Jump to content

Opel Omega B 2.0 16v 1995r. - Czujnik położenia wału

harley6665

Recommended Posts

Witam.

Poszukuję porady od znawców ów wspaniałego pojazdu na temat czujnika położenia wału.

Niestety mój czujnik który mam w aucie umiera wraz z pancerzykiem na kablu który się kruszy...

Byłem w sklepie dostałem nowy Continentala (stary Siemens) lecz niestety wtyczka różni się od tej którą mam w aucie (orginalna).

Załączyłem zdjęcia poglądowe.

Proszę o pomoc w doborze czujnika który jest dostępny na rynku, oczywiście takiego który będzie działał.

Pozdrawiam.

w aucie.jpg

continental.jpg

Jak oni to dobrali, xev ma dośc szeroki zakres działajacych czujników. Trzeba mieć szczęście dostać z złą wtyczką.

• Thanks 1

Bez przesady.
Kiedyś do omegi A kupiłem jakiś losowy używany za 20zł od B 2.0 i działa. wtyczka taka jak potrzebujesz. Byłem przekonany że to był xev, ale może kupiłem od x20se.
Czujnik jak czujnik, ponoć oryginały tylko działają. Nie wiem mi nigdy nie padł. Zmieniłem tylko dlatego że kabel miałem brzydki :P
Taki se spróbuj jak ci przewodu starczy
https://allegro.pl/oferta/czujnik-walu-opel-astra-corsa-1-0-1-2-90483739-5082698526
To jest od corsy, ale był też w omedze A 3.0. Równie dobrze może być i w xevie.
Tu jest 2.2 dti, i to też jest raczej VR 3 pinowy z taką wtyczką jakiej potrzebujesz.
https://allegro.pl/oferta/czujnik-obrotow-walu-0281002138-bosch-10771341472?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24

Dla mnie one tylko długością przewodu się różnią, a ten co masz z inna wtyczką to może halla jest, ki inny diabeł.

• 2 weeks later...