Popular Post Karpiu Posted March 2, 2022 Popular Post Share Posted March 2, 2022 Witam, Na wstępie dziękuję za przyjęcie do klubu, więc witam wszystkich już tak oficjalnie Przechodząc do omegi. 3.0 V6 w manualu sedan wersja Sport. Bardzo tanio wystawiona na grupie FB. Wróciliśmy nia na kołach. Kupiona jak pisał sprzedający w całości na części. Powód? Blacharka, rdza we wszystkich możliwych miejscach w omedze czyli nadkola, grodź, kielichy, podszybie, zapas. Wszystkiego byliśmy świadomi, natomiast podłużnice całe, nie popękane nie spawane. silnik cichutko pracuje, żadnych stukow, czy coś w tym stylu. Po przejrzeniu papierów: -oryginalna faktura zakupu, AutoŻoliborz Warszawa. -na fakturze:wersja Sport, sportowe siedzenia, sportowe zawieszenie. I właśnie po tym została podjęta decyzja o naprawie a nie oddaniu na żyletki. Kupiona została pod koniec kwietnia 2021, w sobotę tj. 27 luty 2022 dopiero wyjechała z garażu. Przez ten prawie rok, była rozebrana zostały jedynie wiązki, została wyspawana i pomalowana gdzie było trzeba. A teraz krótko co zostało zrobione. -wstawiona szyba Solar -kompletna blacharka -dolozone USB w panelu środkowym gdzie była zaślepka -malowanie zacisków, kolektora ssącego, alu pokryw zaworów, przepustnicy, łącznika dolotu, znaczka opla na tylną klapę oraz napis ,,irmscher" -wspawane przelotki ze zwężka zamiast katow (były puste puszki, okropny dźwięk...) Z czego najbardziej jestem dumny: -modyfikacja lamp przednich. Xenon fabryczny, dołożona soczewka bi Xenon w miejscu długich, montaż ringów za postojowki (+osobny układ zapalający postojowki razem z oświetleniem wnętrza, z bezpiecznikiem więc gdy nie potrzeba nie zapalają się), całe czarne środki oraz mały smaczek w postaci greckiej litery ,,omega"(lakierowane) pod xenonem oraz regeneracja lamp ,,czajniczkiem" -filtr stożkowy Turbo Works, z doprowadzeniem powietrza z kratki obok halogenu i co mało spotykane...z odgrodzeniem, oczywiście robione samemu od zera Plany na przyszłość: -indywidualne tablice(jeszcze nie przerejestrowana, przegląd się skończył podczas gdy była rozebrana) -cala do lakiernika(ostatnia klasa technikum, więc narazie nie zarabiam) -dokladka zderzaka(leży już kupiona czeka na lakierowanie), progi oraz tylny zderzak Irek pod duplex(ogółem dołożenie całego pakietu ze smakiem oczywiście) -druga puszka z takimi samymi końcówkami wydechów(niestety przeszkadza zbiornik paliwa więc będzie trzeba to przemyśleć, albo mały lub dopasowany z innego samochodu -radio 2 din Android -zrobic porządek pod maską(oczywiście na tyle ile się da heh) A reszta wyjdzie po drodze, jak to się mówi projekt nigdy się nie kończy heh pewnie o niektórych rzeczach zapomniałem ale te najważniejsze wymieniłem. Jak tylko przyjdą naklejki powędrują na omeszke (przednia szyba oraz ten mały przedziałek na szybie drzwi tylnych Ktoś teraz pomyśli po co? Odpowiedz bardzo prosta, sądzę że warto, wersja Sport, wszystko z vinu, a przede wszystkim, pieniądze to pieniądze a czas, serce i praca włożona w nią(oprócz blacharki i lakiernika wszystko robione samemu z pomocą brata i taty) to już druga sprawa, ona już ma u mnie dożywocie. No i pierwszy samochód po zdaniu prawa jazdy to była omega kombi taty, 3.0 po swapie na manual no i coś do niej poczułem heh. Pomimo 20 lat (rocznikowo😅) patrzę na nią jak na marzenie a nie rwd do upalania. Jak dbasz tak masz, a ja dbam jak potrafię Sądzę że wyczerpałem temat, mam nadzieję że nie poleci fala hejtu za lekko podrapany tylny zderzak😅 oraz za ringi, nie każdemu się to podoba, ale mi owszem i to jest najważniejsze, o gustach się nie rozmawia ale czekam na wasze zdanie Do zobaczenia na zlotach 👊 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted March 2, 2022 Share Posted March 2, 2022 Siemanko! No powiem Ci ambitny plan bedziem wspierac rob najpierw do stanu jak najlepszego a pozniej tuningi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted March 2, 2022 Share Posted March 2, 2022 Nie myslales zeby dac gdzies wyzej wlot do stozka? Im nizej tym wiecej syfu z drogi zaciąga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karpiu Posted March 2, 2022 Author Share Posted March 2, 2022 13 minut temu, Grabarz napisał: Siemanko! No powiem Ci ambitny plan bedziem wspierac rob najpierw do stanu jak najlepszego a pozniej tuningi Dziekuuuuje, noo dlatego pierwsze co było to blacha była robiona heh. 12 minut temu, Grabarz napisał: Nie myslales zeby dac gdzies wyzej wlot do stozka? Im nizej tym wiecej syfu z drogi zaciąga Narazie jest w fazie testowej, wlot jest stosunkowo mocno wygięty bo najpierw w górę(ok 90°) a później w bok, i znowu bok, codzien obserwuje jak wygląda jeśli będę filtr zawalony zmieni miejsce 😁 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted March 2, 2022 Share Posted March 2, 2022 No i fajnie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OMEGATOR Posted March 2, 2022 Share Posted March 2, 2022 No ciekawie się zapowiada. Fajnie że została odratowana. Witamy na forum i czekamy na kolejne modyfikacje. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek Posted March 2, 2022 Share Posted March 2, 2022 Ładna sztuka, dopieszczaj i ciesz się z niej. Ambitne plany co do niej. Mam na dzieję, że wszystkie zrealizujesz z powodzeniem. Pozdrawiam i czekam na kolejne etapy w modach srebrnej 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted March 2, 2022 Share Posted March 2, 2022 Ładnie się prezentuje, plany ambitne ale jest kilka rzeczy które można by dopracować masz czas i chęci to rób, pomożemy bo od tego jest forum najważniejsze że Tobie się podoba Mi osobiście się ringi podobały jak byłem w Twoim wieku teraz już niekoniecznie ale ten dolot trzeba by poprawić, ta rura (chyba kominowa) długo nie wytrzyma a wygląda jak wygląda, pomyśl o jakimś kolanku silikonowym i kawałkiem rurki (aluminium bądź nierdzewnej) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted March 3, 2022 Share Posted March 3, 2022 Witamy widać, że trafiła w dobre ręce i oby tak dalej podoba mi się podejście, że najpierw mechanika/blacharka, a dopiero później tjuningi. Prawidłowa kolejność Co do doprowadzenia ze zderzaka to na wlot w zderzaku zaaplikuj jeszcze jakąś siatkę na wejściu żeby zbierała jak najwięcej syfu, a dopiero później stożek filtrował. A co do stożka to od razu wywalaj całe te plastikowe ustrojstwo i rób bezpośrednio z przepustnic do filtra wiem co mówię Żeby zrobić duplex w sedanie musisz od końcowej puchy z jednej końcówki pójść na drugą stronę między zderzakiem, a zbiornikiem 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZAJBUS_SzeF Posted March 3, 2022 Share Posted March 3, 2022 Witamy serdecznie w śród ludzi którzy poświęcają swój czas i pieniądze na te niewdzięczne samochody Masz do niej fakturę zakupu? Ile kosztowała? Ps. Moja też opuściła salon w Warszawie, też 3.0 w Manuelu Pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karpiu Posted March 3, 2022 Author Share Posted March 3, 2022 10 godzin temu, Tazz napisał: Ładnie się prezentuje, plany ambitne ale jest kilka rzeczy które można by dopracować masz czas i chęci to rób, pomożemy bo od tego jest forum najważniejsze że Tobie się podoba Mi osobiście się ringi podobały jak byłem w Twoim wieku teraz już niekoniecznie ale ten dolot trzeba by poprawić, ta rura (chyba kominowa) długo nie wytrzyma a wygląda jak wygląda, pomyśl o jakimś kolanku silikonowym i kawałkiem rurki (aluminium bądź nierdzewnej) Dzięki 😊 Ringi mamy w drugiej w rodzinie a w trzeciej są fabryczne(tak, 3 omegi w rodzinie heh) i tak jakoś zawsze to kusiło, może to przez to jak ludzie się dziwią że to ,,tylko" opel heh. Bo ringi z reguły kojarzą się z BMW. Dolot będzie zmieniany, sądzę że to jest kominowa, dostałem ja od znajomka w garażu mu zalegała, zależało mi na czymś elastyczny bo to można wyginać jak się chce, a przy omedze gdzie mało kto się bawi w takie rzeczy wymiary czy coś ciężko znaleźć 😁 a na nierdzewke jest plan ale to zapewne jak się dorobię TIG a heh 3 godziny temu, Dolot napisał: Witamy widać, że trafiła w dobre ręce i oby tak dalej podoba mi się podejście, że najpierw mechanika/blacharka, a dopiero później tjuningi. Prawidłowa kolejność Co do doprowadzenia ze zderzaka to na wlot w zderzaku zaaplikuj jeszcze jakąś siatkę na wejściu żeby zbierała jak najwięcej syfu, a dopiero później stożek filtrował. A co do stożka to od razu wywalaj całe te plastikowe ustrojstwo i rób bezpośrednio z przepustnic do filtra wiem co mówię Żeby zrobić duplex w sedanie musisz od końcowej puchy z jednej końcówki pójść na drugą stronę między zderzakiem, a zbiornikiem Dziękuję 😁. Właśnie za siatka czekam do weekendu bo teraz średnio z czasem w tygodniu heh, u brata w 3.0 robiłem od zera dolot z czarnej stali+ta pianka taka srebrzanka termoizolacyjna, a tutaj w to się nie bawiłem ponieważ w pełni działa skracanie dolotu i piękne jest to uczucie jak wciąga w fotel 🥰😁 a co do końcówek właśnie wiem, na mój plan troszkę mało miejsca bo jeszcze przyjdzie do tego hak wczepiany bo w dowodzie jest, a zbiornik właśnie planuje zmienić bo jest to możliwe, na tik toku widziałem omegę w kombi, na dwóch puszkach, facet sam uspawal zbiornik paliwa, a obecnie troszkę czuje strach do nacinania obecnej puszki aby wyprowadzić rurkę(ponieważ plan jest na 4 takie same końcówki, 2 na stronę)bo jest ładna cała ale do tego jeszcze dluuuga droga, możliwe że jeszcze z 3 inne pomysły będą jak to zazwyczaj bywa 😅 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karpiu Posted March 3, 2022 Author Share Posted March 3, 2022 52 minuty temu, SZAJBUS_SzeF napisał: Witamy serdecznie w śród ludzi którzy poświęcają swój czas i pieniądze na te niewdzięczne samochody Masz do niej fakturę zakupu? Ile kosztowała? Ps. Moja też opuściła salon w Warszawie, też 3.0 w Manuelu Pozdrawiam Właśnie tyle heh. I pod koniec w wyposażeniu widać ten piękny zapis sportowe zawieszenie, siedzenia 😁 Ooo to można powiedzieć siostry bliźniaczki hehe 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted March 3, 2022 Share Posted March 3, 2022 Fajna pamiatka ta faktura 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted March 3, 2022 Share Posted March 3, 2022 Co do dolotu to wiem jak wciąga w fotel jak usuniesz cały rezonator to wtedy poczujesz co to może Wydech można też zrobić, że miniesz hak i będziesz miał dwie dwururki. Spawanie zbiornika jest najprostsze tylko na przeglądzie musisz mieć jakąś osobę, która się pod tym podłoży Chodzi o takie kominy? 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mejtun Posted March 3, 2022 Share Posted March 3, 2022 Siemanko! No powiem Ci ambitny plan bedziem wspierac rob najpierw do stanu jak najlepszego a pozniej tuningi Grabek dobrze prawi najpierw wygląd potem gadżetyWysłane z mojego SM-M215F przy użyciu Tapatalka 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 Fajna sztuka! Chociaż bardziej był bym szczęśliwy gdyby to było b 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 Dwururka do ogarniecia 😁 ja musialem bandazem termicznym owinac bo bak mi sie bialy zaczynal robić za duza temperatura, jak znajde wrzuce zdjecia jak to mam zrobione od spodu 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 U mnie tak wygląda. Ja akurat nie mam bandażem owinięte Wysłane z mojego S10+ przy użyciu Tapatalka 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 No ja nie mam tlumika sama nierdzewka to musialem ominac 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karpiu Posted March 4, 2022 Author Share Posted March 4, 2022 21 godzin temu, Dolot napisał: Co do dolotu to wiem jak wciąga w fotel jak usuniesz cały rezonator to wtedy poczujesz co to może Wydech można też zrobić, że miniesz hak i będziesz miał dwie dwururki. Spawanie zbiornika jest najprostsze tylko na przeglądzie musisz mieć jakąś osobę, która się pod tym podłoży Chodzi o takie kominy? Coś się pomyśli. Pierwsza awaria mi wskoczyła chyba jak każdemu mianowicie, moduł ABS, czasami łączy czasami nie podejrzewam zimne luty, ponieważ jeśli poprawi się kostkę zaskakuje w weekend będzie rozbierane to jakieś wymiary sobie spisze na kanciaka i coś się pomyśli z dolotem 😇 Prawie takie, bardzo ładne są, obecny plan jest na irki albo stz ale do wydechu daleka droga heh 49 minut temu, Grabarz napisał: Dwururka do ogarniecia 😁 ja musialem bandazem termicznym owinac bo bak mi sie bialy zaczynal robić za duza temperatura, jak znajde wrzuce zdjecia jak to mam zrobione od spodu Oki dziękuję I jeszcze szybkie pytanko, widzę te zderzaki a w necie za bardzo jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. To są dokładki czy cały zderzak razem z dyfuzorem(? To pomiędzy końcówkami😅) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 To jest caly zderzak wychodzily irmschery pod duplex i pod jeden wydech, te z duplexem mialy ten jak to nazwałeś dyfuzor a te drugie nie 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 8 godzin temu, Grabarz napisał: Kurła. Tak patrzyłem i patrzyłem na to zdjęcie i mówię coś mi tu bardzo nie pasuje i nie mogłem dojść co 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted March 5, 2022 Share Posted March 5, 2022 W przypadku czarnej to jest cały zderzak irmschera, a w przypadku granatowej to jest oryginalny zderzak z dokładka steinmetza 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts