Jump to content

Nie Omega ale jej siostra Astra - szarpie i przerywa

Trawal

Recommended Posts

Sprawa nie tyczy się Omegi, ale jej mniejszej siostry Astry Emotikon smile Mam nadzieję że pomożecie Emotikon smile

Silnik: 1.8 16V 116km (X18ZE1 czy jakoś tak nie wiem dokładnie)

Objawy: Szarpanie podczas przyśpieszania, ruszania, najczęściej w zakresie do 3 tyś obrotów, ale czasem również i powyżej.

Opiszę wszystko od początku. Pewnego dnnia postanowiłem wymienić świece w w/w Astrze (mojej dziewczyny). Gdy je wykręciłem, zobaczyłem olej cieknący spod pokrywy, świece były zalane olejem (dwie). Wymieniłem więc uszczelkę, potem świece, skręciłem wszystko i pojechałem umyć silnik żeby zobaczyć czy nie cieknie. To był chyba błąd gdyż trochę go zalałem, szarpał kichał prychał. Jednak pojechałem i później wszystko wysuszyłem, silnik dalej szarpał.

Przed chwilą sprawdziłem cewkę, jest sprawna bo na wszystkich świecach jest iskra, ale dwie świece tak jakby słabo wchodzą w te sprężynki (nie dochodzą do tej gumy) ale iskra na nich jest. Złożyłem to teraz i przez chwile było ok, ale jak silnik załapał trochę temperatury to znów zaczął szarpać. Ludzie mówią że przeczyszczenie przepustnicy, egr i krokowca powinno coś pomóc, jednak nie we wszystkich przypadkach. Jednak w sobotę wykonam ten zabieg. Jak nie pomoże to obstawiam przepływkę lub jakiś czujnik wałka czy tam wału. Nie mam narazie jak podjechać na kompa żeby to sprawdzić. Ewentualnie może gdzieś lewe powietrze łapie? Chciałbym jeszcze zaznaczyć że czasem auto zachowuje się normalnie.

Może panowie coś zaradzicie albo mieliście podobny problem? Pozdrawiam

1 godzinę temu, Trawal napisał:

Przed chwilą sprawdziłem cewkę, jest sprawna bo na wszystkich świecach jest iskra,

Podmień cewkę, to że jest iskra wszędzie nie oznacza że jest ona sprawna. Być może generowane przez cewkę napięcie jest za niskie dla dobrego spalania. W sumie to co opisujesz to typowe objawy dla uszkodzonej cewki.