Jump to content

Jak skutecznie odgrzybić klimatyzację(?)

Recommended Posts

Witam. Od jakiegoś czasu zaraz po uruchomieniu nawiewów czuć było zapach stęchlizny, ale po minucie zapach mijał. Zaprowadziłem auto do mechanika, on wyczyścił odpływy, poszedł nowy filtr kabinowy i zostało wykonane ozonowanie. No i się zaczęło. Po 3 dniach od tych zabiegów smród w aucie jest nie do zniesienia przez cały czas. Już wolę zmarznąć niż nawiewy uruchomić. Mechanik stwierdził że najwyżej wykona ozonowanie jescze raz, bo żeby pianką dobrze odgrzybić omegę trzeba schowek wyjąć i otwory w tunelach nawiercać. Ma może ktoś doświadczenie ze skuteczną eliminacją smrodu? Potrzebna pomoc

Jak dla mnie to gdzies cos wlazlo i zdechlo jakas mysz albo cos bo to niemożliwe zeby po odgrzybianiu i ozonowaniu dalej byl smrod

Godzinę temu, Grabarz napisał:

Jak dla mnie to gdzies cos wlazlo i zdechlo jakas mysz albo cos bo to niemożliwe zeby po odgrzybianiu i ozonowaniu dalej byl smrod

Kuźwa może i faktycznie coś gdzieś gnije. A jeżeli tak jest to gdzie tego szukać? Oby nie trzeba było dechy pruć

Poswiec pod maska zobacz czy gdzies sierści nie ma, kolo wentylatorow, popatrz w filtr kabinowy bo jakby cos wlazlo to bylyby slady

Posprawdzałem wszystko co mogłem, no ale nie widać żadnych śladów po gryzoniach. Niestety, przyczyna musi być gdzieś indziej. Są jakieś nieinwazyjne sposoby odgrzybiania pianką? Podobno przez same nawiewy to nie jest zbyt skuteczny sposób

• 2 weeks later...

Temat się sam rozwiązał. Po kilku dniach nieużytkowania auta smrody same zniknęły. Podejrzewam, że po udrożnieniu odpływów zostały gdzieś jakieś zgnite "glony" i to one śmierdziały, a z czasem wszystko wyschło. Nie wiem, natomiast przy najbliższej wizycie u mechanika i tak zamierzam zrobić powtórne ozonowanie tak profilaktycznie. Mam nadzieję, że problem już nie powróci ?

• Like 1

Pompke spryskiwaczy lamp da sie wyciagnac ze zbiorniczka czy to niewymienny element?
W b bez problemu się wyciąga więc pewnie w NFL też powinno dać toż to można sama pompkę dokupić

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

• Like 1

W b bez problemu się wyciąga więc pewnie w NFL też powinno dać toż to można sama pompkę dokupić

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Dzieki mistrzu temat dogadany :)