Jump to content
Omega Elite Klub

Tuleje PU

Uszaty

Recommended Posts

A więc widziałem że pod prezentacją Omy kolegi @Famul zaczęła się mała dyskusja na temat tulei wahacza....sam jako tako stoję przed wymianą i zastanawiam się bo różne opinie słyszałem na temat PU z Olkusza. Teraz nie wiem czy własnie w nie zainwestować czy pomyśleć nad również polecanym  lemforder-em. Z góry dzięki za odpowiedź :D/emoticons/biggrin@2x.png 2x" title=":D" width="20"> 

• Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ja u siebie wrzuciłem Olkusza i jest supe. Podobno w początkach produkcji był problem z pekającymi wahaczami, ale to podobno przeszłość. Wiele osób jeżdzi na PU i nie słyszałem żeby ktoś był niezadowolony. Kolega motyl kupił 2-3 lata temu omege z PU( nie wiem jak długo juz tam siedziały) i nic się z nimi  nie dzieje. Ja bym się nie zastanawiał.

No właśnie jako tako te pękające wahacze mnie przerażają.... Zdań tyle co użytkowników jednego czy drugiego typu :)/emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20"> Zobaczymy trzeba będzie coś niedługo założyć i obserwować co się dzieje. W teorii niby nie jest najgorzej ale też nie chce czekać do ostatniej chwili. 

8 godzin temu, skit napisał:

Kolega motyl kupił 2-3 lata temu omege z PU( nie wiem jak długo juz tam siedziały) i nic się z nimi  nie dzieje. Ja bym się nie zastanawiał.

Poprawka. 1,5 roku temu. W czerwcu 2014. Niecałe 2 miesiące po mnie. Z tego co oglądałem auto przy zakupie to po stanie śrub i samych tulei już od jakiegoś czasu tam siedziały. Motyla szwagier kupił Nubirę która kiedyś jeździła w klubie Daewoo też z tulejami PU. Tam widać że już długo auto na nich jeździ i zero luzów i problemów.

Latam na poliuretanach z olkusza już prawie rok i polecam z czystym sumieniem. Nastąpiła diametralna zmiana prowadzenia auta na plus. wręcz czuć kamyczki na podłożu. Moim zdaniem nie ma minusów takiego zabiegu.

Myślę, że warto, też dałem się przekonać do zakupu i dzisiaj zamawiam.

Trwałość to przede wszystki , no i cena też jest atrakcyjna, bo za 200zł z wysyłką masz komplet 4 gum. a jeśli o landfordera chodzi to po zniżkach zaśpiewali w Inter Cars 92zł za sztukę (tuleja duża) i 54zł sztuka (tuleja mała). Koszt roboty ten sam, więc po co przepłacać:)

14 minut temu, Szary napisał:

Nastąpiła diametralna zmiana prowadzenia auta na plus. wręcz czuć kamyczki na podłożu.

No to za ze swoim zawiasem chyba się nie zdecyduję na PU. I bez tego na letnich kapciach czuję kamyczki :-/

Dokładnie ja również mam cały przód na PU z olkusza dodatkowo nowe amory "bilsztajna", sprężyny -40 + rozpórka i samochód jedzie jak po torach przy całkiem sporym komforcie :)/emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20"> polecam !

U mnie są springi FK z amorami KONI. Całe szczęście, że przód ma regulowaną twardość bo te springi są pioruńsko twarde. Po rozkręceniu na 25% mniej więcej jako tako da się przód przycisnąć. Za to po skręceniu amorów na 100 % można po masce skakać i nawet milimetra się nie ugną. Na autostrady bajka. Idzie jak po szynach.

Zdecydowanie Olkusz, latam już 2 lata na PU od nich i już nigdy nie założę nic innego, chodź zawias mam twardy bo spring HR + amory technixa.

Śmigam 2.5roku na PU i nadal 0 luzu. U mnie siedzą 90sha starego typu i musiałem zmodyfikować trochę wahacz bo już 2 wahacze się połamały. Na wiosnę planuję na tył dać PU i przy okazji założę na przód założyć małą tulejke nowego typu dla bezpieczeństwa.

2omy na olkuszu i jest git nie zastanawiaj się :)/emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20">

• 4 months later...

co do olkusza dokładnie co raz wiecej pozytywnych opini , ja obecnie latam jeszcze na lemforder- ach , była wadliwa seria poli co do omeg przód .

Kolega Piotr przerabiał nie dawno ten temat z olkuszem  ale po zareklamowaniu produktu wycofali serie a Piotrowi wysłali nóweczki.

O ‎2016‎-‎05‎-‎19 at 09:27, Łukasz napisał:

co do olkusza dokładnie co raz wiecej pozytywnych opini , ja obecnie latam jeszcze na lemforder- ach , była wadliwa seria poli co do omeg przód .

Kolega Piotr przerabiał nie dawno ten temat z olkuszem  ale po zareklamowaniu produktu wycofali serie a Piotrowi wysłali nóweczki.

dawno je poprawili pękały wachacze ale juz od dobrego roku sa git :)/emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20">

• 1 month later...

Ostatnio napisałem do Olkusza że przez tuleje starego typu pękł mi wachacz w odpowiedzi dostałem żebym odesłał tuleje i wyślą nowe tuleje na których już niema tego problemu. I tak się stało ja odesłałem stare oni przysłali nowe wiec polecam tą firmę... :-)

3 godziny temu, lukaszxx1990 napisał:

Mam poliuretany u siebie w wachaczach, polecam.

ja rowniez polecam

No to i ja polecam co by było wiecej tongue.gif

poprzednia OMA też miała PU a teraz choc tuleje i wahacze miałem nowe to montowałem PU żeby mieć spokój. Najlepiej wciskać tuleje w oryginalne wahacze a nie w byle co za 5 dych...

• 2 weeks later...

Panowie mam pytanie.

Czytając Wasze posty natknąłem się na różne firmy sprężyn. Jest mi to bliski temat ponieważ tył mocno mi przysiadł i chcę zakupić nowe.

Jakiej firmy sprężyny polecacie? Mowa o fabrycznej wysokości nadwozia.

Nie do końca czuję temat tulei. Czy przy okazji wymiany spręży dokupić poliuretanowe do tylnego wahacza?