Tom_Tasaky Posted June 6, 2021 Share Posted June 6, 2021 Super pogoda, ostatnie górki przed Kudową Zdrój i nagle jeb, brak mocy totalny. Pierwsze skojarzenie, poszła turbina co miała już iść do regeneracji lub zsunął się / pękł jakiś wąż na dolocie po stronie z ciśnieniem, ewentualnie kolejny IC się rozsypał. Postój obecnie na Szlaku Ginących Zawodów. Dzięki uprzejmości kowala mam zestaw kluczy i dzięki temu namierzyłem sabotażystę. Poszedł ten metalowy przewód od EGR. Czekam jak chłopak skończy pokaż na kuźni i bierzemy się do spawania tego dziadostwa. Mam tylko nadzieję, że to tylko ten przewód a nie koniec turbo z przytupem. Wysłane z mojego COR-L29 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom_Tasaky Posted June 6, 2021 Author Share Posted June 6, 2021 Zrobione, może się to komuś przyda.Wysłane z mojego COR-L29 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek_v6 Posted June 6, 2021 Share Posted June 6, 2021 sprawdziłbym poduszki silnika, może wibracje idą i od tego pękło- miałem podobnie tylko z przewodem magistrali wodnej- ktoś nie dokręcił jednej śruby i wibracje swoje zrobiły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mich1312 Posted June 6, 2021 Share Posted June 6, 2021 Ważne że działa. Przy okazji najlepiej pozbyć się EGR 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom_Tasaky Posted June 6, 2021 Author Share Posted June 6, 2021 Mogły pomóc wcześniej hydropoduszki bo około rok temu musiałem obydwie wymienić. Teraz już działa, zastanawiam się nad zmianą na typowo elastyczne łącznik. Może coś poszperam w necie.Wywalić EGR można ale ta ilość sadzy jaka idzie ponownie do dopalenia pujdzie w wydech, który będzie sądzą dawał jak krematorium. Mandat murowany + blokada dowodu rejestracyjnego w czasach teraz tego ekoświrowania.Wysłane z mojego COR-L29 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mich1312 Posted June 6, 2021 Share Posted June 6, 2021 Czy ja wiem. Jak miałem 2.5 DTI z wywalonymi klapkami oraz brakiem egr'u nie puszczała nawet dymka. Także przemyśl to, auto odżyje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom_Tasaky Posted June 6, 2021 Author Share Posted June 6, 2021 Klapki to na samym początku już chyba Niemiec wywalił. Jeśli piszesz, że nie było problemu z zadymą przy Goodbye EGR to może warto spróbować?Prawda jest taka, że jak ma dobrze spalac się paliwo jeśli powietrze jest zanieczyszczone. Czysto teoretycznie czyste, dobrze schłodzone powietrze o większej pojemności w cylindrze powinno dać lepszą mieszankę, może nawet jakieś oszczędności na paliwie, wyższą temperaturę spalania i mniej tym samym zanieczyszczeń jako efektów spalana. Wysłane z mojego COR-L29 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mich1312 Posted June 6, 2021 Share Posted June 6, 2021 Ten silnik się prosi o wywalenie egr. nawet bez wykodowania da się jeździć. Sciągnij sam wężyk od podcisnienia do egru zaslep i sie przejedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom_Tasaky Posted June 6, 2021 Author Share Posted June 6, 2021 Dzięki, sprawdzę. Robiłeś sam czy może dorwałeś jakiś zestaw gotowy?Wysłane z mojego COR-L29 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mich1312 Posted June 6, 2021 Share Posted June 6, 2021 Najpierw zaślepiałem samo podcisnienie i jeździłem tak rok czasu. Potem Zmiana silnika i gotowa zaslepka egru wraz z wykodowaniem w ecu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom_Tasaky Posted June 6, 2021 Author Share Posted June 6, 2021 OK dzięki. Znalazłem takie coś, chyba to samo?https://allegro.pl/oferta/f93-zaslepka-zamiennik-flansza-egr-bmw-kpl-4845012094Wysłane z mojego COR-L29 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mich1312 Posted June 6, 2021 Share Posted June 6, 2021 Dokładnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts