Jump to content

PROBLEM NA PB

matahas

Recommended Posts

witam, problem z omegą.

Pacjent OMEGA B FL 2.2 PB+LPG

Źle pracuje na benzynie, po nocy rano dopiero za 4 razem odpala w miarę normalnie falują obroty i jako tako chodzi ale moc ma tragiczną. Problem z benzyną pojawił się kiedy, krótka historia: Wymieniane były popychacze, świece, listwa zapłonowa i rozrząd. Wróciłem do domu od mechanika na PB w pełni mocy, 2 dni jazdy na pb wszystko ok, zatankowałem gaz pojechałem po żonę do pracy (na gazie również pełna moc) wróciliśmy do domu. No i rano zaczęło się 2 razy zgasł nie odpalił, za 3 razem obroty skakały a przy dodawaniu gazu brakowało mocy, po jakims czasie sie ustabilizował ale moc 80 %, po przełączeniu na LPG jest super, idzie jak przecinak, zrzuce na PB obroty lekka spadną i muł silnik nie pracuje równo. Z błędów tylko ubogi wydech obecny, i raz miałem na pb ze mieszanka uboga. Gdzie szukać problemu, czy mogły się rozjechać mapy wtrysków? Listwa lpg była tylko regenerowana (nowy środek) gaz nie był dostrajany. HELP

trzeba było by tam zerknąć pod maskę czy coś nie przegapił -jakaś kostka nie dokręcony przewód paliwowy itd .

ale chyba wizyte zalecam u niego , skoro była usługa jest gwarancja

Hm a ciśnienie na listwie  paliowej?

W razie co mam wszystko z 2.2 16v sprawne ze swojego auta to można się dogadać ppwysylac graty na podmiane  :)

Problem mam nadzieję rozwiązany. Zrobiliśmy reset mapy przez opcoma tylko ze krótkoterminowej, bo nie miałem opcji długoterminowej. Jednak jest jak ręką odjął, pali z dotyku, chodzi równo i jeździ. Nie wiem dlaczego w opcjach programowania nie mam typowo opcji resetu pamy który jest podobno lepszy niz ten w opcjach specjalnych gdzie wybieramy z listy. Wychodzi na to ze rozjechały się mapy po tym jak jezdziłem na gazie i gaz jest do regulacji względem benzyny ale zrobie to dopiero jak przejade te 200 km na pb zeby sie skalibrowało do końca.

Podjedź do gazowników niech Ci skasują mapy pb/lpg w sterowniku LPG i dopiero w tedy zbieraj mape benz.