Fahren Posted February 7 Share Posted February 7 Witam, mam problem z czujnikiem wałków w X20XEV. Standardowo - Wyskoczył check, wymiguję błędy, 0340 - czujnik położenia wałków. Ale raz łapał, raz nie, bez względu na temperaturę silnika. I jak po odpaleniu nie złapał - można było walnąć trasę kilkaset kilometrów i nic. Jak złapał - odcinka przy 4,5k rpm. Kupiłem drugi czujnik z kawałkiem kabla i wtyczką, podmieniam sam czujnik - łapie błąd za każdym razem. Zgoliłem nieco przewody, dokładam drugą wtyczkę - to samo. "Nic to, pewnie kupiłem już uszkodzony" - to znalazłem gościa, co miał tych czujników kilka, pojechałem do niego, zmieniamy czujnik przed kupnem - ot, żeby znowu walniętego nie wziąć. 4 czujniki później podpinamy pod kompa (nie wiem, na jakim oprogramowaniu) - wyrzuciło wynik "przerwa w obwodzie". Odpalam, mierzę prądy na wtyczce - Pin od pasażera - ujemny. Pin środkowy - 2.36V, pin od kierowcy - 2.36V. Przy mierzeniu środkowego i od kierowcy, minusowy kabel miernika zapięty do minusa we wtyczce. Gdzie więc szukać przyczyny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek Posted February 7 Share Posted February 7 Siema. Z tego co kojarzę to P0340 jest od czujnika położenia wałków rozrządu. Ten na górze między kołami rozrządu. A odcinka przy 4.5 RPM może dotyczyć czujnika położenia wału korbowego. Wtedy masz błąd P335. Czujniki są od siebie zależne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fahren Posted February 8 Author Share Posted February 8 No to właśnie ten na górze wymieniałem. Błąd jest 0340, innych brak. Ten od położenia wału czasem nie uniemożliwiał odpalenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek Posted February 8 Share Posted February 8 21 minut temu, Fahren napisał(a): Ten od położenia wału czasem nie uniemożliwiał odpalenia? Jak jest trafiony to nie odpalisz, albo będziesz miał problem. Czujniki muszą być ori. Omega jest kapryśna na zamienniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted February 8 Share Posted February 8 28 minut temu, Fahren napisał(a): No to właśnie ten na górze wymieniałem. Błąd jest 0340, innych brak. Błąd P0340 jest od czujnnika położenie wałków rozrzadu, nowego OEM nie kupisz, kup zamiennik Valeo i wymień. Głównym objawem uszkodzenia jest odcinka obrotów przy 4.5 tys, auto też potrafi zgasnać. Przy uszkodzonym czujników wałków rozrzadu może też mylnie wystepować błąd czujnik polożenia wału P0335, ale jak masz odcinke przy 4,5 to stawiam na ten czujnik od wałków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fahren Posted February 8 Author Share Posted February 8 54 minuty temu, B0Cygano napisał(a): Błąd P0340 jest od czujnnika położenie wałków rozrzadu, nowego OEM nie kupisz, kup zamiennik Valeo i wymień. Głównym objawem uszkodzenia jest odcinka obrotów przy 4.5 tys, auto też potrafi zgasnać. Przy uszkodzonym czujników wałków rozrzadu może też mylnie wystepować błąd czujnik polożenia wału P0335, ale jak masz odcinke przy 4,5 to stawiam na ten czujnik od wałków. Temu postawiłem na OEMowe używki, gdzieś coś mi się obiło, ze zamienniki nie zawsze chcą współpracować. Przejrzę graty od kumpla, jakiś czujnik mi tam wrzucił, może właśnie VALEO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek Posted February 8 Share Posted February 8 7 minut temu, Fahren napisał(a): Temu postawiłem na OEMowe używki, gdzieś coś mi się obiło, ze zamienniki nie zawsze chcą współpracować. Przejrzę graty od kumpla, jakiś czujnik mi tam wrzucił, może właśnie VALEO Oryginał to dawny Siemens (teraźniejszy VDO). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fahren Posted February 8 Author Share Posted February 8 10 minut temu, Misiek napisał(a): Oryginał to dawny Siemens (teraźniejszy VDO). To szukać valeo, czy vdo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted February 9 Share Posted February 9 18 godzin temu, Fahren napisał(a): Temu postawiłem na OEMowe używki Wszystkie używki są wyeksploatowane, te czujniki lecą na potęge, jak znajdziesz okej to czasami długo nie podziała. 18 godzin temu, Fahren napisał(a): To szukać valeo, czy vdo? Jak VDO kupisz to szukaj, ja mam Valeo od 10 miesięcy i działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabryl Posted February 11 Share Posted February 11 Często wywala błąd czujnika wałka rozrządu przy źle ustawionym rozrządzie lub nawet przy jego nadmiernym zużyciu (X20XEV) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fahren Posted February 13 Author Share Posted February 13 W dniu 11.02.2023 o 22:37, Gabryl napisał(a): Często wywala błąd czujnika wałka rozrządu przy źle ustawionym rozrządzie lub nawet przy jego nadmiernym zużyciu (X20XEV) Rozrząd zmieniony w lipcu, check pokazał się wcześniej, to i mechanior miał sprawdzić, czy znaki sie zgadzają. Mówił, że owszem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts