robert514 Posted May 18, 2016 Share Posted May 18, 2016 rodzaje podłączeń parownika w układ chłodzenia podłączenie parownika w silnikach opla https://drive.google.com/open?id=0BzPykSUrV5lHcjhSZmxxZW9qVG8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
awhaker Posted September 29, 2016 Share Posted September 29, 2016 Od siebie mogę dodać: Połączenie reduktora (parownika) szeregowo w układ pozwala mu się szybciej rozgrzać i lepiej utrzymać temperaturę. Minusem jest to że gdy układ reduktora staje się mniej drożny cierpi na tym ogrzewanie samochodu. Plusy to większa wydajność reduktora, lepiej się dogrzewa poprzez wymuszenie obiegu przez reduktor. W wypadku omegi V6 i reduktora Zavoli Zeta S przy połączeniu równoległym i dużym obciążeniu bardzo spadała temperatura gazu. W wypadku połączenia go szeregowo spadki były zdecydowanie mniejsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjelon Posted October 5, 2018 Share Posted October 5, 2018 (edited) Ostatnio wymieniałem wąż przy zaworze trójdrożnym, bo pękł i przy okazji zawór, gdyż się kroćce pokruszyły przy dokręcaniu cybantów. Parownik (KME Gold) mam wpięty na dwóch trójnikach przy zaworze. Mam wrażenie, że coś tam jest pochrzanione. Chciałbym to podłączyć jak najprościej - szeregowo. Nie do końca rozumiem ten schemat. Dla mnie wygląda to tak - zasilanie parownika podpinam pod wyjście z bloku pod mostkiem wodnym, a powrót do zaworu trójdrożnego (od strony pojedynczego kroćca). Dobrze zrozumiałem? Edited October 5, 2018 by kjelon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian398 Posted November 11, 2020 Share Posted November 11, 2020 (edited) Witam. Mam u siebie słabe ogrzewanie i podejrzewam ze namieszane jest podłączenie parownika do obiegu chłodzenia. Gdzie w silniku X20XEV znajduje się ten zawór trójdrożny żebym mógł sprawdzić podłączenie ? Edited November 11, 2020 by damian398 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts