Adrian90 Posted July 2, 2022 Share Posted July 2, 2022 Witam wszystkich klubowiczów. Mam mały problem z moją Omeśką ... Mianowicie chodzi o odpalanie. Rano gdy próbuję odpalić to po przekręceniu nas zapłon burczy coś pod maską i to przez dłuższy czas , nawet jak 3-4 razy włączę i wyłączę zapłon, kiedy już przestanie to próbując odpalić kręci a nie łapie dopiero za 2-3 razem. Dzieje się tak po każdym dłuższym postoju, wracając z pracy po 8 godzinach jest ta sama sytuacja, może stać 2 godziny i jest to samo. Może ktoś coś doradzi?? Dzięki wielkie. Pozdro ✊😎 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted July 3, 2022 Share Posted July 3, 2022 Jesteś w stanie nagrać filmik z tym buczeniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted July 5, 2022 Share Posted July 5, 2022 pewnie robi buuuuuuuuuu i może to być pompa powietrza do katów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted July 5, 2022 Share Posted July 5, 2022 Godzinę temu, robert514 napisał: pewnie robi buuuuuuuuuu i może to być pompa powietrza do katów Też to obstawiam ale nigdy nie wiadomo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted July 6, 2022 Share Posted July 6, 2022 może jeszcze łącznik gumowy tych rurek do kolektorów się sypnął Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted July 7, 2022 Share Posted July 7, 2022 9 godzin temu, robert514 napisał: może jeszcze łącznik gumowy tych rurek do kolektorów się sypnął I pytanie czy się dowiemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted July 7, 2022 Share Posted July 7, 2022 12 godzin temu, Ricardo napisał: I pytanie czy się dowiemy jak będziesz pytał to się dowiesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian90 Posted July 8, 2022 Author Share Posted July 8, 2022 Po naładowaniu akumulatora odpala od strzała 😁 Może po prostu alternator ? Regulator ? Szczotki ? Będę patrzył jakie jest ładowanie i zobaczę co dalej bo trochę dziwna sytuacja. A z ciekawości podładowałem aku bo przy włączaniu awaryjnych robi mi się choinka więc pomyślałem że nie doładowuje akumulatora i po naładowaniu go odpalał normalnie a pojeździłem trochę na światłach i z muzyką to znów zaczął świrować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian90 Posted July 8, 2022 Author Share Posted July 8, 2022 A to co drażniąco buczy to elektryczna pompka wody 😁😁 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted July 15, 2022 Share Posted July 15, 2022 Nie masz miernika żeby sprawdzić jakie masz ładowanie? Ja na Twoim miejscu bym dołożył najpierw dodatkowy przewód miedzy minusem a silnikiem. W dniu 8.07.2022 o 15:59, Adrian90 napisał: A to co drażniąco buczy to elektryczna pompka wody 😁😁 Tak, potrafią być głośne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian90 Posted July 15, 2022 Author Share Posted July 15, 2022 4 godziny temu, Ricardo napisał: Nie masz miernika żeby sprawdzić jakie masz ładowanie? Ja na Twoim miejscu bym dołożył najpierw dodatkowy przewód miedzy minusem a silnikiem. Między minusem a silnikiem czyli jak ?? Ładowanie sprawdzałem i jest git 14.3 Musi chyba coś pobierać prąd jak stoi. Tylko jak się do tego zabrać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted July 15, 2022 Share Posted July 15, 2022 Na przykład tak https://youtu.be/obsE2VnV7rs Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted July 15, 2022 Share Posted July 15, 2022 Może alternator ładuje za duże napięcie? Miałem kiedyś tak że skakało do nawet 17V i robiła się choinka na desce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian90 Posted July 31, 2022 Author Share Posted July 31, 2022 I powracam znów do tego tematu... Był padnięty czujnik położenia wału, wymieniłem go i dalej jest to samo. Ktoś coś ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted July 31, 2022 Share Posted July 31, 2022 Po czym stwierdzasz ze był padnięty jak nic to nie zmieniło? Czujnik temp na kompa patrzyles? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted August 1, 2022 Share Posted August 1, 2022 pewnie miał błąd 31 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian90 Posted August 2, 2022 Author Share Posted August 2, 2022 Byłem na kompie i jedyne co mi pokazało to że padnięty czujnik położenia wału. Zmieniłem do na nowy BOSCH-a (200zl) i dalej jest to samo. Ostatnio podłączyłem pod kompa i też pokazało ten sam błąd kolega go usunął i odpalił normalnie a na drugi dzień znów to samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted August 3, 2022 Share Posted August 3, 2022 Masz kod tego błędu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian90 Posted August 6, 2022 Author Share Posted August 6, 2022 Byłem na kompie przed chwilą i cały czas wywala czujnik położenia wału. Czyżby wiązka? Mam nowy i używany kupiony czujnik bo z tego co słyszałem to czasem lepiej jest założyć stary Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted August 22, 2022 Share Posted August 22, 2022 (edited) W dniu 6.08.2022 o 13:02, Adrian90 napisał: Byłem na kompie przed chwilą i cały czas wywala czujnik położenia wału. Czyżby wiązka? Mam nowy i używany kupiony czujnik bo z tego co słyszałem to czasem lepiej jest założyć stary ale jaki błąd 31 czy 12 ? jak 31 na zgaszonym silniku to nie błąd, bo jak zapalisz to zniknie, 12 to błąd czujnika Edited August 22, 2022 by robert514 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts