Jump to content
Omega Elite Klub

2.2 DTI kombi by -=CoBr@=-

petercobra

Recommended Posts

Witam,

Od stycznia jestem kolejnym właścicielem CZORNEJ omegi 2.2 DTI ver kombi. Rok prod 2000, pierwsza rej 2001.

Pierwsza rejestracja w PL 2008r i od tego czasu jest w rodzinie. Początkowo oczko w głowie ojca, od stycznia u mnie smile.png Ściągane do PL z Niemiec 136000 tyś. Obecnie 240000.

Jako, że w przyszłym roku moja omcia ma 18-stkę chciałbym ją trochę odmłodzić i lekko podrasować. Plany to raczej seria + delikatne mody wewnątrz pojazdu.

lista rzeczy do ogarnięcia na początku:

- podświetlenie deski (wymiana przepalonych żarówek)

- blacharka (purchle przy szybie czołowej i w kilku newralgicznych miejscach; szkody parkingowe - cały bok kierowcy)

- tapicerka i kokpit (widać upływ czasu)

- ogarnąć delikatnie pod maską

- regeneracja reflektorów

- zakup zestawu bose

- dodanie grzania pupy

z czasem:

- hamownia + diagnostyka silnika

- chips

- diagnostyka + regen turbinki

- diagnostyka + regeneracja wtrysków (mam wrażenie, że 1,3l/h na starcie silnika to ich wina)

- felgi irmiego - bo ładne są smile.png

- drewniana kiero irmiego

- nowe komplety opon

- tunning wnętrza (oringi na zegarach, diody)

Jeśli ktoś miałby jakieś pomysły to chętnie wysłucham co do lepszego wyglądu omci smile.png

p.s. zdjęcia w miarę możliwości dodam do końca tyg

@ 16/05/2017  

QmtWLTY.jpg?1

@edit 26.05.2017r

40csnxd.jpg?1

Pzdro

Dodane jedno foto z albumu - była ze mną tego dnia i nie zawiodła :)

Więcej dam jak ogarnę myjkę bo strasznie wygląda obecnie;/

Witam witam :D

Bajera auto i plan już jakiś jest więc działaj i wstawiaj fotki :P

Pozdrawiam .

• 2 weeks later...

Pytanko - czy opłacalna jest zmiana koloru wnętrza omci na jasny beżowy? Obecnie mam ciemne plastiki i welurowe fotele a strasznie podoba mi się jasne wnętrze - nie za dużo grzebania jest przy tym (fotele, kanapa, pasy, plastiki, schowek itp)? Może ktoś robił taki zabieg u siebie i podzieli się wiedzą?

jak dla siebie ocziwiscie ze tak, jeszcze tym bardziej jak oma ma zalostac na dłużej u Ciebie to wcale bym się nie zastanawiał ; )

taka skórka bajera Panie

Graba i Rysiu kupili jakąś omę na czesci chyba z beżową skora....

tylko On ma kombi własnie a chłopy sedana juz temat narzucany :P

no mamy sedana i szarą skóre także nie podejdzie :) co do zmiany wnetrza bedzie troche roboty ale jakbym mial robic dla siebie auto to bym sie nie zastanawial :)

pytanko - szukać ori skóry beżowej do omci czy lepiej te fotele recaro w welurze i obszyć je sobie beżową skórą? w recaro było grzanie dupy czy nie bardzo?

zdajesz sobie sprawe jakie to sa koszty obszycia ? :) wszystkie fotele w skorze to byly recaro jak sie myle niech mnie ktos poprawi :P

Wszystkie były recaro. ALe pełne kubełki z oznaczeniem był tylko w omedze Be. Obszycie u tapicera to kilka tys. :/

No i smuteczek... Jak się okazało firma reklamująca się chip tuningiem nie potrafi prostych rzeczy zrobić. Mój silnik 2.2 dti posiada bowiem komp boscha, gdzie trzeba wylutować kość i przeprogramować ją. Panowie oświadczyli mi dziś, że niestety ale nie podejmą się tak skomplikowanego działania... Dla porównania pierwsza lepsza firma chip tuningowa ze stolicy po 5 min rozmowy umówiła się ze mną na zrobienie samochodu bez najmniejszego zająknięcia... 3h i będzie po robocie...

Ogólnie nie polecam tej firmy :(

jak Ci trzyma serię to trzeba liczyć 1000zł - pomiar na hamowni + chip. Ja jeszcze u siebie chyba egr'a całkiem wywalę (wyłączenie go w kompie + wywalenie kontrolki) za 300zł. Dam znać we wtorek jak będzie po wszystkim...

Ja swego czasu w 2.2 DTI wyciągnąłem 320 Nm i 140 KM i kosztowało mnie to 600 zł .Różnica była bardz odczuwalna :)