patryk2828 Posted April 17, 2017 Share Posted April 17, 2017 Witam mam plan przerobić tarcze hamulcowe lub kupić 296 z Omegi. Ale na pewno bym chciał przerobić zaciski od e38 4 tłoczkowe brembo. Co będzie mi do tej przeróbki potrzebne? Dużo jest z tym pracy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted April 17, 2017 Share Posted April 17, 2017 Hej, Potrzebujesz adaptery zacisków, zaciski, tarcze, i przewody hamulcowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted April 17, 2017 Author Share Posted April 17, 2017 Skąd można wytrzasnąć takie adaptery? I jakie przewody? A i podejdą same tarcze 323mm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted April 17, 2017 Share Posted April 17, 2017 Generalnie są 2 drogi: Albo(tak jak ja) idziesz na łatwizne i kopiujesz/kupujesz od kogoś adaptery) wtedy jesteś ograniczony do konkretnych zacisków i konkretnych tarcz dla których ktos juz zrobił czarną robote i zwymiarował albo kupujesz zaciski i rzeźbisz adaptery żeby je podpasywać pod tarcze jakie kupisz. Procedura wygląda mniej więcej tak że mierzysz rozstaw otworów na piaście, rozstaw otworów na nowym zacisku i odsadzenie nowego zacisku od piasty. Do tego odsadzenie od osi tarczy. Gdybym miał to robić od zera to chyba na początek zrobiłbym sobie model z czegoś prostego do obróbki(drewno?) i dopiero później dal finał do wycięcia. Mi adaptery zrobił @Ulter (jeszcze raz dzięki) Co do tarcz na pewno czeka je wizyta u tokarza żeby przerobić otwór centrujący. To czy będziesz musiał przetaczać piasty na zewnątrz lub tarcze w środku wyjdzie ci w praniu..... Przewody - zaciski będą miały pewnie inna końcówkę niż omegowe, wiec musisz albo dobrać przewody elastyczne od innego auta, albo zrobić na zamówieni w oplocie... W jakim sensie same tarcze 323? Na omegowych zaciskach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted April 17, 2017 Author Share Posted April 17, 2017 A ty z czego masz zacisk? Wiem ze tarcze masz chyba zimermanna 360mm Tak na omegowych zaciskach tarcze 323 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted April 17, 2017 Share Posted April 17, 2017 A ty z czego masz zacisk? Wiem ze tarcze masz chyba zimermanna 360mm Tak na omegowych zaciskach tarcze 323 U mnie jak u Ultera zaciski od W220 4 tłoczkowe Co do tarcz 323 na omegowych zaciskach to żeby zwiększyć skuteczność musiałbyś je odsunąć od osi tarczy o te 13-14mm wiec i tak adapter do ogarnienia i dłuższe przewody hamulcowe. Skuteczność na pewno się trochę poprawi ale jak już rzeźbić to pod jakieś brembo(takie jak moje można ogarnąć za 5 stow po regeneracji) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted April 17, 2017 Author Share Posted April 17, 2017 A tarcza od omegi 296mm i zacisk od W220 dobry pomysl? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted April 17, 2017 Share Posted April 17, 2017 nie zalozysz. Minimum 330..... tzn te zaciski sa pod tarcze 330. moze pod 323 by podeszlo. trzaby przymierzyc.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted April 17, 2017 Author Share Posted April 17, 2017 A z E38? http://www.mickey-garage.com/warsztat/9/zaciski-brembo-na-tarcze-296mm-pod-piasty-opla-calibra-astra-itd tutaj nawet chyba robi adaptery pod te zaciski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted April 17, 2017 Share Posted April 17, 2017 A z E38? http://www.mickey-garage.com/warsztat/9/zaciski-brembo-na-tarcze-296mm-pod-piasty-opla-calibra-astra-itd tutaj nawet chyba robi adaptery pod te zaciski Tego nie wiem, ale mickey to znana marka:) Omega @phantom jest spod jego ręki. Dzwon, pytaj i daj znać co się dowiesz:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted April 17, 2017 Author Share Posted April 17, 2017 No widze ze trzeba sie zagescic bardziej w ten temat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts