Jump to content

Dmuchawa, a dociskanie gazu

Fahren

Recommended Posts

Problem jest dość.. nietypowy. Klima manualna, skrzynia automat, silnik X20XEV, gdyby to było potrzebne. 

Wracając z miejsca kupna zauważyłem dość ciekawą zależność - im bardziej dociskam gaz, tym słabiej dmucha nawiew. Śnieżynka "klima" wyłączona (tj nie świeci się). Przycisku ECO brak. O co tu chodzi? 

Jeszcze nie wiem. Trasę 400 km zrobił w miarę normalnie, jeno w korkach obroty spadały do ok 500 i przygasał, pod domem się okazało, że akumulator pusty. Ale i sprzedawca mówił, że aku jest słaby w prąć i ogólnie nie poleca gasić silnika, więc ciężko stwierdzić, czy to z braku dobrego ładowania, czy wyjechania aku. Kontrolka w każdym razie żadna się nie świeci. 

I żadne złudzenie, bo sprawdzałem - nawiew na kratki, łapa do jednej i dociskam gaz. Cisnę - wieje z siłą staruszki astmatyczki. Nie cisnę - wieje w miarę normalnie

A kontrolka ładowania na zapłonie się świeci? :f:

Poszedł bym w tym kierunku czyli alternatora i ładowania. 

Jak akumulator szmelc to silnik przy dodaniu gazu będzie powodował niższe obroty wentylatora. 

Ta, świeci. Akumulator wymieniony na taki z diesla (72 Ah jak pamiętam), wentylatora jeszcze nie sprawdzałem. Jedyne co, to wolne obroty wróciły

22 godziny temu, Fahren napisał(a):

Ta, świeci. Akumulator wymieniony na taki z diesla (72 Ah jak pamiętam), wentylatora jeszcze nie sprawdzałem. Jedyne co, to wolne obroty wróciły

multimetr w dłoń, bo szkoda zakatować aku, jak bedzie ładnie ładować to temat z głowy ale jak nie lepiej zabrać sie za regulator napięcia albo szczotki alternatora zamiast wydawać na kolejny akumulator

Szukam odpowiedzi w tym temacie jakieś 10 lat. Niestety, do dziś nie poznałem przyczyny takiego zachowania nawiewu. Jeszcze na OKP ktoś walczył z tym tematem i nie szło tego problemu rozwiązać. Miałem to samo co Ty, czyli zwiększanie obrotów silnika powodowało zmniejszanie siły nawiewu. Temperatury działały, zmiany kierunków nawiewu również. Podłączenia wężyków do panelu sterowania również. U mnie, jak dotąd, to jedyna nierozwiązana zagadka, związana z tym autem.