Krzycho 84 Posted June 6, 2017 Share Posted June 6, 2017 Witam wszystkich, z racji tego, że jestem nowym posiadaczem Opla Omegi A chciałbym się zapytać w jaki sposób mam odpowietrzyć układ chłodzenia po wymianie termostatu, silnik 2.0 C20NE 115 KM, jeszcze go nie wymieniłem ale chciałbym wiedzieć wcześniej żeby nie zostać z ręką w nocniku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukary Posted June 6, 2017 Share Posted June 6, 2017 hmmm nie pamiętam czy przy chłodnicy w A coś było do odpowietrzania ale raczej nie ... po prostu po wymianie zalewasz płyn uruchamiasz auto do momentu zagrzania sie = otwarcie termostatu zazwyczaj otwiera sie wtedy termostat włącza sie wentylator powinno samo sie odpowietrzyć ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzycho 84 Posted June 6, 2017 Author Share Posted June 6, 2017 Ok dzięki, zrobię tak jak mówisz i zobaczymy czy wszystko będzie OK. Ja też nie zauważyłem nigdzie przy silniku żadnego odpowietrznika i w książce też nic nie ma na ten temat jak odpowietrzyć układ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzycho 84 Posted June 8, 2017 Author Share Posted June 8, 2017 Hej, Omegę kupiłem 3 tygodnie temu i szczerze mówiąc nigdy się tym autem nie interesowałem i niewiele wiem na temat budowy samochodu. Mam silnik 2.0 C20NE 85kW, wiem że tam jest sprzęgło wiskotyczne ale na czym polega jego działanie to nie wiem. Muszę wymienić termostat i dlatego pytałem o to jak się odpowietrza układ chłodzenia, ale jeśli on sam się odpowietrzy to nie ma problemu. Czy mogę dolać innego płynu chłodniczego do tego który tam był? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzycho 84 Posted June 9, 2017 Author Share Posted June 9, 2017 Aha ok, dzięki za objaśnienie działania tej wiskozy, przyznam, że jest to dość nietypowe rozwiązanie, dziś już się takich nie stosuje, po prostu jest czujnik temperatury płynu wkręcony w chłodnicę i załączający wiatrak w odpowiedniej temperaturze. A czy to sprzęgło wiskotyczne jest rozwiązaniem awaryjnym i potrafi się zepsuć? Ok, postaram się dolać takiego samego płynu jaki tam był. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts