B0Cygano Posted June 15, 2017 Share Posted June 15, 2017 Witam, może nie jest to wielki problem, ale mnie on irytuje, otóż wygląda to tak. Wyłączam auto wyjmuje kluczyki radio się wyłącza powiedzmy dla przykładu na 2 stopniu głośności (dwa kliknięcia na multimedialnej kierownicy), po ponownym uruchomieniu radio włącza się z wyższym poziomem głośności i tak to jest za każdym razem, ale zauważyłem, że ten poziom zawsze jest taki sam, jak by to był poziom normy przy którym odpala się ten radioodbiornik. Teraz moje pytanie brzmi jak zrobić, aby radio załączało się z poziomem głosu z jakiego ostatnio korzystałem, czy coś da się przestawić w ustawieniach, czy może oryginalnie tak powinno być ? Radio to oryginalne Philips CCRT700. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted June 15, 2017 Author Share Posted June 15, 2017 Z tego co pamiętam funkcja ON Vol... Chodzi szukać takiego czegoś w ustawieniach radia, czy programuje się to kompem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted June 15, 2017 Author Share Posted June 15, 2017 Jak byś mógł, byłbym wdzięczny, poszedłem do auta przeleciałem ustawienia, ale nic takiego nie znalazłem. Instrukcje mam, ale po Niemiecku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted June 15, 2017 Author Share Posted June 15, 2017 Wywołanie i ustawianie akustycznych funkcji specjalnych Wcisnąć przycisk J*. X Menu audio (akustyka) pojawia się na wyświetlaczu. "EMTRflS" wybrać i potwierdzić. Wybrać specjalną funkcję akustyczną i potwierdzić wybór (patrz poniżej). Podać żądaną wartość. X Wartość zostanie zapamiętana automatycznie. Aby opuścić menu, powtórnie nacisnąć przycisk «P. • Jeśli w ciągu 10 sekund nie zostaną podane żadne wartości, nastąpi samoistna zmiana menu. Dorwałem coś takiego, ale niejasno jest opisane co to ma właściwie ustawiać Tu jest całość: http://klubzafira.pl/plikownia/instrukcje/ccrt-700_2.pdf To jest cytat z instrukcji po Polsku, którą przed chwilą ściągnąłem z elektrody: Specjalne funkcje akustyczne Wywołanie i ustawianie akustycznych funkcji specjalnych Wcisnąć przycisk J * . X Menu audio (akustyka) pojawia się na wyświetlaczu. "EMTRflS" wybrać i potwierdzić. Wybrać specjalną funkcję akustyczną i potwierdzić wybór (patrz poniżej). Podać żądaną wartość. X Wartość zostanie zapamiętana automatycznie. Aby opuścić menu, powtórnie nacisnąć przycisk «P. • Jeśli w ciągu 10 sekund nie zostaną podane żadne wartości, nastąpi samoistna zmiana menu. SDVC CURV. - automatyczna regulacja głośności W celu skompensowania wpływu hałasu jazdy, poziom głośności radioodbiornika dopasowywany jest do prędkości pojazdu. Zależność poziomu głośności może być ustawiana między wartością 0 (wyłączona) i 5 (silna zależność). Specjalna funkcja muzyczna: SOUC CUR1.,1. Zakres ustawiania: 0 do 5 TA VOL- poziom głośności komunikatów o ruchu drogowym Poziom głośności dla komunikatów o ruchu drogowym (Traffic Announcement) można zaprogramować niezależnie od ogólnego ustawienia poziomu głośności radioodbiornika. Specjalna funkcja akustyczna: Tfl UOL. Zakres ustawiania: -3 do +3 CALL VOL. - ogólne ustawienia poziomu głośności telefonu Poziom głośności dla trybu głośnomówiącego i sygnału zgłoszenia (dzwonka), można ustawić dodatkowo. Specjalna funkcja akustyczna: CflLL UOL. Zakres ustawiania: -3 do +3 PHONE AUDIO - Włączanie fonii z radioodbiornika, magnetofonu lub zmieniacza płyt kompaktowych w czasie, gdy włączona jest funkcja telefoniczna Także po włączeniu funkcji PHONE (telefon) możliwe jest słuchanie radioodbiornika, magnetofonu lub odtwarzacza płyt kompaktowych. Radioodtwarzacz zostanie wyciszony w momencie rozpoczęcia rozmowy. Specjalna funkcja akustyczna: PHONE RUD 10 Ustawienie: ON (włącz.) lub OFF (wył.) EXT.VOL. - Poziom głośności zewnętrznego źródła dźwięku Do CCRT 700 dołączać można odbiorniki zewnętrzne (np. systemy nawigacyjne). Sygnał nadawany przez odbiornik zewnętrzny dołączony do urządzenia CCRT 700 spowoduje, że zostanie on przekazany dalej, także wtedy gdy radioodtwarzacz jest wyłączony. Wyświetlacz pokazuje wtedy "EXT. IN". Poziom głośności dla odbiorników zewnętrznych można programować niezależnie od normalnego poziomu głośności urządzenia. Specjalna funkcja akustyczna: EtfT. (poz. głośności zewn. źródła dźwięku) Zakres ustawiania: -3 do +3 58 Ale nic ja tu nie widzę, żeby można było wyregulować poziom dźwięku z jakim radio ma się włączyć. Chyba, żeby sprawdzić te ustawienie "SDVC CURV. - automatyczna regulacja głośności". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted June 15, 2017 Author Share Posted June 15, 2017 Spróbuj.. Tylko nie wiem, czy to nie jest auto głośność podczas jazdy Musi byc możliwość zmiany, tak niby sugeruje ta koślawa instrukcja: Poziom głośności i barwa dźwięku W celu zmiany poziomu głośności obracać pokrętło uniwersalne. • Po włączeniu urządzenia głośność pozostaje na poziomie takim, jaki ustawiony był w momencie wyłączenia pod warunkiem, że leży on poniżej głośności zaprogramowanej na stałe jako poziom podstawowy. No poszedłem do auta i żadne z tych ustawień nie pomogło, ale mam kilka obserwacji, po wyłączeniu radia przez około 1 minutę przycisk do włączania jak i "Onstar" delikatnie się podświetlają i jeżeli w tym czasie włączę radio to odpala się z ostatnim poziomem głośności, ale po minucie od wyłączenia radia słychać jakby odcięcie napięcia, dwa wcześniej delikatnie podświetlone przyciski gasną. Po tym jak już włączymy radio, ustawia się ze swoim poziomem głośności a nie tym co był ostatnio. Teraz pytanie jest, czy tak ma być, czy coś jest nie tak i radio gubi podtrzymywanie zasilania ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted June 15, 2017 Author Share Posted June 15, 2017 I tu jest chyba pytanie do tych, którzy mieli/mają takie radio A tacy istnieją ? Ale jeszcze coś dopowiedzieć mogę jak kupiłem auto, fabryczne radio więziono w bagażniku, a w aucie siedziała chińska błyskotka Pajoniera, oczywiście po dwóch dniach zrobiłem to co zrobić należało, ale teraz nasuwa się pytanie czy ktoś nie modził przy pinach i czegoś nie przekładał tam pod nie fabryczne radio. Bo jak dobrze rozumiem instrukcje, to u mnie działa nie odpowiednio: Po włączeniu urządzenia głośność pozostaje na poziomie takim, jaki ustawiony był w momencie wyłączenia pod warunkiem, że leży on poniżej głośności zaprogramowanej na stałe jako poziom podstawowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted March 15, 2018 Author Share Posted March 15, 2018 (edited) Dobra tak wygląda sytuacja, w lipcu byłem w firmie CA z tym wątkiem, gość wyjął radio, popatrzał stwierdził, że wszystko podłączone jak należy i włożył radio, dalej to samo, wyjął jeszcze raz, i stwierdził nic tu nie zrobi bo wszystko w podłączeniu ok. Włożył radio i co, nagle zaczęło działać, ma się przez to rozumieć, że radio włączało się na poziomie akustycznym na jakim było wyłączane. A teraz znowu wyjełem radio, w celach projektu "zmieniarka", po włożeniu problem powrócił wyjmowałem z 2 razy i dalej to samo, ktoś może podpowiedzieć czego to wina jest I gdzie szukać rozwiązania problemu ? Edited March 15, 2018 by B0Cygano Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orkan Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 Wydawałoby się, że to coś z podtrzymaniem pamięci, ale rozumiem, że inne funkcje pamięta? Jeżeli ustawiasz to wg instrukcji, to by wskazywało, że jakiś układ fisiuje. Sprawdź kostki i kable. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted March 15, 2018 Author Share Posted March 15, 2018 @Orkan Co ciekawe, stacje pamięta, ustawienia też, ostatnio odtwarzane źródło również. Jest takie coś widoczne w nocy do minuty po wyłączeniu delikatnie podświetla się włącznik na radiu, później słychać pyknięcie włącznik przestaje być delikatnie podświetlony i po tym, jak się włączy radio gra już na przyjętej dla siebie, dość głośnej sile głosu, mimo, że przed wyłączenie poziom był na minimum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 skontroluj http://pinoutguide.com/CarAudio/Philips_CCRT_700_pinout.shtml 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted March 23, 2018 Author Share Posted March 23, 2018 Wczoraj wyjąłem radio oraz ramkę z kostką i dla mnie nic tam podejrzanego nie ma, pewnie nie znam się, złożyłem i dalej to samo. Jak na razie udało się tylko przyciszyć poziom startowy odbiornika, co by nie włączał się za głośno, nie jest to rozwiązanie problemu, ale tymczasowe. Opiszę to jak to się robi, bo nie każdy może wiedzieć. Cytat 1. Włączyć zapłon. 2. Wyłączyć radioodbiornik. 3. Nacisnąć i przytrzymać przycisk RDS i włączyć radioodbiornik, aż zabrzmi sygnał potwierdzenia. Na wyświetlaczu pojawi się długi ciąg znaków, który pokazuje natężenie sygnału odbieranego nadajnika radiowego i częstotliwość. 4. Naciskać przycisk RDS tak długo, aż na wyświetlaczu pojawi się P37. 5. Za pomocą przycisków stacji 1 i 2 zmienić wartość na 13. Przycisk stacji 1 zmienia 1. pozycję, przycisk stacji 2 zmienia 2. pozycję. Można wybrać 16 różnych znaków. (0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F) Przycisk stacji 1 nacisnąć jeden raz, a przycisk stacji 2 sześć razy, aby ustawić wartość 13. 6. Nacisnąć przycisk RDS, aż jeden raz zabrzmi sygnał potwierdzenia, wówczas nowa wartość zostaje zapisana. Ta instrukcja pochodzi z TIS 2000, ja ustawiłem wartość 04, co odpowiada czwartemu pozimowi głośności na pokrętle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts