Jump to content
Omega Elite Klub

Tempomat co potrzeba do założenia

kokos25

Recommended Posts

Witam

Mam pytanko mam wersje 2.2 design edition czy moge tam dolozyc tempomat .. Sama manetke i bedzie dzialac . wiem ze trzeba aktywowac techem. Znacie moze sie na tym . czy wystarczy sama manetka czy wszystko . bo jeżeli sama to chetnie zaloze ale jak wszystko to nie chce sie bawic w to bo sie nie znam 

Podobno to zależy od widzimisię fabryki. W niektórych wystarczy dodać manetkę(widziałem takie przypadki), a w niektórych trezba aktywować techem(również widziałem takie przypadki). Także trochę loteria :)/emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20"> Generalnie tam gdzie jest elektroniczna przepustnica z osprzetu potzrebna tylko manetka+ czasem aktywacja techem

Wszystko zależy od skrzyni biegów i "generacji" silnika.

Silniki 2.0. 2.5. 3.0 potrzebują manetkę i urządzonko pod maske + czujniki na pedały sprzęgła i hamulca (w automacie czujniki powinny być fabrycznie)

W 2.2 2.6 3.2 automat wystarczy manetka a w manualu trzeba założyć czujnik pedału sprzęgła i uruchomić kompem

Nie tylko w 2.0 nie było wiązek. W V6 też czasami nie było lub były szczątkowe. Ogólnie nie było jakoś dużego kłopotu dołożyć wiązkę bo wystarczyło dokupić manetkę, serwomotor itp z wiązkami i też nie było to jakieś bardzo skomplikowane zadanie.

Ale w 2,2 2,6 i 3,2 jak nie musimy ciągnąć kabli a jedynie tylko co najwyżej czujnik sprzęgła i aktywacja to jak najbardziej warto zakładać.

Z tego co wiem, to czujnik sprzęgła, jak była wiązka to był zawsze. Chyba ze ktoś wyjął:) 

alno wykręc lewą puche z bezpiecznikami pod kierą(2 śruby), i powinienes go mieć przed nosem. To takie białe ustrojstwo na pedale :P/emoticons/tongue@2x.png 2x" title=":P" width="20"> Albo osłonę nad pedałami i nurka pod dechę :)/emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20">

Wygląda to tak:

http://img14.staticclassifieds.com/images_tablicapl/249822481_3_644x461_czujnik-sprzegla-wysprzeglania-tempomatu-opel-vectra-omega-bmw-osobowe_rev004.jpg