Jump to content

>>OMEGA<< B FL 2.5 V6 - mlody

mlody

Recommended Posts

po awarii forum, zakladam temat na nowo..

jest to moja trzecia omega, poprzednie byly: A diamant 2,6i automat i B 3.0 MV6 automat - foto:

2007r

7a2dda19e82e.jpg

683cc16c7288.jpg

2008r

d9991f4d0839.jpg

858047d5ed4a.jpg

wiec przyszedl czas na polifta:

2ee1b4d89c44.jpg

93a9b0b081a5.jpg

po zakupie trzeba bylo poprawic sporo rzeczy, zawieszenie przednie, pomalowac zderzak przedni w kolor, poprawic tylne nadkole, zalozyc listwe na drzwi itd itd..

w miedzyczasie polerka lamp:

d4b56a08b43f.jpg

6c33f552b488.jpg

do kompletu wymiana zarnikow i przetwornic - teraz to zaczelo swiecic

dokupiona brakujaca oslona chlodnicy:

0f37f94e2393.jpg

875c1df6d6f7.jpg

wymiana wtryskiwaczy, regeneracja reduktora i regulacja lpg (foto brak)

na parkingu ktos wjechal w bok, co przyspieszylo poprzednie plany o poprawkach lakierniczych

081e8641a177.jpg

drzwi w kolorze, blotnik juz polakierowany:

a48d08f7fc11.jpg

zderzak po lakierowaniu

5a6ef3925da5.jpg

naprawione tylne nadkole:

d8ca5d1aff5b.jpg

i wszystko na aucie

26483a6c3d01.jpg

kilka najnowszysch fotek:

6ccd9b0e46ff.jpg

7a7d18ff0579.jpg

bce397f53aa7.jpg

d0c410f17408.jpg

Prawidłowa kolejność , prawdziwy pasjonat marki zaczyna od omeszki w A :D ja miałem w szt najpierw przed B :D

Fajny egzemplarz ... zamierzasz coś modzić z nią ? posadzić by ją można i już by było fajnie :P

i od tego by sie pewnie zaczęło :)

A i jak ja to mówię nie zakrywaj tablic i tak Cie znajdziem :D BEZAWARYJNOŚCI !!!

Fajny egzemplarz ... zamierzasz coś modzić z nią ? posadzić by ją można i już by było fajnie :P

i od tego by sie pewnie zaczęło :)

podziekowal, modzic nie zamierzam, mam druga zabawke do modzenia :) omega ma byc sprawna,  wmiare wygladac i bezawaryjnie jezdzic, ale o tym za moment..

Grabarz

czy mi sie wydaje czy z tylu masz springi od kombi ? :D

dobrze ci sie wydaje :) plan jest zeby wrzucic cos nizszego, przynajmniej od sedana :D ale narazie mam inny problem z ktorym musze sobie poradzic..

93f0022f74ca.jpg

Szukam sprawnej skrzyni automatycznej AR 25 DF

Problem pojawil sie nagle, przy zmianie biegu z 2 na 3, skrzynia wraca do pierwszego biegu, po czym zostaje jedynka i dwojka lub wchodzi w tryb awaryjny i ma jeden bieg. Podstawiony drugi komputer/sterownik skrzyni - bez zmian. olej i filtr wymieniony, takze bez zmian. W misce nie bylo zadnych niepokojacych "rzeczy", olej zle nie wygladal, brudu przy magnesach bylo niewiele. Na zimnym sa wszystkie biegi i zmienia jak powinno. Zalaczam foto z bledami:

9ba2edbf79b0.jpg

Bledy udalo sie skasowac, ale przelozenie skrzyni bledne sie powtarza (wlasnie przy zmianie na trzeci bieg) jak dobrze pamietam kod bledu P0730

Jakies rady, co moglo sie wysypac, co jeszcze mozna sprawdzic przed zrzuceniem skrzyni?

• 3 weeks later...

Problem z automatem rozwiązany, obyło się bez wyciągania skrzyni. Znalazlem na innym forum schemat skrzyni, z ładną rozpiską co gdzie się znajduje, kupilem nowy elektrozawór zmianowy 2-3 i jak ręką odjął.

Sprawca całego zamieszania:

ee59f9175852.jpg

dzisiaj wziąłem się za wnętrze, fotki wkróce :)

Problem z automatem rozwiązany, obyło się bez wyciągania skrzyni. Znalazlem na innym forum schemat skrzyni, z ładną rozpiską co gdzie się znajduje, kupilem nowy elektrozawór zmianowy 2-3 i jak ręką odjął.

Sprawca całego zamieszania:

ee59f9175852.jpg

dzisiaj wziąłem się za wnętrze, fotki wkróce :)

Hehe. Jesteś jednym z nielicznych którzy wymienili zawór a nie całą skrzynie:) Fajnie że się udało. Droga przyjemność?

no i to najwazniejsze, od strony technicznej ogarniete a teraz jakie plany ? :D

teraz lać lpg i cieszyć się jazdą :D

Hehe. Jesteś jednym z nielicznych którzy wymienili zawór a nie całą skrzynie:) Fajnie że się udało. Droga przyjemność?

Dzięki. Wymiany skrzyni wolałem uniknąć, ta działa bardzo dobrze i stąd próba wymiany zaworu, jak widać było warto. Co do ceny.. hmm, myśle że bez większego problemu dałoby rade kupić druga skrzynie :)

No kuwa bo sie utarło wymiana skrzyni. U mnie to samo wymiana elektrozaworow i nawet jak biegi przeskakuja nic nie czuć .Ja mialem fabryke po wymianie zaworów. Ale wymiana wszystkich byłaby lepsza kolego+olej+filtr .Nie wiem moze zrobiłeś ale nic o tym nie piszesz .

Fajne autko jak i ta Omega A

Moje graty takiego stanu auta

od momentu zakupu stan rzeczywiście sie poprawia, ale jeszcze daleka droga do zadowalającego efektu:)

olej i filtr wymieniony, wspomniałem o tym kilka postów wyżej

z nowych rzeczy poprawione schowki w boczkach i okleilem folią przyciski od szyb. Jednak materialy użyte w FLce to jakas masakra.. o ile deska, tunel i boczki są niezłe, to te schowki w drzwiach są chyba z plastiku na chlebak :D o przyciskach w konsoli nie wspomne.. tak to wygląda - efekt jeszcze nie finalny, ale już blisko:

3951e2e886c0.jpg

eed6ea54df72.jpg

aa4aefb9f9b3.jpg

a08d82759e7c.jpg

• 1 month later...

witam wszystkich po krótkiej przerwie, w omce kilka zmian,

- tył już wygląda jak przystało na sedana :D 

22ae49f8fe4a.jpg

teraz do kompletu chyba wypadałoby obniżyć przód... :D

66d722f5dc33.jpg

- miesiąc temu wymieniony olej w silniku, czujnik ciśnienia oleju i filtr, oraz kolejny raz łożysko lewy przód

- dwa tygodnie temu wymieniony filtr kabinowy, nabita i odgrzybiona klimatyzacja, 3.8st C na wyjsciu z kratek nawiewu, także chyba nie jest zle :)

- zakupione kilka rzeczy:

30725fcd1fee.jpg

ff35e74a1921.jpg

61c1e3620fe5.jpg

e7cc584089a7.jpg

cccb953a6934.jpg

btw. po wymianie czujnika temperatury zewnętrznej nic się nie zmieniło, nadal nie pokazuje temperatury, jest jakieś miejsce które powinienem sprawdzić w pierwszej kolejności? czy sprawdzać wiązke pokolei?

i zastanawiam się nad końcowką wydechu, musi być dwururka - jakieś pomysły/propozycje? ::D

pozdro

Co do czujnika to w podłuznicy jest wtyczka od czujnika i od huliganow, tam bym uderzył. Tłumik to irmiego lub stz nic lepiej nie pasuje do tej limuzyny :-)

hmm no tłumniczek by sie ładnie prezencił :P

olxy itp. prądrować coś wpadnie w oko

• 2 years later...

To kiedy jakiś spocik w Białymstoku? :D Ładny egzemplarz :) Fajnie siedzi.

• Like 1

17 godzin temu, B0Cygano napisał:

O proszę kto odświeżył temat :clap:

W czerwcu :D

W czerwcu to będzie w Ślesinie dla wszystkich :))

• Like 1