Jump to content
Omega Elite Klub

Chip tuning 2.5 DTI

Kuba07124

Recommended Posts

Siemka, jaki jest waszym zdaniem rozsądny i za razem maksymalny moment obrotowy i moc jaką ten silnik moze sobie przyswoić ? 

Jakie są jego najsłabsze punkty ?  Mówie o tuningu na seryjnych podzespołach, bez wymian wtrysków, turba itp itd....

Niby firmy deklarują bezpieczny przyrost mocy w granicach 25-30% ale moim zdaniem jest to mocno ogólne określenie.:)

gdzies czytalem ze 250 koni to max bezpieczna granica dla skrzyni i innych podzespolow, jak chcesz mam chipa ktory jezdzil wczesniej u mnie :P

Ile jeżdżę no cóż, głównie weekndy czyli okolo 500km w miesiącu, nogi lekkiej nie mam ale nie upalam tym i staram się nie dawać na zimnym. Ogólnie na + po programie jest bo turbo włącza się od 1800 obr/min i bije 1.5 bara, ciśnienie na listwie wtryskowej zwiększone jak dobrze pamiętam o 0,24 (czy 0,024) mili bara i silnik dti zaczął fajnie współpracować jak na wagę prawie 1800kg. Ale znów robi sie mało i rozważam nad jakimiś modami...

popularny zabieg to cooler wiekszy, turbo od beemki piątki 3.0 i wtryski od 3.0 i do tego program i jest bajka. a ile Ci pali ?

Po miescie 10, w takim mieszanym cyklu okolo 8 w trasie 7 potrafi zejść.

A co do tematu wtryskow to bezsensowny zabieg, robiłem z kumplem 525d e39 i zakladalismy wtryski od 3.0 i nawet numer katalogowy się zgadza, takze nie wiem czy jest sens. Są raczej takie same.

Nad IC myślę od dawna juz. :D

intercooler to ja już dawno miałem zakladac ale plany się pokrzyzowaly i finansowo slabo ale jest już dobry pomysl na projekt... ja zakladalem wtryski od 2.5 e60 do tego program, turbo na 1.35 bara i rekord w spalaniu na tempomacie w trasie 5.2 a tak jak jezdze normalnie to 7.6 do 8 max po miescie, bez problemu 6.9 w trasie :)

• 2 weeks later...

A co panowie powiedzcie na zwiększenie mocy, na seryjnym osprzęcie jak kolega wspominał, tyle że w Omie z automatem? Słyszałem że Skrzynia max co może wytrzymać to 400 niuta. A ile jest w serii? 340? Mam silnik po generalnym remoncie, skrzyni nie ruszałem ale chodzi dobrze i zastanawiam się nad programem :) ile byś chciał za ten program co miałeś? podejdzie do serii? I czy sam go mogę zaaplikować i w razie "W" wywalić?

w serii masz 300 niutków, program podejdzie jak najbardziej do serii bo ja go wlasnie tak zakladalem, samemu raczej tego nie zrobisz bo trzeba wlutowac kosc no chyba ze ktos ci ogarnie przystawke to bedziesz mogl sam sobie kombinowac ale tutaj nie mam na ten temat wiedzy :)