginału sie nie udało na razie dorwać. Naprawdę ładnie to się spasowało

ja tez mam laminat z tylu wszystko juz pozniej tylko lezy w kwestii lakiernika ale bedziesz Pan zadowolony  jak zamowisz caly pakiet z laminatu mysle ze z cena ponegocjujesz ale pisz do goscia bo juz pare razy slyszalem ze powoli przestaje to robic, nie wiem na ile w tym prawdy

1 minutę temu, Grabarz napisał:

ja tez mam laminat z tylu wszystko juz pozniej tylko lezy w kwestii lakiernika ale bedziesz Pan zadowolony  jak zamowisz caly pakiet z laminatu mysle ze z cena ponegocjujesz ale pisz do goscia bo juz pare razy slyszalem ze powoli przestaje to robic, nie wiem na ile w tym prawdy

Lakiernika to akurat mam w domu więc nie będzie problemu  Dzięki za info zaraz piszę PW

Ładna sztuka w odpowiednim kolorze  co do laminatów , minusem jest częsty przypadek pękania na nich lakieru. Ja przejezdziłem jeden sezon i już pajączki się na nim porobiły. Być może zle pomalowałe bo w lakiernictwie to amator jestem 

Powodzonka w modach

• 3 months later...