Jump to content
Omega Elite Klub

Czarny Baron 3.2 V6

lebron233

Recommended Posts

"Nadejszła" wiekopomna chwila, aby przedstawić swoje 3175 cm^3 wyprodukowane w październiku 2002 roku. Omega została zakupiona od handlarza ze Złotoryi. Na szczęście nie miała ona za sobą historii wypadkowej, więc pod dokładnych oględzinach zapadła decyzja o zakupie. W chwili zakupu (czyli listopadzie 2013 miała na liczniku 189.000 km, a aktualnie ponad 274 tyś. czort wie ile ma naprawdę, ale wszystko wskazuje na to, że na pewno nie 2 razy tyle). Jako, iż sam nie lubię za bardzo zanudzać nikogo długimi wywodami o aucie to przechodzę do konkretów, a mianowicie w co została wyposażona (tylko te ważniejsze funkcje):

- wszystkie szyby w prądzie,

- elektryka foteli (bez pamięci)

- lusterko fotochromatyczne

- szyberdach

- xenon

- Nivo

- czujnik deszczu

- radio NCDC 2015

- grzane fotele z przodu

- kremowa skóra

- tempomat

- ESP

- sprężyny Eibach przód i tył -30mm

Przechodzę do zdjęć, gdyż to zawsze one przykuwają w temacie największą uwagę (dopiero niedawno udało mi się nabyć odpowiedni aparat do zdjęć, więc zdjęcia z początku posiadania czarnego potwora nie zawsze będą w rewelacyjnej jakości (za co z góry przepraszam miłośników fotografii).

1. Niedługo po zakupie Omega odbyła swoją pierwszą podróż z wykorzystaniem oryginalnego odpinanego haka.582b6a18397d9_forum1.thumb.jpg.db5cd4438698d0e4f8ced73430ecb473.jpg

2. Wnętrze jeszcze przed całym mnóstwem zabiegów detailerskich (słabe foto, ale akutalnie mam tylko jedno)SDC16119.thumb.JPG.2b17f4c21501fc155731d6accbf05c6a.JPG

3. Pod maską prezentował się tak (było to zdjęcie chwilę po wymianie żarników stąd nie ma tych dwóch osłon z boku)

SDC16118.thumb.JPG.72cbe69c4f263f46fca8b533eada29ea.JPG

4. Zakup i montaż rozpórki ( w międzyczasie doszła jeszcze instalacja LPG Stag)

IMG_0724.thumb.JPG.fba349255bdcae68001d144e8b37ffe3.JPG

5. Po roku użytkowania podjąłem decyzję o upgradzie hamulców z przodu, gdyż wielkim nieporozumieniem jest montowanie hebla w takim rozmiarze do auta ważącego z pasażerami i bagażem ponad 2 tony.

IMAG0966.thumb.jpg.5f6662fea0519f0fb61875c92b385aa1.jpgIMAG0968.thumb.jpg.c8ecf70487ae4bf6e7559fc6d19b75e2.jpg

Wybór padł na zaciski z E38 i tarcze 323mm z Phaetona

6. Po sezonie zimowym udało nabyć się felgi z Opla Vectry OPC Line w rozmiarze 17 cali, na to przyszły opony Uniroyal Rainsport 3, a potem małym kosztem udało zmienić się je na nówki  Pirelli P7 Cinturato Blue, które nawiasem mówiąc są rewelacyjne.

IMG_0442.thumb.JPG.729f2262dbe95cf31babdb8a6dcb3257.JPG

Tak prezentują się na aucie:

582b6f4c47f1b_forum2.thumb.jpg.97354f0e55ff6f2096a3adc53a1af7bd.jpg

7. W trakcie użytkowania Opla, postanowiłem zamontować dokładkę Irmscher z laminatu (w żaden sposób nie uważam tego za profanację, gdyż dobrze wykonany laminat w 100% spełnia swoje zadanie)

Foto z przymiarki

IMAG1605.thumb.jpg.f5d6a17d032cf48c53915b6fa197b54e.jpg

I zdjęcie po zakończeniu prac (taki smaczek, gdyż zdjęcie dość świeże bo sprzed tygodnia i wykonane już odpowiednim sprzętem)

html>

Lewarek to masz w lux stanie...jak by w ASO kupiony przed chwilą  Co do nivo to przerabiane masz cięgno od czujnika ? Bo na foto z parkingu odnoszę wrażenie, że tył wyżej stoi nieco.

2 godziny temu, Gregorz napisał:

Lewarek to masz w lux stanie...jak by w ASO kupiony przed chwilą Co do nivo to przerabiane masz cięgno od czujnika ? Bo na foto z parkingu odnoszę wrażenie, że tył wyżej stoi nieco.

No lewarek lux, ale po 2 sezonach odmówił współpracy ? Co do tego zdjecia to po prostu nie było zrobione w poziomie i potem je obracałem w programie i wyszło jak wyszło niestety.

3 godziny temu, lukaszxx1990 napisał:

Moja też z zakątka zwanego Złotoryja

Nie zawsze są tam dobre auta, ale mi udało się trafić idealnie. Na starcie trzeba było kupić komplet opon, ale można to przeboleć

3 godziny temu, RedLine napisał:

Widać Fajne wyposarzenie w dobrych rekach czekam na wiecej

Postaram się w miarę często coś dodawać, czy to z czyszczenia i pracy przy lakierze i wnętrzu, czy też z jakiś modów

1 godzinę temu, pawelino87 napisał:

Ładna sztuka w kombi . Nie wiem czy to zasługa aparatu, czy powłok kwarcowych lub jednego i drugiego ale wygląda świetnie na foto

Na żywo też robi robotę powiem nieskromnie, ale jeszcze wiele pracy przede mną (jest już parę ognisk rdzy) i maska jest już oklepana przez autostradowe kamienie

Powitac kolejnego chorego swira Pierwsze zdjecie to jak moja po zakupie tylko nie czy dwa, a klekot dti

@Gregorz pytal i nie odpowiedziales.

18 minut temu, danio napisał:

Powitac kolejnego chorego swira Pierwsze zdjecie to jak moja po zakupie tylko nie czy dwa, a klekot dti

springi nowki kupowales? Jakie amory dales pod te sprezyny? Co z nivo zrobiles?

@Gregorz pytal i nie odpowiedziales.

Nie, springi założył Niemiec w Reichu. Z przodu mam Bilstein B4 (też zakładane za mojej kadencji), a z tyłu dokupiłem nówki GM Nivo i z tego co mi wiadomo nic nie było z nimi kombinowane. Wszystko sprawnie działa, było to testowane przy pomocy 2 rosłych chłopów w moim bagażniku (nie mówię tu o trupach jak z amerykanskych fylmów)  Zdjęcie może być mylące, bo troche było prostowane i nie do końca zmieniła się perspektywa, więc proszę się tym nie sugerować

1 godzinę temu, lebron233 napisał:

Nie, springi założył Niemiec w Reichu. Z przodu mam Bilstein B4 (też zakładane za mojej kadencji), a z tyłu dokupiłem nówki GM Nivo i z tego co mi wiadomo nic nie było z nimi kombinowane. Wszystko sprawnie działa, było to testowane przy pomocy 2 rosłych chłopów w moim bagażniku (nie mówię tu o trupach jak z amerykanskych fylmów)  Zdjęcie może być mylące, bo troche było prostowane i nie do końca zmieniła się perspektywa, więc proszę się tym nie sugerować

No tak, ale czy bylo cos robione przy czujniku poziomowania nivo, a dokladnie przy ciegle laczacym czujnik z wachaczem. We no zerknij i powiedz. Zrob jakie swieze foto jak wyglada, na rownym

8 godzin temu, danio napisał:

No tak, ale czy bylo cos robione przy czujniku poziomowania nivo, a dokladnie przy ciegle laczacym czujnik z wachaczem. We no zerknij i powiedz. Zrob jakie swieze foto jak wyglada, na rownym

No jak bede miał chwilę to nie omieszkam luknąć tak wygląda na równym, aczkolwiek bez statywu to są to tylko moje przypuszczenia

IMG_0167.thumb.JPG.d81b1c941f7c1497bf5b70f91761cc65.JPG

Wedlug mnie szwab przy montazu sprezyn eibach nie skrocil ciegla, przez to ten tyl tak stoi wyzej. A czemu zmieniales amory od nivo? Czyzby za duzy byl nacisk na nie i szybciej sie zuzyly?

Ile kilo musi siasc w bagazniku aby cos podnioslo?

Może tak być, auto wybiera się do WarsSztatu więc będzie okazja się temu przyjrzeć w następnym tygodniu. Ciężko powiedzieć od jakiej masy się zaczyna uginać. Wymieniłem je ze względu na to że siedziały tam już od 13 lat i postanowiłem kupić nowe, które posłużą drugie tyle ?

Oblukaj sytuacje i daj znac, bo tez mam takie nowki sprezyny i nie moga sie doczekac montazu

Tak z ciekawosci kiedy kupiles, gdzie i za ile?