Jump to content

Bład 24 i 33 oraz f zamiast spalania

Recommended Posts

Witam. Posiadam posiadam omege bfl 3.0 2000r. Kupiłrm ją niedawno z dziwnym problemem a mianowicie zamiast spalania średniego, chwilowego, dystansu mam literkę f. Wyskoczyły błedy 24( sygnał prędkości pojazdu lub sygnał zużycia paliwa ) i 33 ( za wysokie wejście obiegu dodatkowego grzejnika). Jest ktoś w stanie mi pomóc?

44 minuty temu, Malutki napisał:

Witam. Posiadam posiadam omege bfl 3.0 2000r. Kupiłrm ją niedawno z dziwnym problemem a mianowicie zamiast spalania średniego, chwilowego, dystansu mam literkę f. Wyskoczyły błedy 24( sygnał prędkości pojazdu lub sygnał zużycia paliwa ) i 33 ( za wysokie wejście obiegu dodatkowego grzejnika). Jest ktoś w stanie mi pomóc?

33 to jest od EGR - niskie napięcie/ zwarcie do masy

24 nie ma sygnału  prędkości pojazdu, jakaś komunikacja między ABS a ECU nie działa, jeżeli ABS masz sprawny, bo może być jakiś czujnik uwalony

w technice masz opisy pinów ECU, trzeba pomierzyć kabelki

Edited by robert514

To raczej nie egr. Po odłączeniu go wyskoczyły błędy od niego. Ten błąd 33 co20210324_163014.thumb.jpg.d0b2045710080b8cd0748e2b453aab03.jpg pisałem wyskakuje nie w silniku a w wyświetlaczu. Na forum vectry wyczytałem że te f zamiast wskazań komputera to wina webasto. Możliwe to? 

Spalanie jest obliczane przez komputer na podstawie czasu otwarcia wtryskiwaczy. F to od Fail czyli błąd.Przyczyną może być wszystko.Jak miałem wywalony bezpiecznik to też mnie nie pokazywało spalania,ale nie było na wyświetlaczu F.Kiedyś miałem F,ale na termometrze to wymiana czujnika pomogła.

I jeszcze jedno jest dziwne nie mogę połączyć się opcom z webasto a jak je włączę to rusza wszystko, niby działa a w kabinie leci tylko zimne powietrze. Powiedzcie mi czy powinien sterownik być cyfrowy czy analogowy?