Gregorz Posted June 24, 2016 Share Posted June 24, 2016 Hej. Wymiana przede mną oliwy w ASB i warsztacie podają, że chcą wlać RAVENOL Dexron III H co Wy na to?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chorwat Posted June 24, 2016 Share Posted June 24, 2016 Ja miałem Mobila zalewanego (metodą dynamiczną, żeby wypłukać cały syf). Skrzynia nadal działa /emoticons/wink@2x.png 2x" title=";)" width="20" /> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saint Posted July 2, 2016 Share Posted July 2, 2016 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trawal Posted July 3, 2016 Share Posted July 3, 2016 Ja zalałem Mannola Dexron III, skrzynia też działa i ma się dobrze. Wymiana dynamiczna robiłem sam /emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20" /> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted July 3, 2016 Share Posted July 3, 2016 11 minut temu, Trawal napisał: Ja zalałem Mannola Dexron III, skrzynia też działa i ma się dobrze. Wymiana dynamiczna robiłem sam /emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20" /> Ile ci poszlo oleju do dynamicznej? Gdzie kupowales olej, filtry i za ile? Skrzynia 5l40e tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trawal Posted July 3, 2016 Share Posted July 3, 2016 Tak skrzynia taka jak mówisz, oleju poszło chyba 16 litrów, ale uważam że mogłem kupić jeszcze ze 4 litry więcej. Olej filtr i uszczelkę kupiłem u siebie w sklepie w Częstochowie, za litr oleju dałem chyba 19 zł, za filtr i uszczelkę coś koło 100zł. No i do tego kupiłem jeszcze zmywać do tarcz hamulcowych (żeby wyczyścić miskę oraz magnes) i zmywacz silikonowy bo jakiś baran (poprzedni właściciel albo mechanik co to robił) miskę usczelnił silikonem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted July 3, 2016 Share Posted July 3, 2016 Wlasnie przy skrzyni 5l40e jest jeden filtr+uszczelka, a przy 4l30e nie jest czasem 2 filtr+uszczelki? Filtr kupiles ori czy no name? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted July 3, 2016 Share Posted July 3, 2016 W 4l30e jest jeden filtr i dwie uszczelki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregorz Posted July 4, 2016 Author Share Posted July 4, 2016 Ja juto bede wymieniał w Łomży podobno dają rade...a mi już nie che sie skakac po kanale Wleje Ravenol to ponoć dobry olej... Mają przy tym na stanie uszczelki filtry itd a po rozmowie gość kazał sie nie martwic bo działają na dobrych gratach itd...zobaczymy. Za wszystko bedzie około 300 zł wiec to jakoś mało chyba ? Wymiana dynamiczna - pytałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chorwat Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Za wszystko 300zł? Olej (min. kilkanaście litrów) + materiały + robocizna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregorz Posted July 6, 2016 Author Share Posted July 6, 2016 Miało być zacenzuraiście a wyszło jak zawsze czyli gość się pomylił w ustawieniach...zamiast 300 ponad 500pln do tego nie powiedzieli nawet że nie robią wymiany dynamicznej a pytałem dociekle...a dajta spokój z takimi majstrami. Zamówili kpl uszczelek razem z filtrem Meyle ale filtr nie pasował...to uszczelki na szybko oryginał GM a filtr porażka...TOPRAN bo nikt nic innego nie miał od ręki a olej spuszczony. Nie wiem czy wymieniać teraz filtr na jakiś lepszy czy zostawić. Oleju weszło 6 litrów a stary był niezły klarowny i nie śmierdział. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chorwat Posted July 6, 2016 Share Posted July 6, 2016 Od razu mi śmierdziało te 300zł... Chociaż tyle dobrze, że stary olej w miarę /emoticons/wink@2x.png 2x" title=";)" width="20" /> U mnie podczas dynamicznej zeszło 22l na wypłukanie całego syfu. Olej był brązowo-czarny i śmierdział, że hej /emoticons/tongue@2x.png 2x" title=":P" width="20" /> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregorz Posted July 7, 2016 Author Share Posted July 7, 2016 Ale nowy olej to taki różowiutki był...że aż szkoda że cały nie wymieniony /emoticons/tongue@2x.png 2x" title=":P" width="20" /> Skrzynia w środku czyściutka jak stół operacyjny tylko w małej misce troche na dnie szlamu się zebrało. Ogólnie nie wiem co z tym filtrem robić poradźcie coś...wymieniać na lepszy czy zostawić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zeta198 Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 Panowie, Jak widzicie dynamiczną wymianę oleju? To pod ciśnieniem się wpycha przez przewody od chłodnicy ASB? Czy wystarczy tylko wlewać tamtędy olej? Robicie to na spuszczonej misce olejowej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregorz Posted July 9, 2016 Author Share Posted July 9, 2016 Spuszczasz olej odkręcasz miski wymieniasz filtr zalewasz nowym olejem i zamykasz skrzynie. Następnie rozpinasz przewody przy skrzyni i jeden wkładasz do banki ze swiezym olejem żeby po odpaleniu auta zaciągał swiezy, a drugi wkladasz do banki na stary olej i przelewasz dotad a zacznie lecieć czysty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zeta198 Posted July 9, 2016 Share Posted July 9, 2016 No to prawie tak jak myślałem. Ja chciałem jeszcze pod małym ciśnieniem z kompresora wlewać świeży olej :] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trawal Posted July 18, 2016 Share Posted July 18, 2016 Ja mam filtr toprana i nic się nie dzieje /emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20" /> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted August 9, 2016 Share Posted August 9, 2016 O 9.07.2016 at 09:02, Gregorz napisał: Spuszczasz olej odkręcasz miski wymieniasz filtr zalewasz nowym olejem i zamykasz skrzynie. Następnie rozpinasz przewody przy skrzyni i jeden wkładasz do banki ze swiezym olejem żeby po odpaleniu auta zaciągał swiezy, a drugi wkladasz do banki na stary olej i przelewasz dotad a zacznie lecieć czysty. Grzegorz jak rozepne oba wężę to jak pompa pociągnie świeżą oliwe hmm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregorz Posted August 10, 2016 Author Share Posted August 10, 2016 ze zbiornika ze świeżym olejem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted August 11, 2016 Share Posted August 11, 2016 O 10.08.2016 at 10:21, Gregorz napisał: ze zbiornika ze świeżym olejem No tak ale mi chodzi co z olejem w przewodach i chlodnicy? Skrzynia 4l30e 2.5td Jak juz zrobie tak jak piszesz to auto zapalone i lewarek w pozycje p,n? Szybko to ciagnie? Jak kupie olej w litrowych pojemnikach to trzeba w jaka wieksza banke przelac? Masz moze jakies namiary na oryginalny filtr i uszczelki? Czy te zamienniki sa pewne? Aha ile ci poszlo oleju i jaki? Jaka masz skrzynie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregorz Posted August 11, 2016 Author Share Posted August 11, 2016 Jeden przewód to na pewno zasilanie a drugi powrót z chłodnicy ale który jest który to nie powiem Ci bo nie wiem. Kolega pisał że u niego przelało 22 litry zanim zaczął lecieć czysty olej i na pewno musisz go przelać do dużej bańki żeby go nie zabrakło. Zastawy możesz kupić w Opel-shop u Stachowiaka czy w ASO. Czy zamienniki są pewne? To musi sobie każdy sam odpowiedzieć czego oczekuje. Jak mi ten filtr przyszło zakładać to byłem omega wkurzony ale już tam zostanie do następnej wymiany z racjo tego, że w skrzyni było czyściutko. Możesz też wziąć strzykawe wężyk i wyciągnąć trochę oleju ze skrzyni...jeśli jest ładny to zmień statycznie. U mnie weszło około 6 litrów (stan to coś około 8.4) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted August 11, 2016 Share Posted August 11, 2016 Statycznie to zlac stary z miski i w jego miejsce swiezy? Tak ciezko jest wymienic filtr? Jak juz zrobie tak jak piszesz to auto zapalone i lewarek w pozycje p,n? a jak wydmucham stary z przewodow i chlodnicy? Bo bede wymienial chlodnice bo padla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregorz Posted August 16, 2016 Author Share Posted August 16, 2016 Z dwóch misek zlewasz olej a filtr ukazuje się po zdjęciu dużej więcej roboty z jej zdjęciem niż wymianą filtra. Po zalaniu oleju odpalasz auto w w.w pozycji i dolewasz oleju aż zacznie wypływać. Jak będziesz miał wszystko rozkręcone to rozepnij przewody przy skrzyni i po prostu przedmuchaj. Co się z tą chłodnicą dzieje że padła ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 12 godzin temu, Gregorz napisał: Co się z tą chłodnicą dzieje że padła ? Raczej taka rzecz nie do naprawienia? Ta idzie do mnie: http://allegro.pl/omega-c-2-5-td-automat-chlodnica-wody-hella-behr-i6365345109.html 12 godzin temu, Gregorz napisał: Po zalaniu oleju odpalasz auto w w.w pozycji Jakiej pozycji bo nie napisałeś tylko ja zapytałem P czy N? A teraz moje główne zapytanie Dajmy na to że przepływ oleju jest tak jak narysowałem na zdjęciu (choć dopiero się przekonam jak rozepnę jak faktycznie jest) i po co rozpinać 2 przewody jak można jeden? Wujki @saint@skit@Ricardo@Gregorz@Trawal wy to przerabialiście, może pomożecie mojej teorii/emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20" /> Dobrze myślę czy h...owo/emoticons/wacko@2x.png 2x" title=":S" width="20" /> Co jeśli przed całym zabiegiem wymiany oliwy wydmucham olej z przewodów i chłodnicy, a w miskach będzie świeży olej? Nie będzie go za mało? Pompa się nie zatrze? Do misek wlać tyle ile wylałem? Czy dać se siana z taką wymianą i tylko wymienić w misach, czyli wymiana statyczna tak? Ogólnie to olej w skrzyni jest tylko w miskach czy jest jeszcze gdzieś? Sprzęgło hydrokinetyczne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregorz Posted August 16, 2016 Author Share Posted August 16, 2016 Ty sprawdz chlopie ten olej jak proponowalem i napisz. Masz kanal? Toc to 5minut roboty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts