Jump to content

Problem z zaciskami brembo

Recommended Posts

Panowie może ktoś nakieruje co się odjaniepawla z tymi zaciskami? Tłoczki działają a z lewej jak i z prawej strony równo zdziera tylko wewnątrzny klocek, zewnętrzy praktycznie nie ruszony... Jest może jakiś sposób odpowietrzania tych zacisków o którym nie wiem... 

20230227_160354.jpg

Jest tylko jedno odpowietrzenie. Nie ubywa ci płynu, nie jest zalane koło tłoczka?

Odkręć koło, niech jedną osobą odpali i pompuje a ty sprawdź co się dzieje. Na moje oko zapieczony albo skorodowany tłoczek, jak nie będzie wycieku. Do rozebrania. 

8 godzin temu, Ricardo napisał(a):

A nie ma czasem dwóch odpowietrzników? 

Ten zacisk jest łączony w środku nie przewodem na zewnątrz 

14 godzin temu, CzasiU napisał(a):

Jest tylko jedno odpowietrzenie. Nie ubywa ci płynu, nie jest zalane koło tłoczka?

Odkręć koło, niech jedną osobą odpali i pompuje a ty sprawdź co się dzieje. Na moje oko zapieczony albo skorodowany tłoczek, jak nie będzie wycieku. Do rozebrania. 

Tłoczki ładnie się wciskają wypcham je mocniej i zobaczę, ale z obu stron taki sam przypadek? 

W dniu 28.02.2023 o 09:12, mejtun napisał(a):

oczki ładnie się wciskają wypcham je mocniej i zobaczę, ale z obu stron taki sam przypadek? 

Jak chodzą oba normalnie i to z obu stron to raczej nie ich wina. Chcesz czy nie chcesz musisz rozebrać i zobaczyć co jest grane, bo tak to możemy wróżyć z fusów

Może prowadnice

Dobra wziąłem się za te hamulce, odkręciłem odpowietrznik wciskałem wszystkie tłoczki płyn leciał za każdym wciśniętym tłoczkiem 

Wyczyściłem wszystko prowadnice działały ok

Zrobiłem jeszcze jedna rzecz a mianowicie wycentrowałem zacisk względem tarczy hamulcowej a mianowicie od jednej strony tarczy do brzegu było 21mm a z drugiej gdzie tłoczek kończył się szybciej 19mm myślę że to mogło być powodem bo tłoczki gdzie było bliżej do tarczy szybciej atakowały niż te drugie? 

20230306_174326.jpg

Nie koniecznie. Siła hamowania z obu stron jest taka sama więc różnica 2mm między stronami powinna się zniwelować na grubości klocka. 

Reasumując to tam gdzie 2mm bliżej to 2mm mniej klocka :)