Jump to content

Głośniki przód Omega A

Rybcia1996

Recommended Posts

Kochani. Jak to jest z głośnikami w drzwi do omegi A ?  z tego co widziałem wchodzą tam 160mm. Jednak oryginalne są zamocowane na dystansie przykręcanym 3ma śrubami.  Jest możliwość kupna gotowych dystansów z mdf pod omegę A czy trzeba kombinwać?    Drugie pytanie. Jakie głośniki najlepiej zainstalować w  podszybiu ?  Pozdrawiam 

W dniu 13.12.2021 o 18:25, Rybcia1996 napisał:

Jest możliwość kupna gotowych dystansów z mdf pod omegę A czy trzeba kombinwać?

Temat raczej nie realny, nawet nie wiem czy w ogóle były produkowane do Omegi A z mdfu. Jedynie możesz spróbować dopasować z innego Opla, Vectra A, Astra F może z Omegi B by pasowały. Ewentualnie jak masz oryginały to może zrobili by ci na wzór.

W dniu 13.12.2021 o 18:25, Rybcia1996 napisał:

Jakie głośniki najlepiej zainstalować w  podszybiu ?  Pozdrawiam 

Ogólnie to odradzam kłaść głośniki w podszybie. Przerabiałem parę razy ten temat w wieśwagenach i według mnie to bezsensu, tymbardziej że masz głośniki w drzwiach. Jakiś dobry zestaw odseparowany w drzwi, tweetery gdzieś zamontować i zagra to luksio. No chyba że chcesz iść tak jak fabryka, to nie ważne co byś w podszybie wsadził to zagra tak samo a przy mocniejszym głośniku nawet gorzej.

@CzasiU
Piszesz żeby nie ładować głośników w podszybie, ale wstawić gdzieś tweetery. Jak omega a ma tweetery w podszybiu, to gdzie te tweetery indziej walić niby?

@Rybcia1996
Ja mam jakieś jbl'e w podszybiu tam czego się nie wsadzi to będzie względnie grało. Nie ma co się spuszczać za bardzo, w tamtych czasach nie skupiali się na car-audio. Jak nie wiązka zaśniedziała, to trzeszczy szyba od bassu:D.
A w drzwi jak i półke to 17cm jakieś brałem.

Edited by psczelaszkov

W dniu 16.12.2021 o 14:13, psczelaszkov napisał:

@CzasiU
Piszesz żeby nie ładować głośników w podszybie, ale wstawić gdzieś tweetery. Jak omega a ma tweetery w podszybiu, to gdzie te tweetery indziej walić niby?

A no może kupić np. syczki/ tweetery które są już zabudowane i zamocować je np. na trójkątach drzwi czy słupku, tak że strumień dzwięku pada na cb a nie gdzieś na szybę. Jest to dużo lepsze rozwiązanie niż wkładanie głosnika w podszybie. Kwestia tego czy trzyma się fabryki czy chce mieć dobrą jakoś dzwieku, musi wybrać jedno...

1651666857_DLSReferenceR6AT28TweeterUR1i.jpg.22ae860a4d1a5638ffc42dd5caffd1b1.jpg4815090200_1395278204.jpg.6c9930e32da0ed5a1d56b8f52be0fec1.jpg

• Like 1

16 godzin temu, OMEGATOR napisał:

Nie no takie coś to profanacja w OA.

Wiesz, jeden powie że profanacją jest już zmienianie felg na inne niż te oryginalne szprychy. Można to zrobić z głową, tak że nie będzie się rzucać w oczy i będziesz miał świetną jakość dzwieku. Najlepsze wyjście to dać w trójkąty, ale z tego co wiem to w Omie chyba od strony kierowcy ciasno tam jest. 

1210872763_00mU10V(1).thumb.jpg.143ad6270ccdda9770f56434065905e8.jpg

• 5 months later...

U siebie w oa dałem oryginalne z bfl. bose i w podszybie twetery też z bose.

Jakoś to grało.