patryk2828 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Witam. Jest to mój trzeci opel w życiu (poprzednie 2x VA), i to jest moja pierwsza w życiu Omega, która nie raz robiła problemy. A więc po kolei. Zakup (czerwiec 2013) Omegi z 96r., 3.0, full opcja tylko bez skór i bez grzanych dup z tyłu. Była już przerobiona na wygląd BFL i miała aluminiowe pokrywy. Latałem przez 6 miesiący, do póki nie padła uszczelka pod głowicą oraz nie wyskoczyła mi sarna przed maskę. Auto oddałem do mechanika, zakupiłem maskę oraz nowy grill bez znaczka, bo stary połamany. Oryginalny tłumik też zaczął coś pierdzieć, na olx znalazłem tłumik STZ to oczywiście go zakupiłem. Po 1.5 miesiąca odebrałem Omegę od mechanika i porobiłem fotki. Aha i zapomniałem, że malowany był tył Omegi. Wszystko ładnie, pięknie podglądam pod maskę a tam uciekający płyn chłodniczy i cieknący olej z pokryw. Poczytałem na forum, że to może być od korka. Wymieniłem korek i problem z płynem chłodniczym znikł. Napisałem na forum kto się zna dobrze na omegach i by mi ją zrobił. Zgłosił się Alley .Pogadaliśmy przez telefon, ustaliliśmy termin kiedy mam przyprowadzić Ome. Moja ledwo wtedy żywa Omega dojechała te 120km. Wieczorem tego samego dnia co mu przyprowadziłem auto, dzwoni do mnie Łukasz, że Rozrząd był przestawiony o 2 ząbki. No okey, nie zdenerwowałem się jeszcze na mojego poprzedniego mechanika, ale później jak Alley zdjął wszystko to powiem tylko tak: SILIKON x3, nie wiem czy tamten mechanik był jakimś fanem silikonu czy coś, silnik prawie nadawał się na złom. Wszystko w silikonie. Tutaj już poprawki Łukasza Zmienił jeszcze wtedy sprzęgło razem z dwumasą, bo już praktycznie nie było. Łukasz mówił coś też o stukającym moście, powiedziałem mu, żeby jakiegoś szukał, znalazł 3.9, ale jak się później okazało był to 4.22. Alley sprawdził też, że ECU było od 2.5, więc napisałem do Karetki, żeby podesłał ECU od 3.0. Kupiłem jeszcze jednego kata, 2x przelot, filtr stożkowy K&N, bo był metaliczny dźwięk. Przy okazji, dałem Łukaszowi jeszcze jedno zadanie. Mianowicie zrobienie całych czarnych lamp i bixenon od Q7. Po 2 miesiącach mogłem odebrać auto. Nareszcie mogłem poczuć prawdziwą moc Omegi, wreszcie odżyła wtedy to był jakiś grat, wszystko ładnie porobione, wolałem słuchać dźwięku niż radia. Tutaj fotka przed moim przyjazdem do Alleya. Niestety, długo autkiem się nie pocieszyłem, bo tylko tydzień. Patrze pod maskę, a tam olej w zbiorniczku... szybki telefon do Alleya, ustaliliśmy termin. Pierwsza diagnoza, miała być chłodniczka oleju, ale jednak okazała się uszczelka pod głowicą. Nastąpiła decyzja o swapie na 3.2. Szukałem dobrego 3.2 w dobrej cenie i znalazłem na olxie za okazyjną cenę 3.2. Odebrałem auto, jeszcze lepiej jeździło niz 3.0 i brzmiało też. Gdy już wszystko ładnie chodziło rozglądałem się za felgami. Padło na 18 ASA AR1 8' i tył chyba 9'' (zapomniałem już ), świeżo malowane i piaskowane. No ale... po 2 miesiącach przez własną głupotę znów wycieki oleju. Wiadomo do kogo zaprowadziłem autko, walnięte były uszczelniacze przez dawanie w p* na zimnym. Gdy auto jest u niego nie skończyło by się bez żadnych modów.Zrobiona została polerka całego auta. Tutaj fotka z powrotu od Alleya. /emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20"> Po 2 dniach założyłem felgi. I tutaj fotka z zakończenia sezonu. I teraz nie dawno pod choinkę dostałem radio Alpine CDE-170RR, więc zaczęły się mody audio czyli kupione głośniki Helixa B62C na przód i tył jakieś takie zwykłe żeby tylko grały, a w drodze wzmacniacz Audio System F4 F400 oraz PowerBass S-124X. Pozdrawiam. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 naprawde ladna sztuka. i kolor jedyny sluszny:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 W podkładzie :-D 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szary Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 fajna historia, piękna omega życzę owocnych kolejnych modów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technik Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Oglądałem ją na zakończeniu sezonu łądna sztuka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 z tego co kajrze to na owla bedzie mozna na zywo obczaic? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Dzięki chłopy. Tak będzie można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 No to byle do maja :-D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Oby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelino87 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Teraz, Grabarz napisał: W podkładzie :-D Przynajmniej praktyczny ten podkład. Nie trzeba tak często myć jak np. czarnej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek12 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Ładna kupę pracy włożone. No i przyniosło to efekty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafke Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Panie a pali to laczka jak nalezy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 W każdej chwili mogę pokazać. Zapomniałem, że mam jeszcze jednego Steinmetza do duplexa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 3 godziny temu, pawelino87 napisał: Przynajmniej praktyczny ten podkład /emoticons/biggrin@2x.png 2x" title=":D" width="20">. Nie trzeba tak często myć jak np. czarnej /emoticons/biggrin@2x.png 2x" title=":D" width="20"> nie przesadzaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Nie ważny jaki kolor, ważne, że Omega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 madre slowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Piękna sztuka i fela zacna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alley Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Jak znajde chwile to podrzuce zdjecia z prac nad autem mam wiecej zdjec niz sam wlasciciel hehe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 No podrzuć fajnie by było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Dawaj dawaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 Zanim on to doda to tak jak ja czekam aż on wejdzie na GG. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted January 5, 2016 Author Share Posted January 5, 2016 Są i zimówki. Radyjo I tu podświetlenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technik Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Po za wyświetlaczem coś jeszcze jest w czerwieni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted January 5, 2016 Author Share Posted January 5, 2016 Cały panel klimatronica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technik Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 A przyciski? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts