Jump to content
Omega Elite Klub

Łożyska kół tynych - POMOCY ! po wymianie znów ta sama awaria (szpera)

Gregorz

Recommended Posts

Siema.

Może ktoś powie coś mądrego. Taki objaw był od początku łożyska wymieniłem i po 3 tys km usłyszałem znowu ten dźwięk...wygląda na to że łożyska dostają luzu jakiegoś na bieżni i przeskakują. Szpera jest i to ona może byc winowajcą...ale przecież nie tylko ja mam LSD. Na śniegu pamiętam przy skręcie i delikatnym ruszaniu że koło wewnętrzne przeskakiwało spina jakoś ta szpera bardzo mocno...praktycznie ciągle. O co może chodzić?  Nic się nie dzieje jadąc na wprost i luzów brak...tylko przy ruszaniu do przodu lub tyłu raz coś strzeli  - raz z jednej, raz z drugiej strony...narazie nie tak mocno jak na filmie ale to kwestia czasu...

o ile dobrze kojarzę @Ricardo mówił kiedyś ze wymianę łożysk z tyłu w omie łatwo spartolić:) 

Tak dokładnie. Łatwo popsuć łożysko jak będzie źle nabite a o to nie problem na aucie, bo powinno być wprasowywane jednocześnie piasta ze zwrotnicą.

To jest kombi że inaczej jest przykręcony amortyzator??

Jak dla mnie to nie łożyska ale mogę się mylic

Kolego mam kombi. Po wymianie łożysk nastała cisza...ale problem znowu powraca. Ja jak wymieniałem łożysko z jednej strony to wszystko było zamrażane...gołymi rękami wkładałem łożysko a potem piastę w ten sposób nie da się nic zepsuć...zaś druga stronę robił warsztat. W poprzedniej omie też wymieniałem sam i nie było żadnych problemów.

10 godzin temu, Ricardo napisał:

bo powinno być wprasowywane jednocześnie piasta ze zwrotnicą.

Można jaśniej ? ;)/emoticons/wink@2x.png 2x" title=";)" width="20" />

Piasta ze zwrotnicą wprasowywane jednocześnie, pomiędzy tym oczywiście łożysko. Czyli wprasowywana piasta przez łożysko w zwrotnice.

No jak dla mnie to nie jest proste bo łożysko bardzo ciężko wchodziło a już nie wspominam o piaście.

No to ja robiłem tak, że najpierw łożysko umieściłem w gnieździe w wahaczu a potem wpadła piasta i wszystko zamrażane więc żadnych naprężeń nie było wszystko gładko pyk i jest.

Tak z ciekawości w jaki sposób to zamrażałeś? jest jakiś specjalny sprzęt do tego?

Koniecznie Ariston :D/emoticons/biggrin@2x.png 2x" title=":D" width="20">

No bez przesady...kulki poszły na spacer ? Prędzej przez prasowanie się rozje...niż -30*C. Poprzednie łożyska przecież pisałem, że to samo było więc nie w nich jest problem...łożyska FAG. Po za tym to sprawdzony sposób z OKP.

Skit - mam kilka zamrażarek w domu więc spr która najlepiej mrozi :)/emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20" />

• 2 weeks later...

piasty skręcone na maxa a drążki luzów nie mają a chyba inaczej by miały...poza tym nie możliwe, że samo się naprawiło a potem znowu zepsuło.