Jump to content

Wydajność klimatyzacji w Omedze B dyskusja ogolna.

B0Cygano

Recommended Posts

Witam, temat nie dotyczy jakiegoś problemu, chciałby zobaczyć jak wy oceniacie klimatyzacje w swoich Omegach, a może jakieś porównanie do innych aut ?

Ze swego skromnego doświadczenia powiem, że według mnie system ochładzania kabiny nie jest za wydajny, przynajmniej dla mnie się tak wydaje. Jeżeli auto nagrzeje się do 45 stopni na słońcu to trochę czasu upłynie aż je schłodzi, powiecie, że klimatyzacja u mnie nie wydala. Dzisiaj sobie sprawdziłem i po przejechaniu 10 km temperatura na środkowej kratce nawiewu wahała się od 5 do 7 stopni przy prędkości wentylatora 4 i ustawieniu na 18. i temperaturze na zewnątrz 23 stopni. Więc wydaje mi się, że to są poprawne wartości, a jednak efekt schładzania nie jest jakiś powalający. Na LO kiedyś jak zmierzyłem to temperatura na 3 biegu wiatraka na środkowej kratce wahała się od od 2-4 stopni a na podwórku było 18.

Jak z tym jest u was, jesteście zadowoleni z efektów pracy klimatyzacji w waszych Omegach ?

• 3 months later...

Jak auto stoi na słońcu i jest faktycznie fest nagrzane to potrzeba z 10 minut na full,żeby dało się wejść, nie mniej kogo nie wezmę do auta to mówi, że zimno czyli jest ok.

Nie wiem czy wiecie ale we wnętrzu Omegi jest kilka czujników powietrza.

Jak coś jest zstentegowane to pewnie też dziwnie klima pracuje.

UniqueTM ja nie śmigam z klimą na full.

Ale na początku schładzam dając na fulla.

Wiadomo ,że z klimą można zachorować.

Ale ja choruje bez niej...

pozdro

Ja nie narzekam. 5 minut i auto schłodzone do normalnego poziomu, czyli w moim przypadku 21C. Nie jestem zwolennikiem schładzania na full, tym bardziej w duży upał. Różnice temperatur powodują bolące gardło i inne takie tam.

Otwierając mocno nagrzane auto: wsiadam, odpalam, otwieram wszystkie szyby na około 30 sekund, wrzucam nawiew, rozwiewa sie ten największy ukrop...

Zamykam szyby, właczam klimę na 21C Auto i właczam ulubioną muzykę...

Jedynka i po kłopocie, 5 minut i wentylator klimatronika zwalnia osiągając temperaturę :)

Jeśli chodzi o nawiew, ogrzewanie, klimatyzację to w Omedze naprawdę nie mam zastrzeżeń!

Zmierz temperaturę na środkowej kratce nawiewu, wtedy można mieć jakieś odniesienie :) Ale na to co najmniej do maja musisz poczekać :D

Ale po co mam mierzyć? Po co? Napisałem, że parę minut i jest osiągnięta temperatura, która mnie interesuje. Całe lato jeździłem na klimie i zawsze tak samo... Otwarcie auta, wietrzenie z ukropu, muzyka, klima na 21 i jest git ;)

Cieszę się Twoją satysfakcją :D

A po co mierzyć, a no po to żeby wiedzieć co dla kogo jest dobrze.

To ja powiem tak u mnie temperatura wachała się od 4 do 8 stopni, ale według mnie efektywność schładzania wnętrza jest kiepska a i nie korzystam z auto i w temperaturze powietrza powyżej 25 stopni ustawiam zazwyczaj na 18 i 4 lub 5 bieg dmuchawy.

Też to zauważyłem, ustawione np. 19 stopni, z kratek leci zimne powietrze, a w środku jakoś tak dziwnie, niby chłodno ale.... nie tak jak w innych samochodach. Czasami mam wrażenie jakby klima działała punktowo, czyli tylko tam gdzie wieje strumień powietrza, a nie ogólnie schładzała całą przestrzeń pasażerską

Być może to przez duże szyby się tak powietrze nagrzewa, bo wystarczy w upalny dzień włączyć ECO i po chwili jest już parowka w aucie