technik Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Marka / Model Opel Omega Pojemność silnika 2.5 V6 Liczba koni 170 Rocznik 1999 Wyposażenie: Manualna skrzynia biegów ABS ESP 4x AIR BAG Elektryczne szyby Elektryczne i podgrzewane lusterka Podgrzewane dysze spryskiwaczy Elektryczne sterowanie foteli góra-dół Regulacja lędźwi kierowcy i pasażera Regulacja kąta pochylenia fotela kierowcy i pasażera Dwustrefowy climatronic Tempomat Centralny zamek z zamykaniem szyb Skórzana i wielofunkcyjna kierownica Xenony Fabryczny hak Podłokietnik przód/tył Modyfikacje: Styling - ciemne lampy z bixenonem, dymione kierunki, przedni zderzak or Irmscher, listwy z FL, progi w kolorze nadwozia, lotka ori Irmscher, zderzak tył od FL, 18" koła Opel OPC Tuning Mechaniczny - jest plan na 3.2, co z tego wyjdzie czas pokaże, na razie tylko od katów do końca kwas z 1 tłumikiem- kupione od Skita Wnętrze - będzie czarna skóra z grzaniem przód/tył Car Audio - seryjny Philips CCRT700 z wbudowanym telefonem+ BOSE, radio docelowo ma być zmienione Zawieszenie / Hamulce - Na razie seria, będzie z przodu weitec, z tyłu też coś jest ale nie wiem jak siądzie bo od kombi, hamulce seria i puki się nie skończą tak zostanie http://images69.fotosik.pl/533/0092e0d6b7145857.jpg http://images68.fotosik.pl/532/a7fd8dcd0009d987.jpg http://images68.fotosik.pl/532/566689dea765f722.jpg I jeszcze fotki bardzo PRO przymiarki alu http://images69.fotosik.pl/514/77357274aae12ff4.jpg Do tej pory zostało zrobione: Wymiana wahaczy przód, Wymiana mieszków od ręcznego i lewarka skrzyni biegów, Wymiana klamki bagażnika (stara od zakupu była ułamana), Wymiana przewodów i świec, Wymiana filtra powietrza (jest K&N) i filtra kabinowego Wymiana przepływomierza Wymiana alternatora, tarcz i klocków z przodu, EGR Wymiana czujnika samopoziomowania Obszycie gałki lewarka skrzyni i rączki od ręcznego Wymiana klocków, tarcz i szczęk z tyłu i linki ręcznego Wymiana wszystkich połączeń gumowych w tylnym zawieszeniu Wymiana tylnych amortyzatorów Wymiana uszczelniacza w skrzyni biegów od strony wału Wymiana rozrządu i uszczelek pod pokrywami zaworów Wymiana uszczelki miski olejowej, oleju na 10w60 i wkładu filtra Wymiana układu wydechowego od katów do końca na kwasiaka z 1 tłumikiem Usunięcie wszystkich ognisk korozji + malowanie auta na białą perłe Na chwile obecną auto wygląda tak: http://images77.fotosik.pl/190/a5db2c6a17d312fd.jpg http://images77.fotosik.pl/190/7c8502d85d4aec6f.jpg I bez wydechu brzmi tak: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szary Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Jest progres. ona biała będzie czy to podkład? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 OOOO, idziesz na grubo:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technik Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Szary ona już jest biała , kolor to GYN z palety Chevroleta Skit albo grubo albo wcale pamiętam jak kupowałem koła. To było jakoś w 1szym tygodniu stycznia rok temu i stwierdziłem, że nie wydam już tyle na to auto, ale kurde no coś mi nie wyszło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 No grubo grubo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 No powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technik Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Grabarz i u mnie nie powiesz, że w podkładzie Ogólnie planowany wyjazd jest na wiosne bo blacharka jest robiona od nowa, a poprzedni blacharz jak nie odda kasy będzie miał sprawe w sądzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 :-D ale konkretnie przy niej roboty szacun za wytrwałość :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technik Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Tak to jest jak sie kupi trupa jak władowałem kase w zawieszenie i rozrząd to wiedziałem, że nie odzyskam zmieniając na inny egzemplarz i suma sumarum nie zaoszczędziłbym tylko wydał podobnie, a tak wszystko jest porobione Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 A kupując inny egzemplarz może się okazać że jest jeszcze gorzej :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technik Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Gorzej to już się chyba nie da fakt faktem silnik jest ok, ale chyba powoli UPG się zbliża bo jak zakręce korek w wyrównawczym to wywala płyn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technik Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Znalazłem jeszcze foto z założonym alu http://images67.fotosik.pl/805/66411630853faf7b.jpg A zawieszenie z tyłu wygląda tak: Z przodu będzie tak samo Do tego w kolorze stabilizatora jest też dyfer. Miała być wyścigowa czerwień, wyszła malina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Sraczka z malina Czym malowane? czyżbym widział grzechotkę Honitona? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technik Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 W połączeniu z zielonymi zaciskami to wręcz cyrk na kółkach jak to określiła moja była Wyczyszczone z rdzy i pomalowane pędzlem farbą z puszki Nie powiem Tobie dokładnie jaką bo robił to kumpel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProxX Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 No biała omega w końcu. Sam chciałem na biało omege, ale jednak wygrała wymarzona czerń. Trzymam kciuki za projekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technik Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 Od zawsze chciałem mieć auto w białej perle był pomysł jeszcze na niebieski z Octavii RS ale jak widać przegrał Ogólnie to jestem ciekaw jak ten kolor wygląda na słońcu bo jeszcze go nie widziałem od odbioru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 A ja myślałem że mam chore pomysły z Omegą Ale są bardziej napaleni ode mnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technik Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 Widziałem omege w podobnym niebieskim do tego co chciałem, więc klamka zapadła.. Nie ma drugiej omegi w tym kolorze, więc mam rodzynka Po za tym lubie się wyróżniać na ulicy. I ogólnie po prostu kocham to pytanie.. "Opłacało się?" Ale spośród moich znajomych tylko 3 osoby mnie rozumieją.. I zdecydowanie nie jest to nikt z rodziny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 my jestesmy z toba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technik Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 Zauważyłem, że takich jak ja jest więcej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 chyba sami tacy tu sa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega2001 Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Ciekaw jestem jak to będzie wyglądać w tym kolorze, foty w słońcu by się przydały o tej niebieskiej mówisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technik Posted January 5, 2016 Author Share Posted January 5, 2016 Troche wam pozazdrościłem takich fajnych opisów to może też coś naskrobie Oma to moje 4 auto (wcześniej nexia, astra F, lanos) kupiona w czerwcu 2014 z założeniem takim żeby poszaleć w zime i na wiosne sprzedać. Pojeździłem chwile tym autem i stwierdziłem, że nie oddam jej Fakt faktem zakup nie do końca udany, dużo w niej było do zrobienia, ale do końca roku wymieniłem tylko świece i przewody. I znalazłem to.. Rok 2015 był rokiem wielkich planów, kilka z nich mnie nawet przerastało, ale w zasadzie większość została lub jest w trakcie realizacji. W styczniu kupiłem koła na lato- jakim trzeba być idiotą żeby wydać tyle kasy na koła. Koniec takich wydatków. W styczniu wymiana hamulcy, alternatora i paru innych elementów. I w końcu lampy świecą, a nie się ledwie co żarzą Przednie tarcze z kolei nie były w zbyt ciekawym stanie. Ok 1.5mm progu W lutym kumpla żona obciągnęła mi gałe Pojeździłem do marca i auto powędrowało na wymianę wszystkiego co trzeba w tylnym zawieszeniu. W zasadzie prawie wszystko wpadło nowe, przy okazji rozrząd zaczął wyć i również został wymieniony. Ja pierdziu znowu tyle hajsu. Więcej nie wkładam. Skit, nie wiem co to za grzechotka to nie moje W ramach tego, że omega stała ujeżdżałem bardzo komfortowy, przestronny i szybki samochód jaki jest cienki 700 Po miesiącu stania w końcu odbiór W kwietniu miałem głupie pomysły Na szczęście skończyło się tylko na wymianie tłumików na zestaw od Skita I tak do lipca nic się konkretnego nie działo. Były upały, a uciekał czynnik kompresorem klimy, więc trzeba wymienić. Auto odstawione, wózek zwalony i katastrofa.. Dziury gródź/podłużnice. I więcej dziur.. Telefon do K. Niedziółki i w ramach poprawy humoru kupiłem BOSE wraz z roletą Potem demolka auta, wyprucie całego wnętrza i decyzja o malowaniu. I tak przymiarka tylnego zderzaka Potem jeszcze przedni i wyjazd do blacharza. Była to najgorsza decyzja odnośnie tego auta jaką podjąłem. W międzyczasie kupiłem zderzak Irmschera na przód Po za długim czasie odebrana, zawieziona do lakierowania Po dokładnym obejrzeniu prawie nie rozszarpałem jednego z blacharzy. Auto wróciło na poprawki. I tym sposobem był już grudzień, w końcu odbiór auta I wnerwiania się na pierdolonego blacharza ciąg dalszy. Dosłownie CAŁA podłoga jest do zrobienia bo większość została ukryta, a nie zrobiona. Dodatkowo połowa wtyczek skorodowała, w aucie było pełno trocin i takie tam, aż nie chce mi się o tym gadać Ale z racji bardzo dobrego kontaktu z moim mechanikiem podjął się zrobienia tego tak jak należy. Konieczne było zwalenie wydechu i na chwile obecną tak to wszystko brzmi i wygląda Od lipca do listopada znowu ujeżdżałem cienkiego, ale zachciało mi się czegoś co będzie grzało zimą i jednak da więcej komfortu i mocy. Założenie było takie: RWD + LPG za grosze. Udało się kupić to 1.8IS M42 z jak się okazało po zwaleniu pękniętą głowicą. Po kolejnych bojach auto zamieniłem na jeżdżącego Golfa mk II z 1.6 w LPG. Plusem w porównaniu z BMW są koszty eksploatacyjne, minusem jest to, że jeżdże autem którego nie chciałem i nie lubie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 O kurde Golf z mojej okolicy na CAL. /emoticons/biggrin@2x.png 2x" title=":D" width="20"> Skąd kupiłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technik Posted January 5, 2016 Author Share Posted January 5, 2016 Poprzedni właściciel go nie przerejestrował a w sumie to on do mnie przyjechał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts