pdanielski Posted October 20, 2022 Share Posted October 20, 2022 WItam, mam problem i poszukuje kogoś z Wrocławia i okolic kto mógłby mi pomóc. Zrobiłem kompletny remont silnika, u znajomego mechanika - nigdy nie widzieliśmy jak ona działa, kupiłem ją z przytartą panewką i uszkodzoną głowicą. Po złożeniu całości jest takie wrażenie jakby zapłon nie był w tym momencie co trzeba, od pół roku przeszukaliśmy wszystko, wymieniliśmy pół osprzętu, komputer nie pokazuje żadnego błędu a nie jest bueno - odpala, a potem kicha, prycha i się telepie. Czy jest tu może na forum ktoś kto taki silnik ma/poskładał/wie i mógłby oczywiście odpłatnie pomóc. Jestem w kropce, a szkoda mi ją zezłomować. Nawet podjechanie taką samą wersją i pozwolenie nam na patrzenie jak to wszystko jest zrobione, że działa może nam pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted October 20, 2022 Share Posted October 20, 2022 A przewody na cewce nie są pozamieniane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vekstra Posted October 20, 2022 Share Posted October 20, 2022 Wygląda jak lewe powietrze, fajnie byłoby zerknąć na afr nawet zwykłą wąskopasmową sondą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted October 22, 2022 Share Posted October 22, 2022 po pierwsze to interfejs potrzebujesz Opcom lub OpelScaner i będziesz wiedział bardzo dużo co się dzieje z silnikiem, bo tak to możemy sobie po gdybać, może rozrząd, może lewe powietrze, może cewka lub przewody, a może sondy podłączone odwrotnie ect. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pdanielski Posted October 22, 2022 Author Share Posted October 22, 2022 W dniu 20.10.2022 o 21:24, Ricardo napisał: A przewody na cewce nie są pozamieniane? Sprawdzaliśmy sto razy ale może źle sprawdzamy. Wg manuala Opla jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pdanielski Posted October 22, 2022 Author Share Posted October 22, 2022 46 minut temu, robert514 napisał: po pierwsze to interfejs potrzebujesz Opcom lub OpelScaner i będziesz wiedział bardzo dużo co się dzieje z silnikiem, bo tak to możemy sobie po gdybać, może rozrząd, może lewe powietrze, może cewka lub przewody, a może sondy podłączone odwrotnie ect. Może to głupie pytanie, ale pokaże więcej niż normalny komputer diagnostyczny boscha? Bo nie ma absolutnie żadnych błędów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted October 24, 2022 Share Posted October 24, 2022 (edited) ale błędy to nie wszystko, podgląd wartości czujników w czasie rzeczywistym jest istotna, a te interfejsy są dedykowane do opla. Masz tu np. poglądowe dane z OpelScanera, silnik nie pracuje. zimny silnik.pdf Edited October 24, 2022 by robert514 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts