Jump to content

Czy turbo umiera

Recommended Posts

W moim 2.5 DTI ciągle mi coś kapie koło turbo.  Auto jedzie normalnie i nie puści dymka nieważne ile bym jej dawał  miodu, no ale jednak ciągle mi coś szcza na kostkę, jest to możliwe, że nie dmucha oleju  w silnik, jak czyściłem intercooler to było w nim trochę oleju więc coś jest nie tak.  Poduszka to na pewno nie jest, bo jest świeży oryginał. 
ps. Pytam się, bo to w sumie moje pierwsze auto z turbo i do tego diesel i za bardzo nie ogarniam, bo tak to już miałem ze 10 benzynek  n/a xd 

WhatsApp Image 2022-04-01 at 19.17.46.jpeg

WhatsApp Image 2022-04-01 at 19.17.51.jpeg

Edited by Catalytic

Sprawdź uszczelke na rurze głownej przy turbo. Być może już swoje przeżyła i puszcza, u mnie puszcza właśnie z  tego grubego węża ale dużo mniej :). W intercoolerze zawsze będzie troche oleju :) 

Dobrze wiedzieć, że jest tam jakaś uszczelka, chodzi ci dokładnie o rurę od strony zimnej co idzie to intercoolera. Wiesz może, jaki jest rozmiar uszczelki, i od razu  jakiegoś małego azjate, żeby tam łapy wcisnąć haha. Na weekend tam zajrzę i zobaczę co z tą uszczelką   dzięki za poradę

Turbo raczej nie HRA- rdzeń musiał byś mieć pęknięty albo puszczą na zasilaniu lub powrocie. Dozo ci powie luz wirnika i jego stan wizualny. Jak ma minimalny luz to git. Jak jest osiowy to łożyska ślizgowe mogą się kończyć. Jak wzdłużny to możliwe że była źle wyważona. Jak by świstała,chrobotala i brak mocy to objawy jakie Cię powinny niepokoić

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Ogólnie słychać gwizd turbo od 1000 do 1800 rpm co mi się podoba, ale czy tak powinno być ?  

Ogólnie słychać gwizd turbo od 1000 do 1800 rpm co mi się podoba, ale czy tak powinno być ?  
Zależy jak bardzo i czy dolot szczelny. Ale może to świadczyć o rozważeniu wirnika

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Wymiana fartucha/uszczelki (jeśli dostaniesz gdziekolwiek)  pomoże tylko na chwilę. Najlepszym rozwiązaniem jest przeróbka końcówki na sylikonową, mocowaną opaską na króciec turbiny.

W dniu 11.04.2022 o 17:13, Czeladnik napisał:

Wymiana fartucha/uszczelki (jeśli dostaniesz gdziekolwiek)  pomoże tylko na chwilę. Najlepszym rozwiązaniem jest przeróbka końcówki na sylikonową, mocowaną opaską na króciec turbiny.

Na okp była fajna porada DamianSz, dokładnie jak czeladnik pisze.

Tak samo u siebie mam zrobione i spokój :)

• Like 1

na razie turbo oddałem  do regeneracji wszystko jest ok już sie nic nie poci 

z turbiny się zawsze leje na poduszkę silnika. Ja u siebie ściągnąłem ori wąż, wyczyściłem, odtłuściłem. Posmarowałem szlaufa od środka Victor Reinz masa uszczelniająca i tak skręciłem i też było suchutko, tyle, że wszystko szło dalej.