danio Posted June 9, 2017 Share Posted June 9, 2017 Witajcie Chce zalozyc lusterko z dioda podswietlajaca kokpit. Obecnie mam tylko pamiec i fotochrom. Duzo trzeba kombinowac oprocz kupna takiego lusterka? Czy wystepowaly lusterka z dioda i pamiecia bez sensora? Bo sama dioda tylko w drugich poliftach po 2002 roku? W czarnej mam ta diode, pamiec, ale tu jest sensor deszczu no i duza czarna obudowa. Obecnie w zielonej mam tak jak na foto. Z gory dziękuję za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted June 9, 2017 Share Posted June 9, 2017 Witajcie Chce zalozyc lusterko z dioda podswietlajaca kokpit. Obecnie mam tylko pamiec i fotochrom. Duzo trzeba kombinowac oprocz kupna takiego lusterka? Czy wystepowaly lusterka z dioda i pamiecia bez sensora? Bo sama dioda tylko w drugich poliftach po 2002 roku? W czarnej mam ta diode, pamiec, ale tu jest sensor deszczu no i duza czarna obudowa. Obecnie w zielonej mam tak jak na foto. Z gory dziękuję za pomoc No to po kolei Wg epc były 4 rodzaje lusterek Lewy górny róg - fotochrom z diodą jak w zafirze, vectrze c itp - montowany w wersjach z czujnikiem deszczu bez pamieci foteli prawy górny róg - fotochrom z diodą w wersjach z pamięcią foteli i czujnikiem deszczu lewy dolny - zwykle - występowało w kilu odmianach w zależności od rocznika ale generalnie bieda prawy dolny rog - fotochrom pod pamieć bez diody bez czujnika deszczu Pierwsze 2 rodzaje z tego co wiem po rm 2002 Jak kupisz lusterko z diodą pod pamieć czyli z prawego górnego rogu to istnieje możliwość przełożenia podstawy od zwyklego lusterka, niestety musisz ciapnac wtyczke i przylutowac ja ponownie. Jesli wtyczka bedzie taka sama to powinno dzialac p&p. Jesli kupisz lusterko do wersji bez pamięci to możesz zalozyc odwrotnie oslone od vectry tak jak to zrobil @grabarz ale rozumim ze ta opcja cie nie interesuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted June 9, 2017 Author Share Posted June 9, 2017 Dzieki skit Zostaje opcja pamiec z dioda i czujnikiem Tylko czy obudowa lusterka podejdzie z mojego do drugiego czy musze dac obudowe ta od czujnika? Czy czujnik deszczu jest w jakis sposob połączony z lusterkiem czy ma osobna wtyczkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted June 10, 2017 Share Posted June 10, 2017 Musisz podmienic calą podstawe z ta oslona na szybe(patrz załącznik), albo rzezbic cos z iinych oslon. Ja u siebie przelozylem podstawe i trybilo:) Czujnik deszczu ma osobna wtyczke:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted June 10, 2017 Author Share Posted June 10, 2017 A kazda omega ma wiazke pod czujnik deszczu? Jak tak to nie lepiej kupic komplet lusterko z czujnikiem i obudowa gdyby szyba jebła kiedy:) Obecnie to chce wpakowac tylko lusterko z pamiecia i dioda. Ale jakby komplet sie trafil w dobrych pieniadzach to czemu nie. U siebie tez dokladales czujnik deszczu i lusterko z dioda tak? Z pamiecia czy bez? Jakie ori miales? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted June 10, 2017 Share Posted June 10, 2017 Ori miałem zwykle najzwyklejsze. Dokładałem(a właściwie zrobiłem) całą wiązkę pod czujnik deszczu. Podobno rm2002 mają jakiś kawałek tejże wiązki ale i tak w trójkącie z przekaźnikami trzeba przerabiać. ja mam 2001 wiec u mnie nie było nic. Lusterko z duodą bez pamięci. Ja mam składane lusterka więc to się wyklucza. Można kupić komplet z obudową ale na szybie bez czujnika deszczu wygląda to ohydnie - szyba pod czujnik ma duzo większy wyciemniony trójkąt pod lusterkiem wiec na zwykłej szybie będzie ci to prześwitywało...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted June 10, 2017 Author Share Posted June 10, 2017 Ok dzieki w takim razie bede szukał lusterka z pamięcią i dioda. Ona sie sama zalacza jak sie ciemniej zrobi, nie po włączeniu postojowek? Musi brac jaki sygnał z lusterka i wtedy się samo załącza. 3 lusterka z dioda sa tylko ze zwykle bez pamieci. A do vectry b nie zaadoptowalby takiego lusterka? Gorzej z maskownica zeby to ladnie schowac Co tam dokladnie trzeba plus, masa cos wiecej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted June 11, 2017 Share Posted June 11, 2017 Tak załącza się sama po zmierzchu. Do samego fotochromu i diody wystarczy plus i masa. DO Pamieci duzo duzo wiecej Jesli masz pamiec to powinieneś miec wiązkę i wtyczkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted June 11, 2017 Author Share Posted June 11, 2017 W omedze pamiec jest takze wsio jest jak na pierwszym foto. Do vectry b jakby chcial zwykle zaadoptowac fotochrom z dioda nie powinno byc problemu. Także bedziemy działać w temacie. @Skit zdjalem lusterko z pamiecia i tam jest azzzzz 11 kabli łooo matko przenajswietszo @Grabarz zapodaj foto cos tam u siebie zdłubał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 Hehe, no jest, jest:) NIestety nie ogarniesz inaczej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted June 16, 2017 Author Share Posted June 16, 2017 Na chwile obecna szukam takiego lusterka ale nigdzie nie ma. Jakbys jeszcze wiedzial z jakimi szybami takie lusterko z pamiecia i dioda wystepowalo to byłbym ooo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 http://allegro.pl/opel-vectra-c-signum-lusterko-wsteczne-i6063149650.html laduj od vectry albo signum tansze sa ja u siebie mam z signuma chyba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted June 16, 2017 Author Share Posted June 16, 2017 Faktycznie tanie ale to jest bez diody raczej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 szukaj z dioda pare sztuk sie znajdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 http://allegro.pl/lusterko-wsteczne-fotochrom-opel-vectra-c-i5930473154.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 Tyle że to nie jest pod pamięć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 a bo pod pamiec jeszcze ma byc ? przewinelo mi sie takie z kostkami ale chyba bez leda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted June 16, 2017 Author Share Posted June 16, 2017 Znalazlem pare z pamiecia i dioda ale czy czasem z vc/signum nie maja tasmy canbus czy jak sie to zwie http://allegro.pl/lusterko-wsteczne-vectra-signum-24438233-fotochrom-i5177905396.html I czy mocowanie jest takie samo jak w omedze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 mocowane tak samo ale musisz miec plastik http://allegro.pl/opel-vectra-c-obudowa-oslona-lusterka-wstecznego-i6815698562.html no i ten plastik trzeba przyrzezbic do polowy obciac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted June 17, 2017 Share Posted June 17, 2017 CZy elektronicznie bedzie to samo powiem ci jak usiade do tisa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted October 6, 2017 Author Share Posted October 6, 2017 A wiec lusterko omegowe juz mam pamięć+fotochrom+dioda numery 24438234 Zas z vectry ma numer 24438233 Kiedys kupie z vectry/signum i porownam. Ale do rzeczy To obecne mam z pamiecia+fotochrom 2000r Chce wlozyc pamiec+dioda+fotochrom 2002r Tylko sa inne kostki i kolory kabli. Niektóre kolory sie pokrywają ale nie wszystkie. Piny lusterko-wtyczka. Pamięć+fotochrom lusterko-wtyczka karoseria 11pin 2000r Pamięć+fotochrom+dioda lusterko 13pin- wtyczka karoseria 11pin 2002r Czy ma ktos rozpiske tych wtyczek? Bo nie chce niczego zdupcyć Mam nadzieje ze dobrze wytłumaczyłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted October 8, 2017 Share Posted October 8, 2017 W RM2002 wg TISA: SZaro/Czarny 0,5 pin3 - Centralny zamek Biało/CZarny 0,5 pin4 - swiatło wsteka czarny 0,5 pin1 - napiecie zapłonu nibiesko/czerowny 0,5 pin10 do pin 24 moduł pamięci czarno/czerowny 0,5 pin12 - do pin 13 moduł pamieci niebiesko/biały 0,5 pin 11 - do pin 23 moduł pamieci szaro/czarny 0,5 pin 14 - do pin 8 modul pamieci szro/zółty 0,5 pin 13 - do pin 9 moduł pamieci czarny 0,5 pin 16 - do pin pin 5 modul pamieci czarno brązowy 0,5 pin 15 do pin 4 moduł pamieci brązowy 0,5 pin2 - masa Wg schemató 99-2001 SZaro/Czarny 0,5 pin9 - Centralny zamek Biało/CZarny 0,5 pin10 - swiatło wsteka czarny 0,5 pin11 - napiecie zapłonu nibiesko/czerowny 0,5 pin1 do pin 24 moduł pamięci czarno/czerowny 0,5 pin3 - do pin 13 moduł pamieci niebiesko/biały 0,5 pin 2 - do pin 23 moduł pamieci szaro/czarny 0,5 pin 7 - do pin 8 modul pamieci szro/zółty 0,5 pin 6 - do pin 9 moduł pamieci czarny 0,5 pin 4 - do pin pin 5 modul pamieci czarno brązowy 0,5 pin 5 do pin 4 moduł pamieci brązowy 0,5 pin8 - masa Opisy po stronie budy Mam nadzieje ze to coś pomoże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted October 9, 2017 Author Share Posted October 9, 2017 Dzięki wodzu bedziemy próbować lutować Mam nadzieje ze niczego nie zakopce jak to bywa u kopciucha Wychodzi na to ze po stronie budy kolory kabli sa takie same? Mnie sie wydawaly inne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted October 9, 2017 Share Posted October 9, 2017 Tak jest w Tisie. Ale sprawdź organoleptycznie:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted October 9, 2017 Author Share Posted October 9, 2017 Panie rm 2002 pin 10 jest 2 razy bo przepisuje na kartke te kolory i powtórzyły mi sie dwa piny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts