Jump to content

podłączenie parownika

robert514

Recommended Posts

• 4 months later...

Od siebie mogę dodać:

Połączenie reduktora (parownika) szeregowo w układ pozwala mu się szybciej rozgrzać i lepiej utrzymać temperaturę. Minusem jest to że gdy układ reduktora staje się mniej drożny cierpi na tym ogrzewanie samochodu.

Plusy to większa wydajność reduktora, lepiej się dogrzewa poprzez wymuszenie obiegu przez reduktor.

W wypadku omegi V6 i reduktora Zavoli Zeta S przy połączeniu równoległym i dużym obciążeniu bardzo spadała temperatura gazu. W wypadku połączenia go szeregowo spadki były zdecydowanie mniejsze.

• 2 years later...

Ostatnio wymieniałem wąż przy zaworze trójdrożnym, bo pękł i przy okazji zawór, gdyż się kroćce pokruszyły przy dokręcaniu cybantów. Parownik (KME Gold) mam wpięty na dwóch trójnikach przy zaworze. Mam wrażenie, że coś tam jest pochrzanione. Chciałbym to podłączyć jak najprościej - szeregowo. Nie do końca rozumiem ten schemat. Dla mnie wygląda to tak - zasilanie parownika podpinam pod wyjście z bloku pod mostkiem wodnym, a powrót do zaworu trójdrożnego (od strony pojedynczego kroćca). Dobrze zrozumiałem?

Edited by kjelon

• 2 years later...

Witam. Mam u siebie słabe ogrzewanie i podejrzewam ze namieszane jest podłączenie parownika do obiegu chłodzenia. Gdzie w silniku X20XEV znajduje się ten zawór trójdrożny żebym mógł sprawdzić podłączenie ?

Edited by damian398