Popular Post Skandal Posted March 21, 2017 Popular Post Share Posted March 21, 2017 Witam Ponad pół roku temu szukając daily rozglądałem się po serio dziwnych autach... Z ciekawości wybór padł na Omege, czemu? Przez skrajnie różne opinie na temat tego wozu, jedni kochają, jedni szydzą i nienawidzą, no to co? Sprawdzę ! Przegląd allegro, olxa i w końcu na sprzedajemy znalazłem cos po blisku za fajne pieniądze, z gazem i bez zdjęć z komisu. Z moją byłą wpakowaliśmy się do jej golfa, wlecieliśmy na autostrade i lecimy, w tej trasie golf prawie się rozsypał, zaczęło pipczeć ciśnienie oleju i zaraz miał się rozlecieć, no ale cóż, golf 3 jest po prostu... ehhh... więc z moja była tworzyli zgraną parę. Po wejściu do komisu od razu rzuciła mi się w oczy, zadbany czarny przedlift na poliftowej listwie i 17". Przejechałem się, dowiedziałem się co jest do zrobienia i wziąłem, nie było co się namyślać. silnik 3.0 V6 Przebieg: 252 000km przy kupnie, aktualnie 271 000km Rok: 1998 Kupiona w polskim salonie Z wyposażenia? Chyba najbiedniejsze MV6... Grzany przód, welurowe fotele, brak tempomatu, brak navi, brak nawiewów na tylne szyby, brak klimatyzowanego schowka, o szyberdachu nawet nie wspomnę... Co zostało zrobione? -poprawki blacharskie -hamulce przód i tył -środek z czarnego weluru zmieniony został na jasną skórę -dołożony klimatyzowany schowek -dołożony tempomat -tuleje wahaczy przód (poliuretany) Do roboty jeszcze trochę zostało, ale wszystko z czasem, plany są stosunkowo ambitne. Zdjęcia zaraz po kupnie Aktualnie I teraz wisienka na torcie Jest jeszcze coś ale o tym kiedy indziej Pozdrawiam 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukary Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 No witamy i extra kolejna Omcia przybyła Fajna baza do rozbudowy Na początek można było by ją opuścić i delikatny dystans i już bedzie bdb ... a Później to już pójdzie z górki Bezawaryjności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 Ladne wnetrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega2001 Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 Wnętrze najlepsze jednak łopaty robią robotę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trawal Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 Ile dałeś za śrubki do drzwi, te z tym podtoczeniem? Ostatnio pojechałem do ASO i gość mi powiedział że nie ma, a widzę że Ty dostałeś ;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skandal Posted March 22, 2017 Author Share Posted March 22, 2017 Dzięki za pozytywne komentarze Co do awaryjności to wszyscy (szczególnie w rodzinie) są zdziwnieni, jaki stereotyp krąży wszyscy wiemy, a u nas omega okazuje się bezawaryjna, a BMW e91... Cóż, kupiona w tym samym czasie co omega, a za pieniądze za naprawy kupilbym 3 następne omegi Zawieszenie pójdzie w dół, dokładnie 30mm, ale ten temat odsuwam na później, żeby na spokojnie jakiś porządny set z amorkami skleić Co do srubek ogranicznika - za dwie placilem 15,50zl, a za nakrętki 17,20zl. Nakrętki są o tyle dziwne, że otwór nagwintowany nie jest okrągły a owalny, więc stwierdziłem, że jak już śrubki i podkładki biorę z aso to wezmę i to do kompletu. Spróbuj zarzucić im nr opla 9116434, jak zamawialem telefonicznie to mówili, że niektóre numery się pozmienialy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skandal Posted October 2, 2017 Author Share Posted October 2, 2017 Kilka bardziej aktualnych zdjęć 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted October 2, 2017 Share Posted October 2, 2017 No ładna omka Widzę ze kolega ze śląska 15.10.2017 robimy spota, co Ty na to ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted October 2, 2017 Share Posted October 2, 2017 No no ładnie się prezentuje i ten czarny kolor Szkoda, że gaz ma, no ale to już temat indiwidualny, reszta jak najbardziej na plus. Życzę powodzenia w odbudowie auta i w pracach przy nim. A i co zrobiłeś z fotelami grzanymi z weluru ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Skandal Posted January 8, 2020 Author Popular Post Share Posted January 8, 2020 Oj, trochę mnie tu nie było, a przez ostatni rok trochę się podziało Udało mi się kupić w końcu planowane felgi, które od razu zawiozłem do renowacji i ubrałem w opony 235/45 i 245/45 W międzyczasie wpadł też gwint na przód i na tył springi FK, remont półosi i luźna przymiarka hamulców W końcu udało się też wywalić oryginalny wydech, który morderczo kastrował dźwięk Omega tez pojechała ze mną na wakacje i wpadło tez kilka smaczków No i wziąłem się za silnik. No bo nie ukrywajmy 211KM w ciężkiej budzie sedana nie robi żadnego wrażenia Podstawką jest Saabowskie b308, a turbinka to GT3582, mam już tez niemalże kompletne body STZ'a i mam zamiar zrobić delikatną replikę Steinmetza Kompressor z tą różnicą, że na turbinie. Udało mi sie tez kupić puszkę filtra jaka oryginalnie siedziała właśnie w stz Kompressor Póki co tyle, postaram się już na bieżąco dodawać raporty z prac, a nie jak wcześniej co dwa lata 17 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 Zajebiscie teraz gada fajna opcja z tym telefonem juz podłączyłes? Kiedy planujesz ogarnac silnik z kompletnym swapem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 super że tak modzisz, a nie myślałeś że skoro podwyższenie koni i NM to zmiana na 6 biegowego manuala z BMW ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted January 9, 2020 Share Posted January 9, 2020 Grubo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobek Posted January 9, 2020 Share Posted January 9, 2020 Super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted January 9, 2020 Share Posted January 9, 2020 Wydech pięknie brzmi i widać, że już przygotowany pod turbo burbo Po modach będzie niespotykana bestia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted January 9, 2020 Share Posted January 9, 2020 17 godzin temu, Skandal napisał: Oj, trochę mnie tu nie było, a przez ostatni rok trochę się podziało Udało mi się kupić w końcu planowane felgi, które od razu zawiozłem do renowacji i ubrałem w opony 235/45 i 245/45 W międzyczasie wpadł też gwint na przód i na tył springi FK, remont półosi i luźna przymiarka hamulców W końcu udało się też wywalić oryginalny wydech, który morderczo kastrował dźwięk Omega tez pojechała ze mną na wakacje i wpadło tez kilka smaczków No i wziąłem się za silnik. No bo nie ukrywajmy 211KM w ciężkiej budzie sedana nie robi żadnego wrażenia Podstawką jest Saabowskie b308, a turbinka to GT3582, mam już tez niemalże kompletne body STZ'a i mam zamiar zrobić delikatną replikę Steinmetza Kompressor z tą różnicą, że na turbinie. Udało mi sie tez kupić puszkę filtra jaka oryginalnie siedziała właśnie w stz Kompressor Póki co tyle, postaram się już na bieżąco dodawać raporty z prac, a nie jak wcześniej co dwa lata Zapowiada się mega projekt A tak z ciekawości. Skąd wiesz że ci to później do komory się zmieści? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mvf Posted January 9, 2020 Share Posted January 9, 2020 Cytat A tak z ciekawości. Skąd wiesz że ci to później do komory się zmieści? Ciezko widze tą rure z lewej glowicy co idzie zeby tak fajnie sie zmiescila tam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted January 9, 2020 Share Posted January 9, 2020 czekam na dalszy progress Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted January 9, 2020 Share Posted January 9, 2020 Pytanie: wymieniałeś półosie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted January 9, 2020 Share Posted January 9, 2020 1 godzinę temu, mvf napisał: Ciezko widze tą rure z lewej glowicy co idzie zeby tak fajnie sie zmiescila tam. Przejdzie bo idzie w miejscu kompresora klimy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZAJBUS_SzeF Posted January 9, 2020 Share Posted January 9, 2020 Widzisz! Wystarczyło trochę motywacji z mojej strony i już odkopałeś temat na forum Kiedy jakiś spocik? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Skandal Posted January 9, 2020 Author Popular Post Share Posted January 9, 2020 Grabarz, dzięki Telefon to w ogóle jest super - jest głośnomówiący jak i zwykły tryb słuchawkowy. Jeśli ktoś zadzwoni i przycisne zieloną słuchawkę bez podnoszenia telefonu to od razu odpali rozmowę na głośnomówiącym, a jeśli podniosę słuchawkę od razu sam odbiera Ze swapem się nie śpieszę, wszystko po kolei bez nerwów i stresu, miałem w planach w tym miesiącu robić pełną obróbkę głowic, lecz jak do tego doszło nie wiem ale cały miesięczny fundusz wywaliłem na kolejne plastiki z stz'a, nie żałuję ani trochę Maciej, czytałem tez właśnie o skrzyni 6 biegowej z dwulitrowego diesla, temat cały czas jest tam gdzieś z tyłu głowy i na pewno wrócibartek05395, dzięki , niestety pod turbo będę musiał zrobić cały wydech od nowa, ten trafi na handel, wstępnie jest też na niego kupiecskit, kierowniku to je wszystko pomierzone A tak na poważnie - jedyny problem to pompa ABSu, która będę musiał umieścić trochę wyżej mvf, Ricardo, tak jak wyżej napisałem po podniesieniu pompy ABSu problem z miejscem na kolektor znika. Na zdjęciach perspektywa wygląda troche inaczej, ale rura idzie tak jak w x30xe idzie rurka odkurzacza, a sprężarka również zostanie zamontowane, trzeba do tego wszystkiego tylko zamontować dodatkową rolkę paska między kołem pasowym wały a kołami sprężarki klimy i pompy wspomagania B0Cygano, półosie rozebrałem oczyściłem do gołego, pomalowałem i założyłem nowe gumy, przeguby nie miały grama luzu więc nie wymieniałem SZAJBUS_SzeF, no widzisz, takiego impulsu potrzebowałem Trzeba by jakiegoś spota dogadać, z okolic Katowic pewnie trochę ludzi się znajdzie Korzystając z dzisiejszych kilku chwil wyspawałem wlot do Wastegate 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 9, 2020 Share Posted January 9, 2020 Nie no szanuje bezapelacyjnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej Posted January 9, 2020 Share Posted January 9, 2020 bardziej polecam 6 biegowego manuala z bmw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted January 10, 2020 Share Posted January 10, 2020 Jak będziesz robił wydech? Pojedynka 3"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts