omega2001 Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Po awarii aktualizuję wątek Przygodę z omegami zacząłem w 2004r gdzie nabyłem omegę b w sedanie z silnikiem 2.0 Pierw była to totalna seria Po małej przygodzie wpadł inny grill, jasne kierunki w błotniku i oryginalne soczewki Nie minął rok od kupna zielonej a trafiła się B FL w kombi 2.2DTI z 2001roku, decyzja zapadła, zielona na sprzedaż. Taka ciekawostka, do tej pory ją widuję na mieście Kombi jak na auto rodzinne przystało, ładnie wyposażone - skórzana tapicerka - ksenonowe reflektory ze spryskiwaczami - manualna skrzynia 5-biegowa - podgrzewane przednie fotele - elektryczne lusterka - podgrzewane lusterka - centralny zamek z pilota z funkcją domykania szyb - 4 poduszki powietrzne (2 przednie, 2 boczne) - ABS - halogeny - lakier metalik - skórzany podłokietnik przód - dzielone siedzenia tylne - wielofunkcyjna, skórzana, regulowana kierownica - tempomat - automatyczna dwustrefowa klimatyzacja - elektryczna pełna regulacja przednich foteli - fabryczny radioodtwarzacz CD ze zmieniarką na 4CD - komputer pokładowy z telefonem - kolorowa fabryczna nawigacja (brak polski) - lampki w drzwiach - czujniki cofania i pierdoły jakieś... brakuje chyba tylko solar-u z przodu i grzanych dup z tyłu Po kupnie prezentowała się następująco, czyli bez rewelacji: wpadły alu z zielonej: [/url] następnie jakieś tam przejściowe 15 aż w końcu nastał czas na właściwy rozmiar czyli 17' między czasie dostała końcówkę wydechu i zostały potraktowane folią słupki, lampy tylne i parę drobiazgów i tak dzielnie biła tysiące kilometrów i tak 13 września 2013 trafiła na warsztat celem poprawienia lakieru,los chciał, ze została pomalowana cała z wyjątkiem dachu, na progi i nadkola wleciał baranek celem zabezpieczenia na przyszłość decyzja zapadła o braku oznaczeń na tylnej klapie, więc do kompletu wpadł grill bez logo jak i nowe lampy z racji, że moje były dość zmęczone w których zostały pomalowane środki zakupiłem również nowe mieszki i tymczasową gałkę bo moja była wytarta 13 października była już u mnie po wstępnym czyszczeniu o częściach eksploatacyjnych pisać dużo nie będę, mogę tylko nadmienić z ciekawostek, że wpadły tarcze nawiercane czy też to, że na początku 14 roku zostało zrobione kompletne przednie zawieszenie ale niestety....o tym dalej następnie była kosmetyka, taka jak: - inny wydech - dystanse na tył 20mm - moduł coming home - moduł drl 30% w długie - lotka irmschera - ledowe oświetlenie - tylna wycieraczka plastikowa z megane - ringi w liczniki - strumienica zamiast katalizatora i wiele innych mniej ważnych rzeczy... była też zachcianka na radio 2 din potem zachciało się carbonu w zimę 2015/16 wpadły wypiaskowane i pomalowane proszkowo wahacze z poli i nowe sworznie jak i łącznik stabilizatora w dodatku dystanse 20mm poszły na przód a na tył zakupiłem 30mm i przejściowe zimówki w 16' w środku wróciło ori radio z podpiętym auxem i subwooferem + wykończenie sport + kierownica zender z Vectry B lekki porządek pod maską sprzedałem też poprzednie 17 i zakupiłem ori łopaty wpadł taki bajer zamiast auxa.. między czasie skróciłem lewarek zmiany biegów o 3cm i wywaliłem to podnoszenie od wstecznego, zerwałem tą wstrętną gumę z włącznika świateł czy też przycisków szyb... zamontowałem również półkę w podsufitce tzw. kurnik z Vectry B jak i antenę od sedana bo oryginalna wadziła o lotkę zrobiłem też dodatkowe podświetlenie przednich nóg na oryginalnych lampach z bagażnika niestety pewnego wieczoru chłopak wymusił pierwszeństwo i skutki były jakie były... potem było już lepiej korzystając z okazji, ze stała na warsztacie wpadły nowe amorki na przód Bilstein-a B4 Zimówki sprzedałem i zakupiłem kolejne, chyba już ostateczne i doszedł uchwyt na telefon ze spraw mechanicznych rozpisywać w sumie nie ma się co, bez sensu pisać o częściach eksploatacyjnych... z grubszych rzeczy to turbo jakoś w 2013/14 było wymieniane, sprzęgło w 2015 a w 2016 pompa wody i UPG... stan licznika to teraz niecałe 350kkm, realne bo auto sam z Niemiec sprowadzałem, dzielnie bije kolejne kilometry Być może coś przeoczyłem, trudno przez tyle lat wszystko zapamiętać... To się rozpisałem 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProxX Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 No ten kolor z ciemnymi szybami, lampami i czarnym grilem robi robotę. Tak trzymaj ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega2001 Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 Plany oczywiście są, jedną z nich jest zmiana alufelg, moje są na sprzedaż. Zamówiłem również folię do lamp, gdy dojdzie tylne lampy będą lekko "dymione" dosłownie delikatnie tak jak jest np. w nowych astrach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 ty to bys się kolego wkoncu zebral i przyjechal na jakiś spot a nie się czaisz daleko nie masz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Niżej ją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 9 godzin temu, Grabarz napisał: ty to bys się kolego wkoncu zebral i przyjechal na jakiś spot a nie się czaisz daleko nie masz Polać mu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
awhaker Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Mnie dziś 2.5 DTI powitało tym że nie zakręciło ... Niestety szwagier zapomniał powiedzieć że.... aaaa szkoda gadać /emoticons/sad@2x.png 2x" title=":(" width="20"> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelino87 Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Kolejny niezły kombiaczek zrobiony ze smakiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 10 minut temu, Ricardo napisał: Polać mu tak troche Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Ale nie do końca bo się ochleje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 nowy rok nowy ja nie ma takiego picia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 12 minut temu, awhaker napisał: Mnie dziś 2.5 DTI powitało tym że nie zakręciło ... Niestety szwagier zapomniał powiedzieć że.... aaaa szkoda gadać /emoticons/sad@2x.png 2x" title=":(" width="20"> Penkło coś?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
awhaker Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Nie wiem, zostawiłem... Czekam na odwilż nie dość że pękła miska olejowa to jeszcze taki cyrk... bardzo ładna omega ale niestety chyba będzie skazana na szrot Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 chyba nie ogarniam wrzuciles zdjecie w nie swoim temacie czy jak ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
awhaker Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Temat jest o DTI wiec wstawiłem hahahha A propo, kolega ma 2.2 DTI wiec powiedź mi jak ci idzie odpalanie teraz ?Bo moja Vectra C z 2.2 DTI dzis nie chciała ze mną rozmawiać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 a no to spoko bo sie zagubilem to te 2.2 dti faktycznie takie kaprysne w zime? bo juz czytalem o paru egzemplarzach ze maja problemy przy mrozie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
awhaker Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 U mnie wyczuwam problem z rozrusznikiem, bo Vectra ledwo kręci jak zimno, wyjąłem jej aku i włożyłem do mondeo to myślałem że rozrusznik wał ukręci tak zapierdzielał Dlatego chciałem zapytać posiadacza 2.2 DTI czy sie z tym spotkał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 To trza rozrusznik zregenerować :-D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega2001 Posted January 5, 2016 Author Share Posted January 5, 2016 no trzeba będzie się kiedy wybrać z odpalaniem miałem problem tylko w jedną przez te lata zimę a było to spowodowane akumulatorem i schodzącym paliwem co było od razu zrobione, tak to do tej pory dawała radę, teraz niestety Ci nie powiem jak w tą zimę bo auto stoi w warsztacie na wymianie uszczelki pod głowicą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Tylko uwazaj zeby po tej wymianie uszczelki chciala Ci odpalac bo u nas juz taki przypadek jest i dalej nie rozwiazany... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega2001 Posted January 5, 2016 Author Share Posted January 5, 2016 Teraz, Ricardo napisał: Tylko uwazaj zeby po tej wymianie uszczelki chciala Ci odpalac bo u nas juz taki przypadek jest i dalej nie rozwiazany... bądźmy dobrej myśli.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Zawsze jestesmy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szary Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 nice carawan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 O 4.01.2016 at 12:37, Grabarz napisał: ty to bys się kolego wkoncu zebral i przyjechal na jakiś spot a nie się czaisz daleko nie masz Nadal nie padła odpowiedź na pytanie :-D a dzisiaj masz okazję :-D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega2001 Posted January 6, 2016 Author Share Posted January 6, 2016 padło padło kiedyś się wybiorę, dziś na bank nie dam rady, a nawet i auta nie mam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts