Jump to content

Soczewki skrętne z Vectry C

DonPadre

Recommended Posts

Jak w temacie. Wpadł mi do głowy taki pomysł żeby zastosować takie rozwiązanie w omedze. Wiadomo że Vectra C ma coś takiego jak moduł skrętu i teraz się zastanawiam czy idzie coś takiego zamontować do Omy. Co o tym myślicie i może ma ktoś rozeznanie czy w ogóle jest opcja zamontowania czegoś takiego?

Ja sie nie znam ale gdzies mi sie obilo o uszy ze sie nie da bo to jest w vectrze na canie i nie da rady do omegi tego zaapikowac :P

No chyba wlasnie tu sie nie da :P ja o tym slyszalem na pezykladzie signum tak samo jak z testem zegarow przy odpalaniu :P ale tutaj musisz @awhaker a pytac albo skita :P

To nawet nie chodzi o CAN. Dwa podstawowe problemy jakie mi przychodzą do głowy to: jak wpasować obrotowa soczewkę z vectry w odbłyśnik od omegi tak żeby to zmieściło się w lampę, jakoś wyglądało i działał siłownik od skrętu soczewki który jest na linkach). Druga sprawa to skąd w omedze bez esp wziąć sygnał skrętu kół.

To nawet nie chodzi o CAN. Dwa podstawowe problemy jakie mi przychodzą do głowy to: jak wpasować obrotowa soczewkę z vectry w odbłyśnik od omegi tak żeby to zmieściło się w lampę, jakoś wyglądało i  działał siłownik od skrętu soczewki który jest na linkach). Druga sprawa to skąd w omedze bez esp wziąć sygnał skrętu kół.

Trzeba by było rzeźbiź z tylkiem reflektora. Tak robiłem w Vectrze A jak pakowałem soczewke z audi także zmieścić się zmieści i wyglądać też będzie. No właśnie o to mi się rozchodzi. Vectra C ma coś takiego jak czujnik położenia skrętu i może jakimś sprytnym sposobem dałoby się częśc instalacji z Vectry odpowiedzialnej tylko za skręt tych lamp właśnie wkomponować do omegi :D Przeszukuje internety dokładnie jak to jest rozwiązane w VC ale bardzo mało informacji na ten temat jest.

To nawet nie chodzi o CAN. Dwa podstawowe problemy jakie mi przychodzą do głowy to: jak wpasować obrotowa soczewkę z vectry w odbłyśnik od omegi tak żeby to zmieściło się w lampę, jakoś wyglądało i  działał siłownik od skrętu soczewki który jest na linkach). Druga sprawa to skąd w omedze bez esp wziąć sygnał skrętu kół.

Trzeba by było rzeźbiź z tylkiem reflektora. Tak robiłem w Vectrze A jak pakowałem soczewke z audi także zmieścić się zmieści i wyglądać też będzie. No właśnie o to mi się rozchodzi. Vectra C ma coś takiego jak czujnik położenia skrętu i może jakimś sprytnym sposobem dałoby się częśc instalacji z Vectry odpowiedzialnej tylko za skręt tych lamp właśnie wkomponować do omegi :D Przeszukuje internety dokładnie jak to jest rozwiązane w VC ale bardzo mało informacji na ten temat jest.

Można spróbować pokombinować z omegowym czujnikiem esp z RM02-03. Ale nie mam pojęcia czy podejdzie pod kolumnę ze starszych roczników, i na jakiej zasadzie działa. Trzaby przetrzepac instalke od vectry i obczaic jak to dziala w vectrze. POpatrez w tisie jak znajde chwilke

Dobra, zajrzałem w vectrę c w Tisa i tak szybko jak otworzyłem to zamknąłem.. Hehe. Zapomnij o wykorzystaniu modułu sterowania z vectry. Trza by coś urzeźbić specjalnie na tę okazje :P

no to pozostaje ci tylko rzezbic z tylna lampa jak na filmiku :D

Chyb anie do konca czaje ta funkcjonalność.... Zaczątek transformera?

tez tego nie czaje no ale fajnie ze sie da :D pierwsze co to ze spryskiwaczami na lampe mi sie skojarzylo :D

Nie da się zastosować elektroniki z vectry jeden moduł jest powiązany z innym. Czujnik położenia kierownicy jest w module CIM a to juz kirunki, wycieraczki immobilaizer, sterowanie z kierownicy i jeszcze cos tam na jednej płytce.

Nie da się zastosować elektroniki z vectry jeden moduł jest powiązany z innym. Czujnik położenia kierownicy jest w module CIM a to juz kirunki, wycieraczki immobilaizer, sterowanie z kierownicy i jeszcze cos tam na jednej płytce.

To jest sytuacja jak z nagłośnieniem bose w omedze. Niby się nie da całości z kompem pokładowym podpiąć pod aftermarketowe radio, a jednak można fabryczne schować do bagażnika i wszystko będzie śmigać :P Myślę że można by było pomyślec nad zrobieniem modułu skrętu do omegi który będzie sterował lampami. Z drugiej strony najprostrzym rozwiązaniem byłoby wkomponować sterowanie soczewką w system doświetlania zakrętów który można dostać wszędzie i sterowany jest kierunkowskazami bodajże. Niby nie miałoby to pełnej sprawności w każdych warunkach ale zawsze coś na dobry początek ::P