Jump to content

Prędkościomierz wariuje.

Recommended Posts

Witam. Przychodzę do was kompletnie zielony w sprawach omegi, kupiłem miesiąc temu omege b fl 2.2 16v 2000rok i jakoś od dwóch tygodni mam problem z prędkościomierzem, problem wygląda tak że raz działa raz nie, czytałem na Internecie i wszystko kończyło się na czujnikach abs/module abs. U mnie jest tak gdy samochód postoi 10-15 minut to licznik działa tylko gdy będzie włączone podgrzewanie tylnej szyby/lusterek, podczas jazdy jak wyłączam i włączam podgrzewanie to tak jak bym włączał i wyłączał prędkościomierz a tak po około 10km jazdy licznik całkiem przestaje działać, gdzie szukać problemu?

3 godziny temu, Gabryl napisał(a):

Może gdzieś masy brakuje?

Nie sprawdzałem lecz od wczoraj zauważyłem, że prędkościomierz w ogóle nie działa nawet przy włączonym podgrzewaniu tylnej szyby/lusterek i przy większej prędkości zapala się kontrolka ABS więc chyba szukać przyczyny w module lub na kablach?

W dniu 26.02.2023 o 15:37, SzariQ napisał(a):

Witam. Przychodzę do was kompletnie zielony w sprawach omegi, kupiłem miesiąc temu omege b fl 2.2 16v 2000rok i jakoś od dwóch tygodni mam problem z prędkościomierzem, problem wygląda tak że raz działa raz nie, czytałem na Internecie i wszystko kończyło się na czujnikach abs/module abs. U mnie jest tak gdy samochód postoi 10-15 minut to licznik działa tylko gdy będzie włączone podgrzewanie tylnej szyby/lusterek, podczas jazdy jak wyłączam i włączam podgrzewanie to tak jak bym włączał i wyłączał prędkościomierz a tak po około 10km jazdy licznik całkiem przestaje działać, gdzie szukać problemu?

Sprawdz alternator może siadł regulator napięcia i musisz włączyć wszystko żeby "unormowac" napięcie 

• 2 weeks later...
Posted (edited)
W dniu 4.03.2023 o 11:21, chrosciu200 napisał(a):

Sprawdz alternator może siadł regulator napięcia i musisz włączyć wszystko żeby "unormowac" napięcie 

Sprawdzałem i bangla dobrze. Licznik dalej żyje swoim życiem jak żył, teraz zwróciłem uwagę bo zmieniałem koła, z tyłu oryginalnie może nie być czujników ABS? Bo u siebie z tyłu takowych nie znalazłem i dodam, że po wymianie kół licznik znowu działał przez 15-20km i siadł. Na dodatek po przekroczeniu na oko 100km/h zapala się kontrolka ABS ale po wyłączeniu silnika i włączeniu gaśnie :/

Edited by SzariQ

Nie wiem jak w BFl, ale w B często głupiały liczniki, i jedynym sensownym wyjściem, była ich wymiana. Ja się nakombinowałem, poprawiałem luty, szukałem zimnych, ale nic to nie dawało. Wymieniłem zegary i po problemie. 

2 godziny temu, SzariQ napisał(a):

teraz zwróciłem uwagę bo zmieniałem koła, z tyłu oryginalnie może nie być czujników ABS? Bo u siebie z tyłu takowych nie znalazłem 

Kolego nie wiem gdzie szukałeś ale w omedze z tyłu czujniki ABS są na dyferencjale i zczytują  z zębatek na przegubach wewnętrznych półosi.

• Like 1

38 minut temu, OMEGATOR napisał(a):

Kolego nie wiem gdzie szukałeś ale w omedze z tyłu czujniki ABS są na dyferencjale i zczytują  z zębatek na przegubach wewnętrznych półosi.

No właśnie w omegach jestem świeży dlatego nie orientuję się za bardzo co, gdzie, jak. Mój błąd, a szukałem ich po to żeby sprawdzić czy są sprawne/nie mają przetarć na przewodach bo też jak licznik działa to jak się wjedzie w jakiś dołek to umiera.