maniack Posted October 17, 2021 Share Posted October 17, 2021 Witajcie coraz czesciej się zastanawiam nad płukanka, ale nigdy tego nie robiłem w swoim aucie. Pytanie czy ma to sens silnik to 2,6v6. Z góry dziękuję za informację i porady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CzasiU Posted October 23, 2021 Share Posted October 23, 2021 Nie wiem czy ten temat cie jeszcze interesuje, ale że nikt ci jeszcze nie odpowiedział to będę pierwszy: Jeżeli dopiero co kupiłeś samochód i pierwszy raz wymieniasz olej, to lepiej zrobić płukanke. Jeżeli zmieniasz olej np. z 10W40 na 5W40 albo 0W30 to lepiej zrobić płukanke. Jeżeli posiadasz diesla (a z tego co widze to nie) to co 2/3cią wymiane oleju też bym zrobił płukanke. W benzynie robiłbym co 3 albo 4tą wymiane oleju, pod warunkiem że wymieniasz olej co 10tys i używasz markowego oleju. Jeżeli auto upalasz i kręcisz go wysoko to robiłbym co 2gą. A Jeżeli używasz gównianego (marketowego) oleju i wymieniasz powyżej 15tys to bym robił co wymianę. Takie jest moje zdanie... Płukanka po prostu rozpuszcza nagar i osady w silniku, jeżeli wymieniasz olej na czas i używasz dobrego oleju to ja bym nie płukał co wymianę. Kiedyś płukanek nie było i silniki jakoś dociągały do 300/400tys bez remontu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniack Posted October 29, 2021 Author Share Posted October 29, 2021 Dziękuję Ci bardzo za pomoc ?to będę robił płukankę co 2 wymianę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vision95 Posted April 23, 2022 Share Posted April 23, 2022 A pro po płukanki, będę rozbierać swoje DTI które miało płukanki co wymiane, porobie zdjęcia i wyślę. Zobaczymy co to warte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts