Popular Post Ian Neven Posted June 3, 2022 Popular Post Share Posted June 3, 2022 (edited) "Luśka"... Omka znana już na forumie za sprawą @Zwierzu, który ją ujeżdżał. W sumie, to nie chciał jej sprzedawać, ale wyszło jak wyszło. Nabyłem z całym dobrobytem inwentarza i dorzuconymi bonusami... "Luśka", póki co, wygląda tak jak wygląda... ale będę nad nią pracował... i nad tym... heh... nieco agro-tuningiem. Choć w sumie mie siem un podoba i ma potencjał. No i tym bardziej, że całą kupę - jeszcze niezamontowanych gratów - otrzymałem jako to tzw. "cały dobrobyt inwentarza". Jak to mawiają angole: "Boże chroń Królową!" Edited July 17, 2022 by Ian Neven 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psczelaszkov Posted June 3, 2022 Share Posted June 3, 2022 Uwielbiam ten kolor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ian Neven Posted June 27, 2022 Author Share Posted June 27, 2022 (edited) W dniu 3.06.2022 o 22:23, psczelaszkov napisał: Uwielbiam ten kolor. Jak to mawiają: "Darowanemu koniu w zęby się nie pacza"... Ale... Mnie osobiście ten-to kolor leży jakoś tak średnio... jest... za jasny? za mdły? - nie wiem jak to określić. Można by zapytać: "To po co brałeś jak Ci kolor nie pasuje?". No można by. Wszystko można - byle z ostrożna. Tyle, że ja Luśki nie brałem dla koloru. Ony-ten akurat był sprawą plasowaną bardzo daleko na liście moich zajawek. W sumie nie po to jeżdżę z otwartymi szybami co by mruczenia z wydechu słuchać, żeby się kolorem przejmować. Ale... ! Jak nadmieniłem w swoim pierwszym poście - mam zamiar nad Luśką jeszcze trochę popracować. Więc co do zmiany koloru mam już pewien plan, który wynika nie li-tylko z mojego chciejstwa, ale mocno zahacza też o sprawy czysto praktyczne. Te sprawy "czysto praktyczne" to tak zwane "szkody parkingowe". No niestety, kilku takich już doświadczyłem (przez kilka dni posiadania) i drobiazgi to nie są - ewidentne przy*ebania w listwę drzwi kierowcy i tylnego pasażera włącznie z wgniotkami. Qźwa... boli. Szczególnie, że Luśka miała odnawiany i polerowany lakier kilka tygodni temu a teraz zaczyna wyglądać jak "jakiś" Opel ze stereotypowych memów. Nie wiem czemu, ale zaczęło mnie to wqrwiać. Cóż... chamstwo znajdzie się nawet w najlepszej firmie. @Zwierzu... już wiem czemu nie prowadzałeś Jej do fabryki. Ale do rzeczy... Jako, że Luśka ma już blachę w stanie "dobry+" (dzięki @Zwierzu ), doszedłem do wniosku, że niezłym pomysłem będzie okleić ją folią w wybranym kolorze... jakąś taką grubą. A może i poprawić jeszcze jakimś bezbarwnym "grubasem". Będzie to jednocześnie zadośćuczynienie mojemu chciejstwu jak i pewnego rodzaju zabezpieczenie przed chamstwem właścicieli SUVów marki BMW (jeszcze cię dorwę skurrrr...kojadzie - tam jest monitoring). A i kolor będzie cirka-jebałt taki, jak na 4 i 5 zdjęciu w moim pierwszy poście, ma to-coś co parkuje obok Luśki z jej lewej strony... Myślałem też o takim mazdowo-rajdowym żółto-zielonym albo subarowo-błękitnym, ale uznałem to za zbyt pretensjonalne opcje. Luśka będzie czerwono-ruda. Może to sentyment do koloru jej poprzedniczki (Audi A4 "Ruda")? Nie wiem. Może. Ale co by nie mówić, blacha "Wx RUDA" wygląda lepiej niż "Wx LUSKA". Aaaaaameeeeen! Taaaa... znowu będzie przechrzta, ale spoko - na tę imprezę jesteście zaproszeni. Tylko mi szampana o blachy nie rozbijać bo to nie ten chrzest co to "płyń przez morza i oceany" (i nie taka blacha). No! No... a co za tym idzie, fotele i kanapa pójdą do obszycia zgodnego z zewnętrznym dizajnem... znaczy jakieś wstawki pod kolor będą. Jeszcze nie mam pomysłu na "tapicerkę" jako taką, ale pewnie coś wymyślę. Może jakiś "szprej"? ... albo kolorowa folia? Pożywiom-uwidzim. Edited July 1, 2022 by Ian Neven 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted June 27, 2022 Share Posted June 27, 2022 Weź ten kolor co miał Aros na swojej albo BzQ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ian Neven Posted July 1, 2022 Author Share Posted July 1, 2022 W dniu 28.06.2022 o 00:17, Ricardo napisał: Weź ten kolor co miał Aros na swojej albo BzQ A przybliżysz tematy z łaski swojej? Świeżak jestem i jeszcze całego foruma nie przestudiowałem. Będę zobowiązany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted July 1, 2022 Share Posted July 1, 2022 2 godziny temu, Ian Neven napisał: A przybliżysz tematy z łaski swojej? Świeżak jestem i jeszcze całego foruma nie przestudiowałem. Będę zobowiązany. Arosa Była BzQa Dwa oryginalne kolory które naprawdę na żywo robią mega wrażenie 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted July 4, 2022 Share Posted July 4, 2022 W dniu 2.07.2022 o 00:08, Ricardo napisał: Arosa Była BzQa Dwa oryginalne kolory które naprawdę na żywo robią mega wrażenie Popieram Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ian Neven Posted July 7, 2022 Author Share Posted July 7, 2022 W dniu 2.07.2022 o 00:08, Ricardo napisał: Arosa Fakt. Kolory ciekawe i raczej rzadko spotykane w obecnej gamie kolorystycznej wozideł, w której dominują te pod nazwą: "bez dopłaty" vel "flotowy" (biały, szary, czarny). Jednak jeśli miałbym między nimi dwoma wybierać, to wziąłbym ten od Arosy. Kolor od BzQ'a jest dla mnie zbyt pastelowy, mdły i (przepraszam za określenie) taki jakiś mało-męski - nie przepadam za takimi. Niekoniecznie to do mnie przemawia. Cóż, wszystko jest kwestią gustu. Nieprawdaż? Ja wolę kolory bardziej... hmmm... wyraziste... może nawet "agresywne". Takie podkreślające charakter samochodu a nie rozmydlające go. Dlaczego Mustangi nie są malowane w pastelowe kolory a tylko w takie, które prosty facet może jednoznacznie nazwać... biały, czerwony, niebieski, zielony... Dlatego Luśka MUSI się przefarbować z tego pastelowo-mdłego złoto-srebrnego. Czy tego chce czy nie. Idealnym kolorem dla mnie jest "ten mazdowy" - czerwony, wiśniowy... czy jak go tam nazywają. No wiadomo o jaki chodzi. Ale to jest za********e droga impreza (i nie Subaru) nawet jak na oklejanie folią. Myślę także (dosyć poważnie) nad ciemnym matowym grafitem... jakiś czas temu widziałem Audi w tym kolorze i się zakochałem - w kolorze, nie w Audi. Żałuję, że nie mam możliwości zrobienia sobie jakiejś porządnej wizualizacji Luśki w różnym zafarbowaniu... w jakimś programie cy cóś. Póki co, muszę się opierać na własnej wyobraźni. Póki co, moje myśli krążą wokoło matowego grafitu i kilku odcieni czerwonego. Błękit, który też mi się podoba, zostawiam jednak dla Subaru. Zielony? Jakoś mi do Luśki nie pasuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ian Neven Posted July 17, 2022 Author Share Posted July 17, 2022 (edited) Czyli tak... Bamboszki zmienione na całoroczne, klima naprawiona, wymienione niektóre elementy tzw. "wyposażenia wnętrz", zrobiony prawie cały full-serwis mechaniczny... "Prawie" bo "Luśka" ma mocne upławy i zostawia "ślad olejowy", ale i za to się weźmiemy niedługo - kwestia terminu we warsztacie. A gaziutek z tym "wypadającym" cylindrem będzie robiony za jakieś 18 godzin. No! Czyli podstawę mamy ogarniętą. A tym samym rodzą się pierwsze pomysły na dopieszczanie "Luśki"... I to takie już na etapie ustalania terminów... 1. Obie klapy idą do przelakierowania. Przednia bo: - Poprzednio była robiona z innym grillem, który zakrywał nieco więcej niż obecny, więc ślady "nierobionego" pozostały, - Przód ma dużo odbić lakieru (po kamykach) i trzeba to zabezpieczyć... tak się kończą rajdy po szutrówkach kiedy permanentnie jest się tym drugim, - Jest dużo niedociągnięć jeśli chodzi o rant od strony szyby (tam to chyba w ogóle nie było zaglądane i miejscami lakier jest zdarty "do żywego"). Poza tym przednia klapa wraz z przednimi nadkolami będzie ponownie dopasowywana. Na zdjęciu w pierwszym poscie (tak z prawego pół-profilu) widać, że obecne spasowanie elementów było robione nogami. Fakt, "Lucinda" była bita w prawy przód i to dosyć mocno. Mechanicznie tego nie czuć, ale estetycznie zaburza to moje wyobrażenie o samochodzie doskonałym. Tak przy okazji lakierowania całego elementu, zastanawiam się czy nie machnąć tego od razu w czarnym macie - dlaczego tak, zaraz się pokaże. Tylna bo: - "Lotka-spojler" będzie przemontowywana - teraz jest przyklejona a będzie montowana na stałe. Ślady po odklejeniu zostaną jak *uj, - Jest kilka sprytnie ukrytych wad i lakier na nich pęka. 2. Elementy nadwozia w czarnym macie... - Wnętrza felg i kołpaki - na rantach nadal pozostanie "lusterko" (sorka @Zwierzu), - Listwy drzwiowe. Myślę, że to będzie dawało niezły efekt przy czarnym wypełnieniu felg. No i na listwach, na błotnikach, mam mocno przyciemniane lampki (fajna rzecz @Zwierzu), które przy okazji wtopią się w tło. Poza tym mam przyciemniane lampy tylne i "czarne" przednie (@Misiek- dobra robota) więc do czegoś to będzie pasowało, - Tylna "lotka-spojler". Teraz jest w taką szaro-czarną kratkę... - (Opcja) Zderzaki przednie i tylne, a dokładnie ich górna część (do pierwszego "odcięcia"), - (Opcja) Przednia klapa (jak pisałem wcześniej, na razie się nad tym zastanawiam) wraz z renowacją grilla, To na początek bo pomysłów mam multum... Edited July 22, 2022 by Ian Neven 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts