Jump to content

Tarcze hamulcowe - co i jak

Recommended Posts

Witam mam plan przerobić tarcze hamulcowe lub kupić 296 z Omegi. Ale na pewno bym chciał przerobić zaciski od e38 4 tłoczkowe brembo. Co będzie mi do tej przeróbki potrzebne? Dużo jest z tym pracy?

Hej,

Potrzebujesz adaptery zacisków, zaciski, tarcze, i przewody hamulcowe.

Generalnie są 2 drogi:

Albo(tak jak ja) idziesz na łatwizne i kopiujesz/kupujesz od kogoś adaptery)  wtedy jesteś ograniczony do konkretnych zacisków i konkretnych tarcz dla których ktos juz zrobił czarną robote i zwymiarował albo kupujesz  zaciski i rzeźbisz adaptery żeby je podpasywać pod tarcze jakie kupisz. Procedura wygląda mniej więcej tak że mierzysz rozstaw otworów na piaście, rozstaw otworów na nowym zacisku i odsadzenie nowego zacisku od piasty. Do tego odsadzenie od osi tarczy. Gdybym miał to robić od zera to chyba na początek zrobiłbym sobie model z czegoś prostego do obróbki(drewno?) i dopiero później dal finał do wycięcia. Mi adaptery zrobił @Ulter (jeszcze raz dzięki)

Co do tarcz  na pewno czeka je wizyta u  tokarza żeby przerobić otwór centrujący. To czy będziesz musiał przetaczać piasty na zewnątrz lub tarcze w środku wyjdzie ci w praniu.....

Przewody - zaciski będą miały pewnie inna końcówkę niż omegowe, wiec musisz albo dobrać przewody elastyczne od innego auta, albo zrobić na zamówieni w oplocie...

W jakim sensie same tarcze 323? Na omegowych zaciskach?

A ty z czego masz zacisk? Wiem ze tarcze masz chyba zimermanna 360mm

Tak na omegowych zaciskach  tarcze 323

U mnie jak u Ultera zaciski od W220 4 tłoczkowe

Co do tarcz 323 na omegowych zaciskach to żeby zwiększyć skuteczność musiałbyś je odsunąć od osi tarczy o te 13-14mm wiec i tak adapter do ogarnienia i dłuższe przewody hamulcowe. Skuteczność na pewno się trochę poprawi ale jak już rzeźbić to pod jakieś brembo(takie jak moje można ogarnąć za 5 stow po regeneracji)

nie zalozysz. Minimum 330.....

tzn te zaciski sa pod tarcze 330. moze pod 323 by podeszlo. trzaby przymierzyc....

Tego nie wiem, ale mickey to znana marka:) Omega @phantom jest spod jego ręki. Dzwon, pytaj i daj znać co się dowiesz:)