Popular Post Klasykiem Posted February 10, 2022 Popular Post Share Posted February 10, 2022 Cześć Wszystkim, miło gościć w tak fajnym gronie pozytywnie zakręconych ludzi na punkcie Omeg, Opli i pewnie aut z duszą. Czytając Wasze wpisy cieszę się, że przekonaliście mnie, żeby zostawić tu ślad po sobie. Historycznie motoryzacja zawsze była moją pasją począwszy od komarków, motorynek, ogarów i większych motocykli do samochodów. Zazwyczaj wybierałem drogi pod prąd stąd mój pierwszy samochód to Vauxall Cresta PA z 1061r, w którym przeprowadziłem kompleksowy proces renowacji. W między czasie były inne ciekawe auta starsze i młodsze, a od jakiś 2 -3 lat zbieram auta, które szły na przeciw ogólnym trendom, lub w sposób właściwy uzupełniają kolekcję. Pomysł związany z moimi autami jest również taki aby były one dostępne dla wszystkich pasjonatów, ale to wymaga jeszcze pewnie roku... Zaczynając od Omeg bo one są głównym tematem, wrzucę kilka fotek i podstawowych informacji. Niektóre z nich potrzebują jeszcze serca i cierpliwości ;-) Omega a 3000, 1988r auto o tyle fajne i ciekawe, że 20 lat przestało w salonie opla, dzięki czemu cały lakier jest w oryginale. Niestety dopadła ją korozja nadkola tylnego więc będziemy z tematem walczyć. Minusem jest na pewno to, że od udostępnienia "zwiedzającym" szukam skóry do Omegi, żeby tapicer mógł naprawić jeden przetarty boczek. To zdjęcia. Druga pod względem osiągów ze starych Omeg jest Omega EVO 500 z 92r. Wyprodukowano nieco ponad 300sztuk finalnie. EVO ma silnik 3.0 Irmschera o oznaczeniu c30XEI, jest to oryginalny motor, co nie jest takie oczywiste. W tej chwili skatalogowanych jest 203 EVO i 5 replik. Tu foto na lawetce u konserwatora zabytków, zdjęcie auta wymaga ekwilibrystyki ze względu na przedni spojler. Jakkolwiek to nie zabrzmi mocniejszym i najrzadszym oplem, a właściwie nie oplem, bo IRMSCHEREM jest Irmscher Caravan C40 ile sztuk wyprodukowano do końca tego nie wie nawet Irmscher. Początkowo auto produkowano z przodem Senatora, później z przodem Omegi. w tym aucie mam do złożenia silnik, w zasadzie dwa ;-) ale na drugi nie mam jeszcze pomysłu. Dodatkowo cały lakier do odświeżenia plus weryfikacja, co tuning lat 90 zrobił z tylnymi błotnikami. 273km, w 92r w tylnym napędzie ;-) W zasadzie tez nie Opel tylko Lotus to najmocniejsza bestia... 92r Irej w Monaco w 1998r do PL trafił w 2005r by wrócić do Niemiec i trafić w moje ręce. Auto przez pewien czas przebywało w Bielsku Białej w tamtejszej kolekcji właściciela jednego z Salonów, bardziej stało niż jeździło. Omega BFL 2003r Johnny Cecotto - jest to Irmscher, który złapał po drodze inne dodatki, jednak wyróżniają go wklejki, na słupkach C i desce rozdzielczej + irmscherowskie zawieszenie. Wg. relacji właściciela takiego auta, który ma w dowodzie wpisany jako pierwszego właściciela Irmschera, irmscher tak sygnował 50 sztuk, 25 sedanów i 25 kombi. Jako ciekawostkę powiem, że Irmscher wystawia certyfikaty do takich aut. 17 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Klasykiem Posted February 10, 2022 Author Popular Post Share Posted February 10, 2022 Nie dodawało już zdjęć więc ostatni Opel - Omega z motorem Steinmetz z kompresorem. Wg informacji wychodziły wersje z pakietem i bez pakietu spojlerów. Ja w swojej w briefie mam wpisaną modyfikacje silnika w dniu rejestracji. Trwają pracę nad szukaniem body kitu - w tej chwili potrzebuje lusterek, tylnego zderzaka i felg. 19 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OMEGATOR Posted February 10, 2022 Share Posted February 10, 2022 Ale niezła kolekcja kolego. Praktycznie same rodzynki. Powodzenia w dopieszczaniu floty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sdandi Posted February 10, 2022 Share Posted February 10, 2022 Witaj i super fajnie że dodałeś i się podzieliłeś z nami swoją kolekcją powiem tak baja baja 🥰🥰🥰💪💪💪 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulter Posted February 10, 2022 Share Posted February 10, 2022 No to pozamiatałeś Szacun Piękne sztuki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek Posted February 10, 2022 Share Posted February 10, 2022 I curwa. Witamy w naszych skromnych progach. Nawet nie wiem co napisać. Gratki i zazdro kolekcji. Rarytaski jak sie masz. Ten licznik z A3000, Lotus i w ogóle. Pojeździłby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted February 10, 2022 Share Posted February 10, 2022 Poleciałeś po bandzie Piekna kolekcja Bardzo dobrze, że tu wpadłeś i zostawiłeś ślad, ale powiedz czy to już koniec rarytasów czy coś się jeszcze tu pokaże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psczelaszkov Posted February 10, 2022 Share Posted February 10, 2022 Ładnie się tego uzbierało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted February 10, 2022 Share Posted February 10, 2022 No grubo po całości... Szacun czapki z głów! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klasykiem Posted February 10, 2022 Author Share Posted February 10, 2022 26 minut temu, Dolot napisał: Bardzo dobrze, że tu wpadłeś i zostawiłeś ślad, ale powiedz czy to już koniec rarytasów czy coś się jeszcze tu pokaże? Dzięki wszystkim, za pozytywne przyjęcie. Omeg już nie planuje natomiast inne autka są w pogotowiu i niestety wiele dziwnych pomysłów... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted February 10, 2022 Share Posted February 10, 2022 No piękne rodzynki dbaj, dopieszczaj i szanuj, wrażenia z jazdy chyba są w każdej inne ale zawsze banan na twarzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubi Posted February 10, 2022 Share Posted February 10, 2022 Powiedz kiedy i gdzie mozna je pomacac Wielki szacun. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted February 10, 2022 Share Posted February 10, 2022 Witamy Miłosz na pokładzie Fajnie że do nas zajrzałeś i podzieliłeś się swoimi ślicznotkami. Teraz zapraszamy na złoty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted February 10, 2022 Share Posted February 10, 2022 31 minut temu, Klasykiem napisał: Dzięki wszystkim, za pozytywne przyjęcie. Omeg już nie planuje natomiast inne autka są w pogotowiu i niestety wiele dziwnych pomysłów... No to czekamy na prezentację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stifler Posted February 10, 2022 Share Posted February 10, 2022 Piękna kolekcja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skroba Posted February 10, 2022 Share Posted February 10, 2022 Właściwy człowiek, we właściwym gronie! @Klasykiembo gdzie jak nie tu, ludzie z zaślinieniem na ustach docenią takie sztuki "jakiegoś tam Opla" Pozdrowionko i mam nadzieję do zobaczenia PS. Oddawaj silnik STZ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sdandi Posted February 10, 2022 Share Posted February 10, 2022 Właściwy człowiek, we właściwym gronie! @Klasykiembo gdzie jak nie tu, ludzie z zaślinieniem na ustach docenią takie sztuki "jakiegoś tam Opla" Pozdrowionko i mam nadzieję do zobaczenia PS. Oddawaj silnik STZ Ale ty tylko zawsze mówiłeś że 2.0 to twoja mocWysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted February 11, 2022 Share Posted February 11, 2022 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabryl Posted February 11, 2022 Share Posted February 11, 2022 Piękna kolekcja. Co jedna to lepsza, same rodzynki. Każda z nich ma w sobie coś unikatowego. Taka kolekcja, i to w Polsce😱! Chylę czoła, czapki z głów!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted February 11, 2022 Share Posted February 11, 2022 Gratulacje kolekcji! Pierwszy raz widzę FL Z logo JC:) Słyszałem plotkę że ładowano tam czerwone skóry? Prawda czy Fałsz? Tego Lotusa chyba kiedyś widziałem na żywo na Owla:) Stał bez głowicy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted February 11, 2022 Share Posted February 11, 2022 Gratulacje kolekcji! Pierwszy raz widzę FL Z logo JC:) Słyszałem plotkę że ładowano tam czerwone skóry? Prawda czy Fałsz? Tego Lotusa chyba kiedyś widziałem na żywo na Owla:) Stał bez głowicy? Chyba na owla pierwszym zlocie, stal ladnie naprzeciwko gt i speedstera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZAJBUS_SzeF Posted February 11, 2022 Share Posted February 11, 2022 Niesamowita kolekcja. Szczerze zazdroszczę i podziwiam. Najbardziej chyba ciekawi mnie Steinmetz na kompresorze. Kompresor w oplowskiej V6 to coś co od kilku lat bardzo mocno chodzi mi po głowie. Liczę na więcej zdjęć z pod maski i zdjęcie tabliczki z kompresora 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klasykiem Posted February 11, 2022 Author Share Posted February 11, 2022 (edited) 8 godzin temu, skit napisał: Gratulacje kolekcji! Pierwszy raz widzę FL Z logo JC:) Słyszałem plotkę że ładowano tam czerwone skóry? Prawda czy Fałsz? Tego Lotusa chyba kiedyś widziałem na żywo na Owla:) Stał bez głowicy? Hej, jeśli chodzi o Lotusa to pewnie mówisz o Lotusie Tomka z Łodzi, to inne auto. Tamto nadal jest bez głowicy i chyba z popękanym blokiem. JC był tylko w polifcie: Edited February 11, 2022 by Misiek Poprawa orientacji załączników foto 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klasykiem Posted February 11, 2022 Author Share Posted February 11, 2022 6 godzin temu, Grabarz napisał: Chyba na owla pierwszym zlocie, stal ladnie naprzeciwko gt i speedstera Jak wyżej to nie to auto 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klasykiem Posted February 11, 2022 Author Share Posted February 11, 2022 37 minut temu, SZAJBUS_SzeF napisał: Niesamowita kolekcja. Szczerze zazdroszczę i podziwiam. Najbardziej chyba ciekawi mnie Steinmetz na kompresorze. Kompresor w oplowskiej V6 to coś co od kilku lat bardzo mocno chodzi mi po głowie. Liczę na więcej zdjęć z pod maski i zdjęcie tabliczki z kompresora Daj znać czego potrzebujesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts