Riposta Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Panowie pojawił się problem w mojej klusce. Wczoraj z dnia na dzień padła mi kompletnie regulacja fotela kierowcy. Nie działa kompletnie nic po za grzaniem, nadal działa bo sprawdziłem. Z przycisków od pamięci fotela (1,2,3) działa 1 i 2 ale nie regulują one fotela tylko 1 odpowiada za ruch lusterka wstecznego w górę a 2 w dół - WTF? może mi ktoś coś wyjaśnić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Fotel pasażera przesuwa się normalnie? Fotel kierowcy w ogóle nie reaguje czy słychać ze silniczki próbują ruszyć ale nie dają rady? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Riposta Posted April 19, 2017 Author Share Posted April 19, 2017 Fotel pasażera przesuwa się normalnie? Fotel kierowcy w ogóle nie reaguje czy słychać ze silniczki próbują ruszyć ale nie dają rady? Ale jaja, powiem tak, dokładnie teraz wyszedłem sprawdzić fotel pasażera - działa wszystko. Z ciekawości złapałem się jeszcze za fotel kierowcy - mówię sobie może ruszy. No i co się stało - ruszył ale tylko góra dół, Oparcie nie działa nadal. Z pamięci nadal chodzi tylko lusterko, przyciski reagują (w sensie słychać że fotel chce zaskoczyć ale nie może) rano jak wychodziłem do pracy nie działało nic ale też było słychać "chęć pracy" fotela Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Jeśli nie działa tylko oparcie a słychać "że chce" to silniczek się zablokował. Spróbuj mu trochę pomóc, niech ktoś poszarpie oparciem a ty przyciskami kombinuj może ruszy. Jak nie to fotel na zewnątrz i rozbiórka tylko. Silniczki można kupić za niewielkie pieniądze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Riposta Posted April 19, 2017 Author Share Posted April 19, 2017 Jeśli nie działa tylko oparcie a słychać "że chce" to silniczek się zablokował. Spróbuj mu trochę pomóc, niech ktoś poszarpie oparciem a ty przyciskami kombinuj może ruszy. Jak nie to fotel na zewnątrz i rozbiórka tylko. Silniczki można kupić za niewielkie pieniądze. No to sprawdzę i pomogę w ten sposób silniczkom od oparcia - podobnie z robię z siedziskiem ale nie wiem czy to pomoże - mniejsza o to sprawdzę a co w przypadku przycisków od pamięci ? Miałem tam zapisane swoje ustawienia i żony a teraz mogę tylko regulować lusterko : Które można przestawić ręcznie bo nawet nie wiedziałem że w omedze jest regulowane w ten sposób lusterko wsteczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Jeśli nie działa tylko oparcie a słychać "że chce" to silniczek się zablokował. Spróbuj mu trochę pomóc, niech ktoś poszarpie oparciem a ty przyciskami kombinuj może ruszy. Jak nie to fotel na zewnątrz i rozbiórka tylko. Silniczki można kupić za niewielkie pieniądze. No to sprawdzę i pomogę w ten sposób silniczkom od oparcia - podobnie z robię z siedziskiem ale nie wiem czy to pomoże - mniejsza o to sprawdzę a co w przypadku przycisków od pamięci ? Miałem tam zapisane swoje ustawienia i żony a teraz mogę tylko regulować lusterko : Które można przestawić ręcznie bo nawet nie wiedziałem że w omedze jest regulowane w ten sposób lusterko wsteczne No jest jest. Czyli siedzisko tez nie jezdzi przód/tył? Jesli stało się to nagle to raczej małe szanse ze oba silniczki padły na raz..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Riposta Posted April 19, 2017 Author Share Posted April 19, 2017 Jeśli nie działa tylko oparcie a słychać "że chce" to silniczek się zablokował. Spróbuj mu trochę pomóc, niech ktoś poszarpie oparciem a ty przyciskami kombinuj może ruszy. Jak nie to fotel na zewnątrz i rozbiórka tylko. Silniczki można kupić za niewielkie pieniądze. No to sprawdzę i pomogę w ten sposób silniczkom od oparcia - podobnie z robię z siedziskiem ale nie wiem czy to pomoże - mniejsza o to sprawdzę a co w przypadku przycisków od pamięci ? Miałem tam zapisane swoje ustawienia i żony a teraz mogę tylko regulować lusterko : Które można przestawić ręcznie bo nawet nie wiedziałem że w omedze jest regulowane w ten sposób lusterko wsteczne No jest jest. Czyli siedzisko tez nie jezdzi przód/tył? Jesli stało się to nagle to raczej małe szanse ze oba silniczki padły na raz..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Riposta Posted April 19, 2017 Author Share Posted April 19, 2017 Jeśli nie działa tylko oparcie a słychać "że chce" to silniczek się zablokował. Spróbuj mu trochę pomóc, niech ktoś poszarpie oparciem a ty przyciskami kombinuj może ruszy. Jak nie to fotel na zewnątrz i rozbiórka tylko. Silniczki można kupić za niewielkie pieniądze. No to sprawdzę i pomogę w ten sposób silniczkom od oparcia - podobnie z robię z siedziskiem ale nie wiem czy to pomoże - mniejsza o to sprawdzę a co w przypadku przycisków od pamięci ? Miałem tam zapisane swoje ustawienia i żony a teraz mogę tylko regulować lusterko : Które można przestawić ręcznie bo nawet nie wiedziałem że w omedze jest regulowane w ten sposób lusterko wsteczne No jest jest. Czyli siedzisko tez nie jezdzi przód/tył? Jesli stało się to nagle to raczej małe szanse ze oba silniczki padły na raz..... Tak jak pisałem wcześniej, sam fotel rano nie działał wcale, jak padło pytanie czy działa fotel pasażera poszedłem sprawdzić i działał. Jednocześnie jeszcze raz sprawdziłem fotel kierowcy i zaskoczyła regulacja góra dół. Pozostałe przyciski dalej nic nie robiły słychac jedynie było że maja "chęć" przesunać fotel ale nic po za tym. Dodatkowo przyciski 1 i 2 z pamięci regulowały lusterko wsteczne a powinny raczej regulować fotel Przepraszam za odpowiedź do odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Pamieć fotela zawsze ustawia tez lusterka:) Wiec to norma. To ze silniczki próbują ruszyć wygląda jakby się zblokowały. Spróbuj tak jak pisałem a jak nie pomoże to rozbiórka i "ręczne" podawanie zasilania na silniczki żeby sprawdzić czy chodzą z ominięciem sterownika.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Riposta Posted April 19, 2017 Author Share Posted April 19, 2017 Pamieć fotela zawsze ustawia tez lusterka:) Wiec to norma. To ze silniczki próbują ruszyć wygląda jakby się zblokowały. Spróbuj tak jak pisałem a jak nie pomoże to rozbiórka i "ręczne" podawanie zasilania na silniczki żeby sprawdzić czy chodzą z ominięciem sterownika.... Wiem że pamięć fotela ustawia lusterka, ale z tego co się orientuję ustawia lusterka boczne - a nie lusterko centralne w kabinie. I do regulacji lusterek bocznych używa się panelu zamieszczonego na drzwiach a ja zmieniłem kąt lustra w lusterku wstecznym w samochodzie - to co jest zamieszczone centralnie nad skrzynią biegów. Zmieniłem to przyciskami 1 i 2 z pamięci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Pamieć fotela zawsze ustawia tez lusterka:) Wiec to norma. To ze silniczki próbują ruszyć wygląda jakby się zblokowały. Spróbuj tak jak pisałem a jak nie pomoże to rozbiórka i "ręczne" podawanie zasilania na silniczki żeby sprawdzić czy chodzą z ominięciem sterownika.... Wiem że pamięć fotela ustawia lusterka, ale z tego co się orientuję ustawia lusterka boczne - a nie lusterko centralne w kabinie. I do regulacji lusterek bocznych używa się panelu zamieszczonego na drzwiach a ja zmieniłem kąt lustra w lusterku wstecznym w samochodzie - to co jest zamieszczone centralnie nad skrzynią biegów. Zmieniłem to przyciskami 1 i 2 z pamięci Ja to wiem lusterko wsteczne ustawiasz ręcznie, ale jak zapamietujesz ustawienia fotela to ono tez się zapamiętuje i jak później przywołujesz 1-2-3 z fotela to wraca do zapamiętanej pozycji.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Riposta Posted April 19, 2017 Author Share Posted April 19, 2017 Pamieć fotela zawsze ustawia tez lusterka:) Wiec to norma. To ze silniczki próbują ruszyć wygląda jakby się zblokowały. Spróbuj tak jak pisałem a jak nie pomoże to rozbiórka i "ręczne" podawanie zasilania na silniczki żeby sprawdzić czy chodzą z ominięciem sterownika.... Wiem że pamięć fotela ustawia lusterka, ale z tego co się orientuję ustawia lusterka boczne - a nie lusterko centralne w kabinie. I do regulacji lusterek bocznych używa się panelu zamieszczonego na drzwiach a ja zmieniłem kąt lustra w lusterku wstecznym w samochodzie - to co jest zamieszczone centralnie nad skrzynią biegów. Zmieniłem to przyciskami 1 i 2 z pamięci Ja to wiem lusterko wsteczne ustawiasz ręcznie, ale jak zapamietujesz ustawienia fotela to ono tez się zapamiętuje i jak później przywołujesz 1-2-3 z fotela to wraca do zapamiętanej pozycji.... Aha : to wygląda na to że z przycisków fotel stał w miejscu a reagowało samo lusterko, pytanie tylko czemu na 1 szło w dół na 2 szło w górę a na 3 nie było nic mimo ze tez mam zapisane ustawienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Pamieć fotela zawsze ustawia tez lusterka:) Wiec to norma. To ze silniczki próbują ruszyć wygląda jakby się zblokowały. Spróbuj tak jak pisałem a jak nie pomoże to rozbiórka i "ręczne" podawanie zasilania na silniczki żeby sprawdzić czy chodzą z ominięciem sterownika.... Wiem że pamięć fotela ustawia lusterka, ale z tego co się orientuję ustawia lusterka boczne - a nie lusterko centralne w kabinie. I do regulacji lusterek bocznych używa się panelu zamieszczonego na drzwiach a ja zmieniłem kąt lustra w lusterku wstecznym w samochodzie - to co jest zamieszczone centralnie nad skrzynią biegów. Zmieniłem to przyciskami 1 i 2 z pamięci Ja to wiem lusterko wsteczne ustawiasz ręcznie, ale jak zapamietujesz ustawienia fotela to ono tez się zapamiętuje i jak później przywołujesz 1-2-3 z fotela to wraca do zapamiętanej pozycji.... Aha : to wygląda na to że z przycisków fotel stał w miejscu a reagowało samo lusterko, pytanie tylko czemu na 1 szło w dół na 2 szło w górę a na 3 nie było nic mimo ze tez mam zapisane ustawienie Jak nie rozbierzeesz to się nie dowiesz..... Spróbuj najpierw metordy silowej:/ Tylko nic nie urwij jak nie to młotek, przecinak i wyjmujemy fotel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saint Posted May 4, 2017 Share Posted May 4, 2017 Poradziłes sobie ? może poprostu kable pod fotelem się coś pokickalo ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Riposta Posted May 4, 2017 Author Share Posted May 4, 2017 Poradziłes sobie ? może poprostu kable pod fotelem się coś pokickalo ? Nie zabierałem się za to jeszcze, Jedyne co zrobiłem to starałem się pomóc fotelowi przesunąć się ( co nic nie dało), ale niczego nie wyciągałem. Pewnie dlatego że fotel zaciął się w mojej pozycji kierowcy a nie żony, tak był bym zmuszony coś z tym zrobić od zaraz EDIT: UP Problem rozwiązany, rozerwana wiazka pod siedzeniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts