Jump to content
Omega Elite Klub

BFL 3.0 podkład by MaTTi

MaTTi

Recommended Posts

A więc zacznę może od mojej przygody z tym zacnym sprzętem jakim jest Opel Omega  a więc najpierw miał ją wujek w dieslu jak pamiętam w automacie i z automatyczną klimatyzacją. Miałem zaledwie 10 lat kiedy to miałem zaszczyt jechać na tylnym siedzeniu  byłem wręcz podniecony komfortem jazdy i dosłownie czułem się jak w limuzynie wyższej klasy. Powiedzmy że zazdrościłem, że ojciec jeździł jakimś śmiesznym Lanosem w gazie Lovato z korbotronikiem, a jego brat woził tyłek taką maszyną

Po pewnym czasie trafiło się, że ojciec miał okazję naprawiać kluskę w kombi 2.0 16v i pojechał po części 30 km od naszego miasta zostawiając kluczę od omegi  ... 2 LITROWY SILNIK i AUTOMATYCZNA SKRZYNIA??? MUSZĘ SIĘ PRZEJECHAĆ!!! (miałem 14 lat  ) Po 20 minutowej obczajce jak ruszyć automatem udało mi się wyjechać na dzielnię z mordą jak banan i z zimnym łokciem na drzwiach i jeszcze się trafiło że akurat koledzy szli a ja na pełnym lansie... cóż to byłą za euforia

I przyszedł czas zdania prawa jazdy a wraz z nim samochód jakim była Astra F 1.6 w czerwonym kolorze zamieniona za Samsunga Galaxy s2 (wtedy warta 800 zł  ) lecz niestety nie spełniła moich oczekiwań... stwierdziłem że się pozbędę i kupię coś większego. Padło na Lagunę w kombii za 900 zł  sprawowała się całkiem nie źle dopóki nie zaczęła wypadać półośka ze skrzyni i trzeba było wymieniać skrzynie. Wpakowałem w naprawę i upiększenia typu pańskie felgi marki Renault 1000 zł. Sprzedałem ją w sumie za 2200 zł ufff... jak by mnie uwolnił z sideł awarii i niedogody  więc przyszedł czas na kolejny samochód... przeglądając ogłoszenia na olx i alledrogo zaznaczyłem opcję do 2500 zł  co ja pacze!!!! a tu omegi... różne, różniaste do wyboru do koloru... odżyły wspomnienia. Micha cieszyła mi się od ucha do ucha a w główie tylko jedno: To musi być omega! i w ten sposób na aukcjach zaznaczyłem ptaszkiem dodatkowo Markę Opel Omega nie myśląc już o innych autach. I jest ta jedyna! 

222898827_4_644x461_opel-omega-20-lpg-motoryzacja.jpg.c17d4faa2923043c3d6a1da7a800acc6.jpg

222898827_2_644x461_opel-omega-20-lpg-dodaj-zdjecia.jpg.fa620bf2d0e09cc5418cf24a2cef4ee5.jpg

222898827_3_644x461_opel-omega-20-lpg-opel.jpg.dcb7c60f873a4f79824f9b7e506a3037.jpg

w sumie nie wiele się zmieniła oprócz polerki lakieru, który był w opłakanym stanie no i w tej chwili ruda, która się pojawia w coraz liczniejszych elementach ale wszystko jest do zrobienia kwestia czasu i pieniędzy  każdy progress mojej kluski będę publikował  a teraz wygląda tak :

IMG_20150830_095807.thumb.jpg.916adc29c99f0a0df9becd5eaca8dc7b.jpg

IMG_20150830_095849.thumb.jpg.b903954dc70ee621c8e8727a39941f8b.jpg

IMG_20150830_095825.thumb.jpg.ff089a0cec7de0a792404b3af6e7ff74.jpg

• Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Hehe, czekamy na więcej   Jestem ciekaw jak to sie będzie dalej rozwijać

Teraz, skit napisał:

Hehe, czekamy na więcej  Jestem ciekaw jak to sie będzie dalej rozwijać

juz poleciał chlop hehe jest wśród nas:p

• 3 weeks later...

Zleciał cały piątek lecz oczywiście warto było  elektryczne szybki tylne śmigają  brak wiązki więc praca była utrudniona. Następny progress to lakierowanie połowy auta więc na II zlocie OE niestety mnie nie będzie 

20160611_114644.thumb.jpg.9758aa56e5ff2440caeb3ce7eb9f8278.jpg

20160611_114656.thumb.jpg.a56e05263fffddf6c66fae710e290bdc.jpg

zaraz zaraz, to ze nie zdazysz zrobic omegi to nie problem nie musisz przeciez nia przyjezdzac wazne zebys byl

ładna omcia, powodzenia w modach !

moja historia wygladala podobnie, pierwszy raz wsiadlem do opla jak mialem 14 lat ... ale przejazdzka byla juz jak mialem 16  mama mi dala omcie na parkingu w zimie i wykorzystalem sytuacje 

obecnie jezdze FL 2.0 diesel w ktorej do tej pory nic nie mialem... powoli mysle o kombi FL 2.5 TDS i B v6 3.0 

u mnie wewnatrz rowniez spotkasz wersje MV6  grzebane było doslownie wszedzie i przy wszystkim, w tym roku zalozylem tylne szyby el. naprawilem wzmaka i podlaczylem tube, wymienilem mieszki, zalozylem karbonowy tunel. a co miesiac leje do pelna

@b3tun mieszki też wymieniłem kilka dni temu  podstawowa rzecz a jak oko cieszy  i to za cale 30 zl  elek szyby już dawno chciałem i trafiła się omka na szrocie po dzwonie z elektryką więc nie śmiałem przejść obojętnie. Wyczaiłem też schowek między fotelami zwykły a wcześniej miałem pod telefon i mnie wkurzał  i wszystko za całe 80 zł 

@Cichy86 ja staram się też

8 godzin temu, MaTTi napisał:

@b3tun mieszki też wymieniłem kilka dni temu  podstawowa rzecz a jak oko cieszy  i to za cale 30 zl  elek szyby już dawno chciałem i trafiła się omka na szrocie po dzwonie z elektryką więc nie śmiałem przejść obojętnie. Wyczaiłem też schowek między fotelami zwykły a wcześniej miałem pod telefon i mnie wkurzał  i wszystko za całe 80 zł

@Cichy86 ja staram się też

ja na szrocie zdobylem nowe mieszki, karbonowe plistiki tunelu i radia i nowa zapalniczka ktora w koncu sie zamyka

hehehe  na bogato z zapalniczką też miałem problemy u mnie znowu wyrwane zaczepy były ale znalazło się  warto szroty odwiedzać. Ja w swojej okolicy mam gościa takiego : "Panie ile za to?, daj 60 i będzie dobrze, dam 20 więcej nie mam, dobra bierz"

• 1 month later...

ostatnio stał polift z taxi  na złomowisku w Bełchatowie(Zawady) tak mi się coś z auta rzuciło...

przedlifta też miał, tyle, ze kombi

Godzinę temu, MaTTi napisał:

Jaki szrot jaki szrot !?!?  ps. Na spacerowej u ciupy stoja dwie ale przed lifty

a to jak przed liftówka to mnie nie ratuje niestety bo mam ochotę oszabrować jakiegoś polifta  a w okolice bełchatowa to nie widzi mi się jechać specjalnie na szaber